08 406 00 30 

Mediakurser

Automatiska bildtexter i InDesign

auto-bildtexter

Automatiska bildtexter i InDesign

Automatiska bildtexter i InDesign

Arbetar du med trycksaker där du måste ange fotografens namn under varje bild? Du kanske känner igen det här? Man monterar en bild i InDesign. Efter det måste man leta upp info om fotografen namn, skapa en textruta och skriva in namnet i den textrutan. Det är ett ganska tidskrävande arbete, särskilt med många bilder och olika fotografer. Med Live-bildtext (Live captions) kan du göra automatiska bildtexter i InDesign.

Det kräver lite förberedelser i Photoshop eller Adobe Bridge, men det arbetet kan du överlåta till fotografen istället. När allt kommer omkring är det ändå fotografen som allra mest vill visa sitt namn tillsammans med bilden.

Förbered automatiska bildtexter i Adobe Bridge

Det enklaste sättet är att använda Adobe Bridge. Börja med att placera alla bilder du ska använda i en mapp. Efter det öppnar du Bridge. Bridge är huvudsakligen ett program där man kan arrangera bilder, ge dom nyckelord, betygsättning och en del andra metadata. En praktisk sak är att fotografen kan lägga till Copyright-information till bildens metadata och då kan man också lägga till fotografens namn och kontaktuppgifter.

I Bridge går du till menyn Verktyg >> Skapa metadatamall.

automatiska bildtexter, Automatiska bildtexter i InDesign

Originalbilden har redan information om kameramodell, objektiv, tid och de inställningar man gjorde i kameran. När du skapar en metadatamall fyller du i ytterligare information som du vill ska följa med bilden.

Under IPTC Core fyller man i fotografens namn under Skapare. Det är den informationen som du använder om du vill ha automatiska bildtexter med fotografens namn i InDesign.

Övrig kontaktinformation skriver du in i fälten under. Telefonnummer och mailadress är aldrig fel, för då kan den som kommer över en bild kontakta fotografen och be om tillåtelse eller köpa rättigheten till att använda bilden. Längst ner kan man fylla i ett Copyrightmeddelande, Villkor för copyright och välja Status för copyright.

När du fyllt i all metadata som ska sparas med dina bilder kan du döpa metadatamallen högst upp i fönstret. Sen klickar du på Spara för att spara metadatamallen.

För att lägga på din metadata på bilderna letar du upp dina bilder i mappen på din dator, markerar bilderna i Bridge och går till Verktyg >> Lägg till metadata och väljer den metadatamall du skapat. Du kan göra flera metadatamallar och använda olika mallar, men bara en mall per bild.

automatiska bildtexter, Automatiska bildtexter i InDesign

Om du behöver kan du ändra i en metadatamall genom att gå till Verktyg >> Redigera metadatamall.

Lägga till automatiska bildtexter i InDesign

Då är det dags att montera in bilder i InDesign. När bilderna är på plats markerar du en eller flera bilder. Sen går du till Objekt >> Bildtexter >> Bildtextinställningar.

automatiska bildtexter, Automatiska bildtexter i InDesign

Här kan du i rutan för Text före skriva Fotograf. Glöm inte ett mellanslag efter ordet fotograf. I dropmenyn letar du upp Författare. Då visas dokumentets skapare, alltså fotografen. Det är lite lurigt att det här inte heter samma sak i InDesign och Bridge/Photoshop.

Vill du lägga till namnet på en eventuell bildbyrå skriver du , bildbyråns namn i rutan för Text efter. (Alltså vad bildbyrån heter inte ordagrant Bildbyråns namn)

Under Placering och format väljer du om bildtexten ska hamna över eller under bilden. I rutan för Förskjutning ställer du in hur långt från bilden som texten ska hamna.

Till höger kan man bestämma Styckeformat och på vilket lager som bildtexten ska hamna och om du vill kan man välja att gruppera textramen med bilden automatiskt. Sen godkänner man genom att välja OK.

Skapa automatisk bildtext med Live-bildtext

automatiska bildtexter, Automatiska bildtexter i InDesign

Då har vi gjort själva grundinställningarna för automatiska bildtexter. För att använda dom går vi till Objekt >> Bildtexter >> Generera Live-bildtext och då hamnar fotografens namn automatiskt under varje bild.

automatiska bildtexter, Automatiska bildtexter i InDesign
automatiska bildtexter, Automatiska bildtexter i InDesign

En förutsättning för en Live-bildtext är att textramen ligger i kontakt med bilden den ska hämta metadata från. Flyttar du bildtexten, försvinner metadatan och istället står det Ingen överlappande länk.

När du skapar en automatisk bildtext och väljer Live-bildtext hämtas texten som en textsträng ur metadatat. Det betyder att du kan hämta mer metadata ur bilden och visa i textramen.

Placera insättningspunkten i samma textram efter den bildtext du redan skapat. Välj Text >> Textvariabler >> Infoga variabel och välj sedan ännu en bildtextvariabel som du vill ta med. Du kan infoga så många bildtextvariabler som du behöver.

automatiska bildtexter, Automatiska bildtexter i InDesign

Statisk bildtext

Om du vill kan du skapa en statisk bildtext istället. Du skapar bildtexten på samma sätt, men väljer Generera statisk bildtext istället för Live-bildtext. Du får samma innehåll i textramen, men nu behöver inte textramen ligga i kontakt med bilden utan texten är konstant oavsett var du flyttar textramen.

automatiska bildtexter, Automatiska bildtexter i InDesign

Har man genererat Live-bildtext kan man också konvertera den till statisk bildtext under Objekt >> Bildtexter >> Konvertera till statisk bildtext

Så nästa gång du ska använda bildtext kan du låta någon annan skriva in fotografens namn i bildens metadata och på så sätt skapa automatisk bildtext till alla dina bilder på ett enkelt sätt.

Och förresten, visste du att man kan se om en bild är copyright-skyddad i Photoshop? Om du tittar på bildens flik kan du se ett copyright-tecken innan filnamnet. Det betyder att bilden har ett copyright-skydd i metadatan. Vill du se vem som äger bilden går du till Redigera >> Filinformation så kan du själv kontrollera bildens metainformation.

automatiska bildtexter, Automatiska bildtexter i InDesign

För den som vill lära sig mer om InDesign kan jag verkligen rekommendera InDesign Secrets. En webbplats som bara handlar om InDesign, tips och trix, forum och för den som är betalande medlem får man också en del snygga mallar att ladda hem. Perfekt för InDesign-fantasten.
Fler blogginlägg

innehållshandtag
InDesign

Innehållshandtaget i InDesign

Med innehållshandtaget kan du flytta en bild inne i bildramen utan att behöva byta till direktmarkeringsverktyget. Men innehållshandtaget kan ställa till en del problem också och man kan ta bort verktyget från InDesign.

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress