08 406 00 30 

Mediakurser

Gör markeringar i Illustrator med trollstaven

verktyget trollstaven

Gör markeringar i Illustrator med trollstaven

Gör markeringar i Illustrator med trollstaven

När du ska markera objekt i Illustrator har du flera sätt att göra det på. Du kanske brukar ”dra över alla” eller så ”skift-klickar för att välja varje objekt eller så väljer du någon annan metod som passar dig? Trollstaven är ett välanvänt markeringsverktyg i Photoshop, men många glömmer bort trollstaven i Illustrator.

trollstaven, Gör markeringar i Illustrator med trollstaven

Trollstaven (Magic Wand på engelska) är ett särskilt bra alternativ när man har väldigt många objekt och man vill markera alla objekt som innehåller färger som liknar varandra. Har du flera objekt med exakt samma färg kan du gå till Markera-menyn och välja Samma >> Fyllningsfärg. Men om det inte är exakt samma färg är trollstaven ett bra alternativ

trollstaven, Gör markeringar i Illustrator med trollstaven

Grunderna med trollstaven

Du hittar verktyget Trollstav i Illustrators verktygspanel, precis under markeringsverktyget. Ändra verktygets inställningar genom att dubbelklicka på det i panelen. Du kan också gå till Fönstermenyn och välja Trollstav. Då får du upp samma inställningsfönster.

I panelen Trollstav anger du vilka liknande egenskaper du vill att trollstaven ska markera. Du kan välja mellan följande alternativ: Fyllningsfärg, Linjefärg, Linjebredd, Opacitet och Blandningsläge. Välj så många av attributen som du vill matcha genom att klicka på varje kryssruta.

trollstaven, Gör markeringar i Illustrator med trollstaven

Om du inte kan se de alternativen kan du behöva aktivera dem uppe i panelmenyn i det övre högra hörnet (det jag ofta kallar för hamburgermenyn).

trollstaven, Gör markeringar i Illustrator med trollstaven

Inställningen för toleransvärde styr känsligheten för trollstaven. Till exempel markeras fler färger ju högre tolerans trollstaven har. Att kunna ställa in känsligheten för verktyget Trollstav är verkligen användbart för att markera färger med exakthet.

Fyllningsfärg och linjefärg

Om du väljer Fyllningsfärg kan du välja en toleransnivå baserad på färgnyans. Markera ett rött objekt med en tolerans av 60 så kommer trollstaven att välja objekt med olika nyanser av rött, kanske till och med orange eller mörkgult.

trollstaven, Gör markeringar i Illustrator med trollstaven

Linjebredd

Väljer du Linjebredd kan du styra hur bred objektens linjer ska vara. Du kan ställa in en tolerans i punkter. Det betyder att om du klickar med trollstaven på ett objekt som har en linje på 5 pkt och har en tolerans på 5 pkt. Då markerar man även objekt med en 9 pkt linjebredd.

Opacitet

Man anger toleransen för Opacitet i procent. Ett större toleransvärde markerar fler objekt när du använder trollstaven (om det finns fler objekt att markera).

trollstaven, Gör markeringar i Illustrator med trollstaven

Med ett toleransvärde på 20 % markerar man även ovalen med 66 % opacitet, om du väljer stjärnan med 50 % opacitet med trollstaven. Stjärnan med 71% opacitet hamnar utanför det intervallet och blir inte markerat.

Blandningsläge

Objekt i Illustrator kan ha olika blandningslägen. Du hittar inställningar för blandningslägen i panelen Genomskinlighet. Med blandningslägen blandar man överliggande objekt med underliggande objekt. Den exakta effekten beror på vilket blandningsläge man väljer och vilka färger man blandar så det handlar mycket om att experimentera. Blandningslägen är en egenskap som trollstaven kan markera.

trollstaven, Gör markeringar i Illustrator med trollstaven

När du har gjort alla inställningar för trollstaven är det enkelt att välja matchande objekt. Välj trollstaven och klicka på ett föremål. Du markerar automatiskt alla objekt som matchar dina kriterier.

Om du klickar på hamburgermenyn kan du stänga av visningen av linjealternativ eller genomskinlighet. Då kommer du bara se Fyllningsfärg som alternativ. ”Använd alla lager” är aktiverat som standard i trollstaven. Det alternativet markerar automatiskt alla matchande objekt, oavsett vilket lager de finns på. Om du inaktiverar den inställningen begränsar du markeringen till objekt i samma lager.

Lägga till objekt i en markering med trollstaven

Du kan lägga till fler objekt i markeringen genom att Skift-klicka på ett annat objekt. Tänk dock på att om du gör det kommer du inte bara att markera objektet  du klickar på till gruppen, utan även även alla liknande objekt som faller inom den inställda toleransen. Det gör det enkelt att göra en markering som inkluderar både alla gula och blå objekt (förutsatt att de är inom det intervallet).

Trollstaven bryr sig inte om former. Om du väljer en grön rektangel markerar du även den gröna ovalen. Om du skift-klickar på en mörkblå stjärna markeras även den ljusblå stjärnan eftersom den ligger inom den inställda toleransen.

trollstaven, Gör markeringar i Illustrator med trollstaven

Avmarkera objekt med trollstaven

Om du Alt-klickar på ett objekt med trollstaven avmarkeras objektet och alla objekt inom det inställda toleransintervallet.

Spara en markering av Illustrator-objekt

När du är klar med inställningen av alla toleranser och markerat alla objekt du behöver kan du spara objekten för snabbval i framtiden genom att välja Spara markering i menyn Markera.

Vill du lära dig mer om Illustrator?

Vi har kurser både i klassrum, lärarledda onlinekurser och distanskurser i egen takt.

>> Grundkurs Illustrator
>> Fortsättningskurs Illustrator

>> Avancerad kurs Illustrator
>> Illustrator för webb
>> Mönsterdesign med Illustrator

>> Skaffa Illustrator med Creative Cloud

Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »
ai-i-illustrator
Grafisk Design

AI i Illustrator (AI i AI)

Det är nästan omöjligt att komma in på artificiell intelligens när man tittar på nästan vilket program eller app som helst idag. Adobe har arbetat hårt med att investera i

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt