08 406 00 30 

Mediakurser

Bildramar med blandningslägen i Photoshop

blandningslägen

Bildramar med blandningslägen i Photoshop

Bildramar med blandningslägen i Photoshop

Det finnas massor av sätt att skapa effekter i Photoshop. Jag tänkte visa en av mina favoritmetoder för att skapa bildramar. För att få till den effekten använder man bland annat funktionen Markera och Maskera. Med den kan man skapa en häftig effekt från nästan vilket foto som helst.

Bildramar av texturer

Det är perfekt att använda en bild som innehåller texturer. Så jag öppnar en sån bild i Photoshop, Arkiv >> Öppna (Ctrl + O [Win], Cmd + O [Mac]). Har du ingen sån bild kan jag rekommendera www.pexels.com. Där kan du ladda ner gratisbilder av hög kvalitet.

bildramar, Bildramar med blandningslägen i Photoshop

Den här bilden föreställer en itusågad snittyta av ett träd. Det blir en rolig textur att arbeta med. Vi ska börja med att göra en vinjetering av bilden för att göra kanterna något mörkare. Ett enkelt sätt att skapa en vinjetering är att gå till Filter >> Objektivkorrigering. I fönstret som kommer upp klickar man på fliken Egen.

bildramar, Bildramar med blandningslägen i Photoshop

Bland inställningarna till höger hittar du två reglage för vinjetering. Den övre kontrollerar hur mörk eller ljus vinjeteringen kommer att bli och den undre hur bred mittpunkten ska vara. Gör kanterna något mörkare, men överdriv inte. Hur mycket du ska ställa in beror på bilden du använder.

bildramar, Bildramar med blandningslägen i Photoshop

bildramar, Bildramar med blandningslägen i Photoshop

Skapa bildramar med Maskera och Markera

Efter det väljer man det Rektangulära markeringsverktyget (M) och drar ut en markering över mitten på bilden. Se till att du har tillräckligt med luft ut till kanterna för det är den ytan som skapar dina bildramar.

När man har en lagom stor markering öppnar du Markera och Maskera, Markera >> Markera och maskera (Ctrl + Alt + R [Win], Cmd + Option + R [Mac]).

I rutan för Visa väljer man Svartvitt (K). I kryssrutan för Smart radie väljer man 40–80 px (varierar med bildens storlek). Efter det går man längre ner till reglaget för Kontrast och drar det till 50% och reglaget för Byt kant till -20-30%.

Tänk på att de exakta inställningarna beror på bilden du använder så experimentera en del för att hitta det som passar den bild du arbetar med.

Längst ner under Utdata till väljer man Markering och sen klickar man på OK.

Skapa ett lager för bildramar

Nästa steg är att skapa ett nytt tomt lager, antingen genom att gå till Lagerpanelen och klicka på ikonen för Skapa nytt lager (bredvid papperskorgen) eller med kortkommando, (Ctrl + Shift + N [Win], Cmd + Shift + N [Mac]).

Efter det fyller vi markeringen genom att gå till Redigera >> Fyllning (Shift + Backsteg) och välj Svart som Innehåll, tryck OK. Sen vänder vi markeringen, Markera >> Omvänd och går till Redigera >> Fyllning och väljer Vit som innehåll, tryck OK.

På så sätt har vi skapat en svartvit ram som vi kan använda till andra bilder. För att slutföra avmarkerar man genom att gå till Markera >> Avmarkera (Ctrl+ D [Win], Cmd + D [Mac])

Lägg bildramen på bilden

Nu kan vi öppna den bild som vi vill använda ramen på. Gå sen till bilden med ramen och markera hela bilden, Markera >> Allt (Ctrl+ A [Win], Cmd + A [Mac]). När allt är markerat kopierar du, Redigera >> Kopiera (Ctrl+ A [Win], Cmd + A [Mac]) och går sen till den andra bilden och klistra in, Redigera >> Klistra in (Ctrl+ V [Win], Cmd + V [Mac]).

Då hamnar vår ram på ett eget lager i den nya bilden. Skala ramen så att den blir exakt lika stor som bilden du klistrat in ramen över. Redigera >> Omforma fritt (Ctrl+ T [Win], Cmd + T [Mac]).

Tänk på att efter att Photoshop CC uppdaterats till 2019-versionen ska man INTE hålla ner Shift för att skala proportionerligt. Eftersom man, i det här fallet, kanske måste skala ramen något oproportionerligt behöver du hålla ner Shift när du anpassar ramens storlek. Den här nya inställningen är väldigt förvirrande eftersom det fungerar precis tvärtom i alla andra program, Adobes egna inkluderat. (Kanske en kandidat till en av de mest onödiga uppdateringar som kommit till Photoshop.)

bildramar, Bildramar med blandningslägen i PhotoshopLägga till bildramar till bilder

För att använda ramen till bilden går man till panelen Lager, markerar lagret mer ramen och ändra blandningläget till Mörkare.

Vill man hellre ha en vit ram, markerar man lagret med ramen och går till Bild >> Justeringar >> Invertera (Ctrl+ I [Win], Cmd + I [Mac]). Efter det ändrar man blandningsläget till Ljusare så får man en vit ram istället.

bildramar, Bildramar med blandningslägen i Photoshop

bildramar, Bildramar med blandningslägen i Photoshop

Skulle man hellre vilja ha en träram kan vi gå tillbaka till bilden med trädet, markera den vita ramen med Trollstaven (W), markera lagret med trädet och kopiera. Sen klistrar man in markeringen i den andra bilden, omformar det inklistrade lagret och voila, så har du en bildram av trä kring bilden.

bildramar, Bildramar med blandningslägen i Photoshop

För att skapa mer djup i ramen kan man experimentera lite med olika lagerstilar som Avfasning och Relief och Innerskugga. Så enkelt är det att skapa en bildram i Photoshop med hjälp av textur, markera och maskera och blandningslägen.


Vill du lära dig mer om Photoshop?

Bland vårt stora utbud av kurser har vi bl.a. en grundkurs och fortsättningskurs i Photoshop, både på distans och i klassrum. På distanskurserna kan du välja mellan Photoshop CS5, CS6 och CC. I klassrum har vi alltid den senaste versionen av Adobe Photoshop CC.

>> Photoshop Grund Distanskurs         >> Photoshop Fortsättningskurs Distanskurs

>> Photoshop Grund Klassrumskurs    >> Photoshop Fortsättning Klassrumskurs

Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »
webp och avif
Grafisk Design

WebP och AVIF i Photoshop

På senare år har det kommit två nya bildformat för webb, webP och AVIF. WebP står för WebPicture och AVIF för AV1 Image File Format. Båda formaten komprimerar bilder mer

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt