08 406 00 30 

Mediakurser

Photoshop 2022 – nyheterna

Photoshop 2022

Photoshop 2022 – nyheterna

Photoshop 2022 – nyheterna

Varje år, någon gång på hösten går eventet Adobe MAX av stapeln  och där presenterar man de senaste uppdateringarna av de olika programmen i Creative Cloud. I det här inlägget ska vi ta en titt på de viktigaste nyheterna i Photoshop 2022. De största nyheterna hittar vi i det förbättrade objektmarkeringsverktyget och de kraftfulla Neural filters.

photoshop 2022, Photoshop 2022 – nyheterna

Objektmarkeringsverktyget i Photoshop 2022

Objektmarkeringsverktyget som kom för ett par versioner sen har fått sig en välbehövlig och riktigt vass genomgång. Den här gången har man kommit mycket närmare det man hoppades när verktyget lanserades.

När du väljer objektmarkeringsverktyget analyseras vilka objekt som kan extraheras automatiskt med AI (artificiell intelligens). När du för muspekaren över olika personer eller föremål visas en blå silhuett. Klicka och en markering skapas runt objektet. Den här funktionen skiljer sig från meny-alternativet Välj objekt, eftersom den här nya metoden kan identifiera och isolera många olika objekt i samma bild.

photoshop 2022, Photoshop 2022 – nyheterna
Objektmarkeringsobjektet hittar objektet snabbt och enkelt

Man har förbättrat algoritmen för att göra AI-drivna markeringar ännu mer exakta resultat än tidigare.

Du aktiverar själva funktionen Objektsökning när du väljer Objektmarkeringsverktyget. Du ser en snurrande pil som indikerar att verktyget arbetar. Om man av någon anledning inte vill använda funktionen kan man avmarkera kryssrutan för objektsökning.

photoshop 2022, Photoshop 2022 – nyheterna
Markera ett objekt av flera

Inställningar för objektmarkering

Klickar man på symbolen som ser ut som ett kugghjul kommer man åt alla inställningar för verktyget. Man kan t.ex. ställa in markeringsfärg och opacitet. Man kan också välja att alltid visa övertäckningsfärgen. Annars finns det också en symbol som man kan klicka på för att få se alla objekt som är möjliga att markera. Vill man se vilka objekt utan att klicka på symbolen kan man också trycka ner tangenten N för samma resultat.

photoshop 2022, Photoshop 2022 – nyheterna

Det finns också ett alternativ för automatisk uppdatering och manuell uppdatering. Den manuella metoden skulle kunna vara användbar t.ex. då du klonar och inte vill att övertäckningsfärgen uppdaterar sig hela tiden.

Den här funktionen är så klart mest användbar för markeringar, men vi kan ha stor nytta av den i alla typer av retuschering på ett enda lager.

Det finns också möjlighet att skapa separata lagermasker av alla objekt genom att gå till Lager >> Maskera alla objekt. Det skapar en tom lagergrupp med en mask för varje objekt.

photoshop 2022, Photoshop 2022 – nyheterna

AI-markeringar och masker I Camera Raw

Det här är en av de största förbättringarna som kommit till Camera Raw (och Lightroom) på många år. Vi kan numera välja både himmel och objekt i Camera RAW.

photoshop 2022, Photoshop 2022 – nyheterna
Nytt maskningsverktyg i Camera Raw

Det kommer också en ny maskeringspanel som gör det möjligt att välja olika masker, samt kombinera, extrahera eller blanda med varandra eller andra lokala verktyg inklusive linjär, radiell och justeringspenseln. De här tre verktygen hittar vi numera samlade under en och samma symbol bland verktygen till höger i Camera Raw.

photoshop 2022, Photoshop 2022 – nyheterna
Du kommer åt alla lokala verktyg under samma symbol

Nya neural filters i Photoshop 2022

Vi hittar tre nya Neural filters och känslan är också att man förbättrat de redan befintliga som t.ex. Utslätning av hud och Smart porträtt.

Harmonisering

Det här är en riktigt bra förbättring till den gamla justeringen Matcha färg. Ett problem närdu kombinerar flera bilder till en är att man måste få färger och toner att matcha varandra mellan de olika fotografierna. Det krävs ofta en hel del arbete för att matcha bilder så att de ser ut som att de faktiskt hör ihop.

Nu kan du välja de lager du vill justera, välja Filter  >> Neural filtera >>Harmonisera.

Välj det lager som du vill matcha under Referensbilden. AI gör jobbet och justerar tonen och färgen på ditt lager. Du kan ändra något av färgvärdena (alla 6 primärvalen finns där) samt mättnad och ljusstyrka.

Du kan spara ut resultatet till samma lager, nya lager eller smarta objekt. Det här kommer säkert vara en populär metod.

Färgöverföring

Ännu en funktion som bygger på AI. Du har säkert tidigare använt någon metod för att blanda färger. Den här funktionen ger oss helt andra möjligheter.

Man kan ta ett foto och sen gå till Filter >> Neural filters >> Färgöverföring.

Där kan man välja mellan ett par färdiga bilder eller så kan man klicka på Anpassad och välja en egen bild. Man kan själv anpassa hur mycket som färgerna man läser in ska påverka originalet.

Det finns möjlighet att maska resultatet så du kan använda effekten selektivt. Man kan också dra ut en ram i referensfönstret och begränsa användningen av färger.

photoshop 2022, Photoshop 2022 – nyheterna

Blandare för landskap

Kanske inte ett lika praktiskt filter som de två tidigare, men man kan skapa en hel del riktigt kraftfulla effekter.

Vi kan ta den här sommarbild och använda en av de färdiga referensbilderna eller bara dra i färdiga reglage för årstider och se vilken dramatisk skillnad vi får. Som tur är kan man även här spara effekter som lagermasker så att man kan efterredigera masken.

photoshop 2022, Photoshop 2022 – nyheterna

Fler nyheter i Photoshop 2022

Det var nog de allra viktigaste nyheterna i Photoshop 2022, men det finns en hel del andra, lite mindre uppseendeväckande nyheter.

Dela för kommentarer

Nu kan du dela med dig av och få feedback på din design utan att behöva lämna Photoshop. Du kan lämna kommentarer och noteringar till dig själv som du kan granska senare och dela kommentarer och feedback med andra.

Förbättrad kompatibilitet med Illustrator

Nu blir det enklare att gör att använda interaktiva funktioner och enkelt överföra Illustrator-filer med lager-/vektorformer, banor och vektormasker till Photoshop och fortsätta att redigera och arbeta med dem där.

Man har också gjort om filtret för oljemålning. Nu behöver vi inte OpenCL längre för att kunna använda filtret.

photoshop 2022, Photoshop 2022 – nyheterna

Unified Text Engine

Filter för modern oljemålning.

Unified Text Engine ersätter äldre textmotorer och möjliggör avancerade typografiska funktioner för internationella språk och skript över hela världen, inklusive arabiska, hebreiska, indiska, japanska, kinesiska och koreanska. Med Unified Text Engine kommer all avancerad typografi automatiskt att finnas tillgänglig och grupperas tillsammans i Photoshop-panelen Egenskaper för teckensnitt.

>> Läs mer om nyheterna i Photoshop 2022


Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »
webp och avif
Grafisk Design

WebP och AVIF i Photoshop

På senare år har det kommit två nya bildformat för webb, webP och AVIF. WebP står för WebPicture och AVIF för AV1 Image File Format. Båda formaten komprimerar bilder mer

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt