08 406 00 30 

Mediakurser

Kortkommandon i InDesign gör jobbet snabbare

indesign kortkommandon

Kortkommandon i InDesign gör jobbet snabbare

Kortkommandon i InDesign gör jobbet snabbare

Förbättra produktiviteten i InDesign genom att lära dig några användbara kortkommandon. I början, när du är ny i programmet, kan det kanske vara svårt att lära sig massor av nya kortkommandon. Men när du börjar bli varm i kläderna kan du försöka lära dig kortkommandon för några vanliga åtgärder. Jag har som strategi att lära mig ett nytt kortkommando i veckan.

Tyvärr är det inte samma kortkommandon för liknande åtgärder i InDesign, Photoshop och Illustrator, även om man idag kan byta och använda de andra programmens kortkommandon i InDesign. Men jag kont

Här ska vi se några av mina favoriter för kortkommandon i InDesign. Observera att man använder Ctrl-tangenten i Windows och Cmd-tangenten för Mac, samt att Alt-tangenten heter Option på vissa Mac-tangentbord. Därav Ctrl/Cmd och Alt/Option.

Duplicera objekt och lås position med Alt + Shift.

Kopiera aldrig objekt i InDesign genom att kopiera och klistra in (Ctrl/Cmd + c och Ctrl/Cmd + v). Markera istället objektet du vill kopiera med markeringsverktyget (svarta pilen) och dra sen objektet åt sidan samtidigt som du håller ner Alt/Option + Shift. Då skapar du en kopia samtidigt som du låser positionen i höjdled eller sidled. Det här kortkommandot fungerar likadant i Photoshop och Illustrator.

Förhandsgranska med W

När man arbetar i InDesign vill man kunna se stödlinjer, marginaler och annan visuell hjälp för att kunns placera objekt rätt. Men vill man se hur dokumentet kommer att se ut när man skriver ut det på papper, trycker man ner W-tangenten. När man är klar trycker man ner W igen för att gå tillbaka till arbetsläget.

Anpassa dokumentets visningstorlek med Cmd/Ctrl + 0

Genom att trycka ner Cmd/Ctrl + 0 så anpassar sig dokumentet till programmets fönster. Perfekt när man vill se hela uppslaget.

Zooma med Ctrl/Cmd + eller –

Jag älskar Zoom-verktyget för att man kan använda det med precision. Men ibland vill man bara zooma in eller ut lite snabbt och då är Ctrl/Cmd + för att zooma in eller Ctrl/Cmd – för att zooma ut perfekt.

Spärra och knip i InDesign med Alt/Option + Höger/Vänsterpil

Vill du spärra eller knipa utan att göra några inställningar i kontrollpanelen markerar du texten du vill påverka. Sen spärrar du texten genom att hålla ner Alt/option samtidigt som du trycker på högerpiltangenten och kniper på samma sätt med vänsterpiltangenten.

Skala objekt med Ctrl/Cmd + Shift

I de flesta program skalar man objekt genom att ta tag i ett av hörnhandtagen samtidigt som man håller ner Shift-tangenten. Om du gör så i InDesign skalar du bara själva bild eller textramen, men inte innehållet. Vill du skala både textramen och texten inuti eller bildramen och bilden i ramen på en gång skalar du med Ctrl + Shift (Win), Cmd + Shift (Mac)

Vill du dessutom skala objekt och behålla objektets mittpunkt på samma plats håller du ner Alt/Ctrl/Shift i Windows eller Option/Cmd/Shift på Mac samtidigt som du drar i något av hörnhandtagen.

Gå till sida med Ctrl/Cmd + j

Ett snabbt sätt att hoppa mellan sidor är att använda kortkommandot Ctrl + j (win) eller Cmd + j (Mac). Då får du upp rutan för Gå till sida, fyller i önskat sidnummer och trycker på OK så är du på rätt sida på ett kick.

kortkommandon, Kortkommandon i InDesign gör jobbet snabbare

Kortkommandon för att växla eller byta färg

Växla mellan fyllning/linjefärg med x-tangenten

Om du är osäker på om det är din fyllningsfärg eller linjefärg som är aktiv, tryck bara på X-tangenten. Då byter du vilken av fyllning eller linje som är aktiv.

Byt fyllning/linjefärg med Shift + x-tangenten

När ett objekt är markerat kommer det snabbt att byta fyllnings och linjefärg på objektet med kortkommandot Shift + x.

kortkommandon, Kortkommandon i InDesign gör jobbet snabbare

Öppna Sök/Ersätt med CMD/CTRL + f

Använd Ctrl + f (win) Cmd + f (Mac) för att använda funktionen Sök/Ersätt. Här kan du söka upp och ersätta ord, format samt göra avancerade sökningar med GREP. Mycket användbart.

kortkommandon, Kortkommandon i InDesign gör jobbet snabbareKortkommandon för verktygen i InDesign

 • Markeringsverktyget – v
 • Direktmarkeringsverktyget – a
 • Verktyget sida – Shift + p
 • Mellanrumsverktyget – u
 • Verktyget innehållssamling – b
 • Textverktyget – t
 • Bantext – Shift + t
 • Linjeverktyget – å
 • Ritstiftet – p
 • Konvertera riktningspunkt – Shift + c
 • Pennverktyget – n
 • Rektangelram – f
 • Rektangel – m
 • Saxen – c
 • Roteraverktyget – r
 • Övertoningsverktyget – g
 • Övertoningsluddsverktyget – Shift + g
 • Pipetten – i
 • Färgtemaverktyget – Shift + i
 • Handverktyget – h
 • Zoomverktyget – z

Fler blogginlägg

innehållshandtag
InDesign

Innehållshandtaget i InDesign

Med innehållshandtaget kan du flytta en bild inne i bildramen utan att behöva byta till direktmarkeringsverktyget. Men innehållshandtaget kan ställa till en del problem också och man kan ta bort verktyget från InDesign.

Läs mer »
3D-fonter
Grafisk Design

3D-fonter text med djup

3D-fonter tar text till en ny dimension, bokstavligt talat! Det är typsnitt som har en tredimensionell form. I stället för platta bokstäver ger 3D-teckensnitt texten djup och dimension, vilket kan

Läs mer »