KLASSRUM – LIVESTREAM – DISTANS

Mediakurser

adobe fonts

Adobe Fonts – tillgång till mer än tusen nya teckensnitt

Adobe Fonts eller Typekit som det hette tidigare är en samling teckensnitt som Adobe tillhandahåller som en del av prenumerationstjänsten Creative Cloud. Det ger användare av Adobes programvaror tillgång till massor av professionellt utformade teckensnitt som en del av de program man egentligen prenumerar på.

Man får tillgång till de teckensnitt man behöver genom att leta upp dom i Adobe Fonts bibliotek, aktivera teckensnitten och efter det är de tillgängliga i alla Adobe program. Det som många inte känner till är att man kan använda Adobe-teckensnitten även i Microsoft Office-programmen, Word, Excel och Powerpoint.

adobe fonts illustration

Är det bara fördelar med Adobe Fonts

Tillgång till tusentals teckensnitt låter väl fantastiskt, men det finns några nackdelar med Adobe-teckensnitten.

För det första måste alla som ska arbeta med dokument som innehåller Adobe Fonts ha en prenumeration på Creative Cloud. Ungefär 40% av alla som använder InDesign har InDesign CS6 eller lägre version. Använder du Adobe-teckensnitt i dina dokument kan man inte använda de teckensnitten om man har en äldre programvara som inte stödjer Adobe Fonts.

Den andra nackdelen är att de teckensnitt som vi har tillgång till med Adobe Fonts kan förändras p.g.a. licensvillkor. Du kan bli tvungen att byta ut teckensnitt som inte längre är en del av tjänsten. Det har hänt några gånger att hundratals populära teckensnitt har försvunnit. Därför skulle jag kanske inte använda Adobe Fonts som en grundläggande del i ett företags grafiska profil.


Sök efter och aktivera teckensnitt med Adobe Fonts

Börja med att gå dit där du väljer teckensnitt i InDesign. Det kan vara i kontrollpanelen, panelen Egenskaper eller som i bildexemplet panelen Tecken.

sök fler Adobe fonts

När du klickar på Sök fler kommer du in i biblioteket med alla Adobe-teckensnitt som visas i bokstavsordning. Du ser teckensnittets namn, vilka varianter det finns av teckensnittet (Bold, Italic, Semibold m.fl.) och en förhandsvisning av hur teckensnittet ser ut.

Leta i lista

När du markerar ett teckensnitt kan du, längst till höger, se en molnsymbol med en nedåtpil. För att aktivera teckensnittet klickar du på den symbolen.

Aktivera Adobe fonts

När du klickat på symbolen måste du godkänna att du vill aktivera teckensnittet.

Aktivera Adobe fonts

När teckensnittet är aktiverat kan du gå in i inställningarna för Creative Cloud och kontrollera att aktiveringen fungerat. Ibland kan det ta några minuter innan man får tillgång till Adobe-teckensnittet bland de vanliga teckensnitten.

Creative Cloud inställningar

När aktiveringen är klar ska du kunna leta efter Adobe-teckensnitten bland alla andra teckensnitt du har tillgängliga. Du kan söka efter teckensnittet genom att skriva in några tecken i namnet på teckensnittet så dyker alla varianter upp som tillval.

Använda Adobe-teckensnitt

Avaktivera Adobe-teckensnitt

För att avaktivera ett Adobe-teckensnitt går du till dina inställningar för Creative Cloud. Klicka på Hantera teckensnitt.

Hantera teckensnitt

Här kan du se alla Adobe Fonts som du har aktiverat. Vill du avaktivera ett teckensnitt klickar du bara på knappen på höger sida (inringat rött). När teckensnittet är avaktiverat kan du inte längre se det teckensnittet i listan över tillgängliga.

inaktivera teckensnitt

Om du inte använder Adobe Fonts och upplever att den här online-tjänsten gör ditt program långsammare kan du stänga av Adobe Fonts. Gå till inställningarna för Creative Cloud-kontot.

CC inställningar

>> Läs mer om Adobe-teckensnitt på Adobe.com

Under Tjänster (till vänster) hittar du inställningen för att helt avaktivera Adobe Fonts. Då får du ett lite snabbare InDesign, men förlorar å andra sidan tillgången till mer än tusen professionella teckensnitt.

Inaktivera Adobe fonts

>> Ännu mer på Tips&Tricks-bloggen