08 406 00 30 

Mediakurser

Molndokument till InDesign

indesign molndokument

Molndokument till InDesign

Molndokument till InDesign

En kommande funktion i InDesign kommer göra det möjligt att spara InDesign-dokument i molnet. Det gör att du får tillgång till dokumenten från alla enheter där du installerat InDesign.  Molndokument sparar automatiskt och du kommer också åt äldre versioner av dokument.

Du har tillgång till molndokumenten från InDesign på Hem-skärmen och på webben på assets.adobe.com (Filer >> Dina filer), men inte från CC-biblioteket.

molndokument, Molndokument till InDesign
molndokument, Molndokument till InDesign

Versionskrav

Du kan inte ha en alltför gammal dator för att använda molnfunktionen utan du behöver en dator med minst Windows 10 eller minst MacOS 10.15 (Catalina).

Så sparar du ett molndokument

Om du vill göra dina filer tillgängliga på alla dina enheter kan du konvertera din .indd fil till ett molndokument och spara den i molnet. Det gör du genom att öppna InDesign och välja Arkiv > Spara som > Spara Adobe Cloud-dokument.

Du väljer om du vill spara ditt InDesign-dokument i molnet eller lokalt på din dator, precis som vanligt. InDesign kommer ihåg hur du sparade eller öppnade ditt senast använda dokument och fortsätter att spara på samma sätt tills du väljer något annat.

molndokument, Molndokument till InDesign

InDesign autosparar molndokument

Autosave-funktionen räddar dina dokument. Även om du stänger InDesign-molndokumentet utan att spara det själv kommer funktionen för automatisk sparning se till att dina senaste ändringar sparas automatiskt och synkroniseras i molnet. På samma sätt, om du arbetar med flera dokument samtidigt, sparas alla dina ändringar automatiskt när du växlar mellan dokumenten.

Det finns dock ett undantag för väldigt stora dokument. Att automatiskt spara dokument med väldigt många sidor tar tid och kan påverka prestanda negativt, så för närvarande är funktionen spara automatiskt inaktiverad för stora dokument.

Tänk också på att om du redigerar ett dokument på flera enheter kan det uppstå konflikter när du försöker spara ändringar i molndokumenten. Se till att ändringar på en enhet har sparas i molnet innan du återupptar redigeringen på en annan enhet för att undvika versionskonflikter.

Länkade filer och offline

I InDesign arbetar vi huvudsakligen med länkade filer och det fungerar bara på enheten som man ursprungligen monterade filerna. Om du vill slippa varningar på andra enheter om att länkade objekt saknas kan du bädda in objekten i dokumentet.

molndokument, Molndokument till InDesign

Du kan t.o.m. arbeta med molndokument utan att vara uppkopplad till internet. Dokumenten kan göras tillgängliga i enhetens cacheminne. Om du vill vara säker på att du har åtkomst till molndokument lokalt öppnar du molndokumentet innan du går offline. Du kommer då att kunna hitta ditt projekt under avsnittet Senaste på startskärmen och kan fortsätta arbeta även om du är offline. Dina dokumentändringar sparas i molnet så snart enheten återansluts till ett internet. 

molndokument, Molndokument till InDesign

Gå till assets.adobe.com >  Filer >> Dina filer >> Cloud-dokument. Öppna ett molndokument och välj tidslinjeikonen till höger om förhandsgranskningen av dokumentet. I tidslinjevyn hittar du alla dina dokumentversioner i listan. 

molndokument, Molndokument till InDesign

Radera molndokument permanent

De resurser som du tar bort när du arbetar med InDesign finns kvar under Borttaget på Hemskärmen. Det betyder att borttagna dokument fortfarande att förbruka molnlagringsutrymme. Om du vill rensa molnlagringen väljer du ikonen fler alternativ för dokumentet under Borttaget och väljer Ta bort permanent.

Det var lite förhandsinformation om vad vi kan förvänta oss i en kommande uppdatering av InDesign. Om du är någon som ständigt är på språng och växlar mellan olika enheter kan det här vara en välkommen uppdatering. Jag kanske ska nämna att jag testat det här i en Beta-version av InDesign och att InDesign kraschade flera gånger under testningen så vi får hoppas att funktionen är mer stabil när man lanserar det här till alla användare.

Kanske får vi i Sverige då också funktionen med färdiga styckeformatsmallar som redan kommit i den engelska versionen?

molndokument, Molndokument till InDesign

Fler blogginlägg