08 406 00 30 

Mediakurser

Photoshop 2023 – nyheterna

photoshop 2023

Photoshop 2023 – nyheterna

Photoshop 2023 – nyheterna

Photoshop 2023 är här. I den här versionen får vi många intressanta nya funktioner och förbättringar av gamla som gör att vi kan jobba snabbare och ändå få bättre resultat. Vi tar en genomgång av nyheterna i Photoshop 2023.

Ta bort och fyll markering

När jag tog en första titt på Photoshop 2023 fastnade jag först för Ta bort och fyll markering. En funktion som gör oss effektivare. Med den kan du med ett klick ta bort objekt från dina bilder se hur Photoshop sömlöst blandar bakgrunden som om objektet aldrig varit där.

Börja med att använda verktyget Objektmarkering och tryck på Skift + Delete för att omedelbart ta bort markeringen. När du arbetar med andra Photoshop-verktyg, till exempel verktyget Lasso kan du högerklicka på musen för att komma åt snabbmenyn och välja Ta bort och fyll i markering för att ta bort markeringen. Det är enkelt att ta bort objekt eller personer från bilder eller retuschera dem även med lite svårare bakgrunder.

Photoshop 2023, Photoshop 2023 – nyheterna

Förbättrade markeringar

Med verktyget Objektmarkering markerar du element som himmel, vatten, naturlig mark, växter eller arkitektur med ett klick. Förfina markeringen i arbetsytan Markera och maskera eller använd den förbättrade funktionen för automatisk avkänning för att göra andra specifika justeringar. De här markeringsfunktionerna har blivit uppdaterade för bättre och snabbare markeringar.

Photoshop 2023, Photoshop 2023 – nyheterna
Photoshop 2023, Photoshop 2023 – nyheterna

Bjud in att redigera i Photoshop 2023

Bjud in att redigera är inte en helt ny funktikolon men har fått en förbättring. Du kan dela en länk till ett Photoshop-molndokument med så många samarbetspartners som du vill, och styra tillgången till dokumentet. Flera personer kan redigera ett delat molndokument asynkront.

I panelen Dela dokument som öppnas kan du lägga till samarbetspartners i inbjudan genom att ange deras e-postadresser. Du kan också välja kugghjulsikonen för att se länkinställningarna och styra åtkomsten för dem du vill samarbeta med.

En hel del nyheter är fortfarande i beta-versionen. Tanken är att vi användare ska testa och utvärdera funktioner och förhoppningsvis resulterar det i en bättre slutprodukt.

Photoshop 2023, Photoshop 2023 – nyheterna

Dela för granskning (Beta)

Med Dela för granskning kan använda den för att generera en webbversion av både dina lokala dokument och molndokument och dela dokumentlänken med kollegor och intressenter för att samla in feedback. Du kan också ange om länken är offentlig eller begränsad till ett fåtal gruppmedlemmar.

Photoshop 2023, Photoshop 2023 – nyheterna

Substance-material för Photoshop

Plugin-programmet Substance Photoshop är ett tillägg som gör att Photoshop-användare får tillgång till Substance-material, som tidigare var reserverat för Adobes 3D-program. Du kan använda materialet för fotorealism i arkitektrenderingar eller inredningsprojekt, eller som extra innehållsalternativ för mer abstrakta digitalprojekt. De liknar Photoshops vanliga mönster, men har reglage för obegränsade variationer och ett mer avancerat arbetsflöde. Du kan även använda Substance 3D-material som penselförinställningar i Photoshop.

Photo Restoration i Photoshop 2023 (Beta)

Behöver du återställa gamla foton som har en del skavanker? Pröva det nya neurala filtret Photo Restoration. Filtret drivs av AI och du använder det för att rädda gamla familjefoton eller återställa utskrifter i Photoshop. Filtret har funktioner för fotoförbättring, minska repor för att förbättra kontrasten, förbättra detaljer och ta bort repor. Du kan också färglägga svartvita bilder.

Photoshop 2023, Photoshop 2023 – nyheterna

Innehållsuppgifter (Beta)

Innehållsuppgifter (beta) är en funktion som är tänkt att stärka upphovsskyddet. Det samlar in redigeringar, aktivitet och upphovsinformation som är kopplad till det aktuella innehållet. Uppgifterna samlas som in manipuleringssäkra attribut- och historikdata och som kan kopplas till kreatörerna när det exporteras.

Aktiv gaussisk oskärpa (Beta)

Filtret Aktiv gaussisk oskärpa är ett moderniserat sätt att förbättra fokus på en viss del av bilden. Det här filtret finns än så länge endast till Mac, men kommer till Windows längre fram. Till skillnad från filtret Gaussisk oskärpa kan du med Aktiv gaussisk oskärpa utnyttja kraften i grafikprocessorn när du arbetar med färgprover, panorering, zoomning, blandningslägen och opacitet samt växlar lagersynlighet, allt utanför dialogrutan och på arbetsytan.

Photoshop 2023, Photoshop 2023 – nyheterna

Direktövertoningar (Beta)

Skapa och kontrollera övertoningspunkterna på arbetsytan och gör kontextuell övertoningsredigering med funktionen Direktövertoningar.  Välj det område som du vill använda övertoningen på och välj sedan Övertoning i verktygsfältet. Övertoningswidgeten visas på arbetsytan där du kan justera övertoningen och se hur den påverkar den i realtid. Du kan också lägga till färgsteg och opacitetssteg och flytta dem för att göra justeringar av färg, täthet, opacitet och blandningsläge i övertoningen.

Photoshop 2023, Photoshop 2023 – nyheterna

Neuralt filter för bakgrunder (Beta)

Även här handlar det om AI när filtret kan skapa en unik bakgrund utifrån en mallbild eller från färdiga inställningar för tid på dygnet och årstider.

Photoshop 2023, Photoshop 2023 – nyheterna

Stöd för fästfönster i Photoshop-namnlisten – endast Windows Photoshop 2023

Windows-användare kan använda stödet för att fästa layout i Photoshop (beta). Den här funktionen är en uppföljning på den som finns i Windows 11, vilket gör att programfönster kan fästas dynamiskt till förkonfigurerade områden på skärmen. Stöd för att fästa layout i Photoshop är aktiverat som standardinställning på Windows-datorer.

>> Testa och skaffa Photoshop

Fler blogginlägg