08 406 00 30 

Mediakurser

Nollställa ett Adobe-program – så gör du!

nollställ adobeprogram

Nollställa ett Adobe-program – så gör du!

Nollställa ett Adobe-program – så gör du!

Inställningsfiler för program kan bli trasiga utan någon särskild förvarning. Du märker att något är i görningen när programmet kraschar flera gånger om dagen utan anledning eller om någon funktion i programmet plötsligt slutar fungera. Då är det oftast en uppdatering eller en nollställning av programmets inställningsfil som är lösningen. Vi tar InDesign som exempel och tittar på hur man kan nollställa ett Adobe-program. Behöver du återställa Photoshop eller Illustrator fungerar det på samma sätt.

Lösningen för att komma tillrätta med en korrupt inställningsfil är att ta bort den trasiga filen. Efter det kan du stänga av och starta på InDesign igen. När InDesign inte kan hitta en befintlig inställningsfil vid uppstarten kommer programmet att bygga upp en helt ny och fräsch istället. Genom att nollställa ett Adobe-program löser man ofta problem med ett program som krånglar.

nollställa ett adobe-program, Nollställa ett Adobe-program – så gör du!
Obs! Meddelandet ser lite annorlunda ut i Windows, men har samma betydelse

Det enklaste sättet att återställa InDesigns inställningsfil är att först stänga av InDesign. Efter det trycker du ner flera tangenter på en gång, samtidigt som du startar om InDesign. Tangenterna du ska hålla ned samtidigt som du startar upp InDesign är Ctrl + Alt + Shift (Windows) eller Cmd + Ctrl + Option + Shift (Mac). Fortsätt hålla ner tangenterna tills frågan ”Vill du ta bort inställningsfilerna för InDesign?” dyker upp. Då svarar du Ja på frågan och efter det kan du släppa upp tangenterna. Då bygger InDesign upp den nya inställningsfilen och startar upp InDesign. Så enkelt är det att återställa InDesigns inställningsfil och du gör faktiskt precis på samma sätt även i Photoshop och Illustrator.

Bra att tänka på om du ska nollställa ett Adobe-program

När du återställer InDesigns inställningsfil förlorar du alla inställningar du tidigare gjort i programmet. Dessutom försvinner de förinställningar du skapat och i tidigare versioner av InDesign förlorade man även teckenuppsättningar. Men du förlorar inte dina egna arbetsytor eller sparade sökningar i Sök/Ersätt. Du får också behålla egna uppsättningar av kortkommandon, ord du sparat i autokorrigera, egna ordlistor, skript och tillägg.

En sak du kan göra, redan när du har ett fungerande program med de inställningar du vill ha är att passa på och säkerhetskopiera inställningsfilen. Då kan du ta fram säkerhetskopian och ersätta en korrupt inställningsfil när och om den börjar krångla.

Var sparas InDesigns inställningsfil?

Om ingenting händer när du startar om InDesign med tangenterna nedtrycka kan du lokalisera och radera inställningsfilen manuellt istället.

I Windows och MacOS har varje användare ett eget användarkonto. InDesigns inställningsfiler sparas i användarens egen uppsättning av programfiler.

Så här hittar du inställningsfilen på din dator. Lägg märke till att filen är dold i Windows så du måste först ändra inställningen för att visa dolda filer.

nollställa ett adobe-program, Nollställa ett Adobe-program – så gör du!
Exempel på var man hittar InDesigns inställningsfiler i MacOS

Inställningar för att nollställa ett Adobe-program manuellt

Windows 10 or 7 eller Vista
%USERPROFILE%\AppData\Roaming\Adobe\InDesign\Version [#]

Windows XP
%USERPROFILE%\Application Data\Adobe\InDesign\Version [#]

MacOS
~/Library/Preferences/Adobe InDesign/Version [#]

Cache

Windows 10 or 7 eller Vista
%USERPROFILE%\AppData\Local\Adobe\InDesign\Version [#]

Windows XP
%USERPROFILE%\Application Data\Adobe\InDesign\Version [#]

Mac OS
~/Library/Caches/Adobe InDesign/Version [#]

InDesign SavedData

Windows 10 or 7 eller Vista:
%USERPROFILE%\AppData\Local\Adobe\InDesign\Version [#]\[language]\Caches\InDesign SavedData

Windows XP:
%USERPROFILE%\Application Data\Adobe\InDesign\Version [#][language]\Caches\InDesign SavedData

MacOS
~/Library/Caches/Adobe InDesign/Version [#]/[language]/Caches/InDesign SavedData

Vill du säkerhetskopiera inställningarna och/eller återställa inställningsfilen letar du upp den och kopierar eller raderar filen som heter InDesign Defaults och då kommer förhoppningsvis InDesign att fungera som ett nytt fräscht program.

>> Skaffa InDesign med en prenumeration på Creative Cloud

Fler blogginlägg

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt