Mellanrumsverktyget i InDesign är ett kraftfullt verktyg som låter dig justera avståndet mellan objekt med stor precision. Det är särskilt användbart när du vill skapa jämna och konsekventa avstånd mellan olika element i din layout, som textrutor, bilder och former.
Skapa ett rutnät
Börja med att skapa ett rutnät av bildramar. InDesign har en smidig funktionen som låter dig skapa ett rutnät av ramar. Det spelar egentligen ingen roll vilken typ av ram det är. Det kan vara textramar, bildramar och ramar med fyllningsfärg. Obs! Om du använder den här funktionen med textramar kommer du skapa textramar som är sammankopplade.
I exemplet skapar jag 15 bildramar fördelade på 5 rader och 3 kolumner. För att göra det markerar du verktyget Rektangelram (rektangeln med ett kryss). Med det verktyget ritar du ut en bildram, exakt lika stor som marginalerna på sidan. Det viktiga här är att när du har ritat ut rektangeln måste du fortsätta hålla musknappen nedtryckt. Om du råkar släppa upp musknappen får du radera bildramen och prova en gång till.
Med musknappen fortfarande nedtryckt trycker du ned högerpil-tangenten på tangentbordet 2 gånger för att dela upp rektangelramen i 3 kolumner.
Fortsätt att hålla ned musknappen nedtryckt och tryck 4 gånger på uppåtpiltangenten för att skapa 5 rader.
Skulle du göra för många rader eller kolumner kan du med musknappen fortfarande nedtryckt trycka på nedåtpiltangenten för att minska antalet rader och vänsterpil-tangenten för att minska antalet kolumner.
När du är klar kan du släppa upp musknappen och då skapar du 15 bildramar, fördelade på 5 rader och 3 kolumner.
Montera bilder
Dags att fylla bildramarna med bilder. Du kan göra det, antingen genom att klicka på Importera-knappen i panelen Egenskaper eller genom att gå till Arkiv >> Montera. Där väljer du alla bilder du montera. Du kan montera alla 15 bilder på en gång. Klicka på Öppna för att ladda muspekaren med bilderna. Montera genom att klicka ovanpå bildramarna. Det är enklast att klicka ovanpå, i mitten.
När du monterar bilder i en bildram visas de alltid i 100% av sin storlek. För att anpassa bilderna till bildramarnas storlek går du till panelen Egenskaper eller Kontrollpanelen och klickar på knappen Fyll ramen proportionellt. Det kommer att anpassa bilderna efter bildramens storlek. När man fyller ramen proportionellt visas inte hela bilden, om inte bildens proportioner är exakt samma som bildramens.
Under knapparna för passning finns också en inställningar som heter Autoanpassa. Bocka för det alternativet. (Du kommer att märka senare vilken nytta du har av autoanpassning).
För att skapa en bakgrund till dokumentet ritar du ut en vanlig rektangel och fyll den med en färg
Markera rektangeln och placera den under alla bilder genom att gå till Objekt >> Ordna >> Placera underst eller klicka på knappen Ordna, längst ner i panelen Egenskaper och välj Placera underst.
Om du vill kan du flytta bilden inuti ramen med Direktmarkeringsverktyg eller genom att klicka på cirkeln du kan se i mitten på bilden. På så sätt kommer du åt bilden inuti bildramen och kan flytta den till önskat läge.
Med hjälp av InDesigns mellanrumsverktyg kan du flytta på mellanrummen mellan ramarna. Om du bara väljer Mellanrumsverktyget och sätter det mellan ramarna kan du flytta hela mellanrummet upp eller nedåt, åt vänster eller höger. Som du kanske märker flyttar du inte bara mellanrummet mellan två enstaka ramar utan hela kolumn- eller radmellanrummet.
Kontrollera mellanrumsverktyget
Om du bara vill flytta mellanrummet mellan två bildramar håller du ner Skift-tangenten samtidigt som du drar med Mellanrumsverktyget mellan två bildramar.
Håller du ned Alt (Win) / Option (Mac) samtidigt som du använder Mellanrumsverktyget kommer du flytta alla bilder som sitter ihop med mellanrummet.
Givetvis finns det en funktion som är kopplat till Ctrl (Win) / Cmd (Mac) också. Om du använder Mellanrumsverktyget och samtidigt håller ner Ctrl/Cmd kan du öka eller minska mellanrummet mellan alla ramar i en kolumn eller rad. Kombinera Ctrl/Cmd med Skift-tangenten så kan du ändra mellanrummet mellan två enstaka ramar, inte hela raden/kolumnen.
När ska du använda mellanrumsverktyget?
- När du skapar tabeller och listor – Mellanrumsverktyget är perfekt för att skapa jämna avstånd mellan celler och rader.
- När du arbetar med bilder och textrutor – Använd Mellanrums-verktyget för att skapa balanserade och visuellt tilltalande layout.
- När du vill skapa anpassade former – Genom att justera avståndet mellan olika punkter i en form kan du skapa komplexa och unika former.
Sammanfattning mellanrumsverktyget
Mellanrums-verktyget i InDesign är ett ovärderligt verktyg för alla som vill skapa professionella och välstrukturerade layout. Genom att förstå hur du använder det kan du skapa mer precisa och konsekventa resultat i dina designprojekt.
Vill du lära dig mer om InDesign?
Vi har både klassrumskurser, online- och distanskurser
för alla kunskapsnivåer
>> Grundkurs InDesign (klassrumskurs)
>> Fortsättningskurs InDesign (klassrumskurs)
>> Avancerat kurs InDesign (klassrum)
>> Bokproduktion med InDesign (klassrum)
>> Tillgängliga dokument med InDesign (klassrum)
>> Grundkurs InDesign (distanskurs)
>> Fortsättningskurs InDesign (distanskurs)
>> Bokproduktion med InDesign (distanskurs)
>> Tillgängliga dokument med InDesign (distanskurs)