Nu är WordPress 5.5 här. Versionen har kodnamnet Eckstine efter jazzmusikern Billy Eckstine och är tillgänglig för nedladdning och uppdatering. Den här gången är det en stor uppdatering fylld med nya funktioner och förbättringar. Vi har listat de viktigaste funktionerna som ger dig ett ännu bättre och modernare WordPress. Det handlar om förbättringar av blockredigeraren, inline-redigering av bilder, bättre förhandsgranskning av innehåll, automatiska uppdateringar av tillägg, webbplatskartor, lazy loading för bilder och mycket mer.
En bättre blockredigare i WordPress 5.5
Med WordPress 5.0 introducerades en ny blockbaserad redigeringsmiljö, som kallas blockredigeraren (även kallad Gutenberg). I början var den nya redigeraren kritiserad och många webbplatser valde att inte använda blockredigeraren. Men i varje uppdatering har blockredigeraren fått förbättringar och så även i WordPress 5.5. Förutom förändringar i användargränssnittet får vi också se mönster och en blockkatalog.
Mönster
Mönster är färdiga kombinationer av block som gör det enklare för dig att snabbt bygga nya delar på webbplatsen. är ganska praktiskt när det gäller mer rutinmässiga delar av dina sidor eller inlägg. Och även om antalet mönster är begränsat just nu, kommer vi förmodligen se antalet växa i kommande uppdateringar.
Blockkatalogen
En av fördelarna med blockredigeraren är att vi inte är begränsade till de block som följer med WordPress i grunden utan massor av utvecklare bygger egna block för olika typer av tillämpningar. Blockkatalogen är ett sätt att inifrån redigeraren söka efter block som finns som tillägg i WordPress bibliotek för tillägg.
Ett enkelt sätt att använda den här katalogen är att lägga till ett nytt block. När du klickar på ”Lägg till block” använder du bara sökfältet ovan och skriver in en funktion eller typ av block som du vill använda. Om det inte finns något aktuellt block som matchar sökningen visar redigeraren andra resultat från blockkatalogen som kan matcha sökningen. Det öppnar upp en värld av nya möjligheter för blockredigeraren.
Redigera bilder inne i layouten i WordPress 5.5
WordPress har haft begränsade möjligheter att redigera bilder, men nu är det möjligt att göra det i själva redigeraren. Vilket innebär att du inte behöver öppna bilden i mediebiblioteket utan du kan rotera, ändra storlek, beskära bilden precis där du är i layouten. Och du får också se effekterna av redigeringen på en gång.
Än så länge fungerar det här bara på det vanliga bildblocket, men det kommer säkert att utökas till fler block som innehåller bilder i kommande uppdateringar.
Lazy loading
Nu behöver du inte något tillägg för lazy loading eftersom det numera är en standardfunktion i WordPress.
Lazy loading innebär att alla bilder på din sida inte kommer att laddas in samtidigt utan bara de du kan se. När man skrollar på sidan läser webbläsaren in bilderna eftersom. Det gör nedladdningstiderna kortare och gör förhoppningsvis både dina besökare och sökmotorerna gladare.
Bättre förhandsgranskningar
När du gör ett inlägg eller sida i blockredigeraren får du en ganska bra uppfattning om hur den sidan kommer att se ut. Förhandsgranskning är dock en bra funktion för att förhandsgranska innehållet på ett säkert sätt innan du publicerar (eller uppdaterar) det. I den här uppdateringen tillkommer förhandsgranskningar av enheter, vilket gör det möjligt att förhandsgranska ditt innehåll på dator–, surfplatta- och mobilskärmsstorlekar. På så sätt kan du se till att ditt innehåll är mer tillgängligt och läsbart för alla som besöker din webbplats.
Automatiska uppdateringar för tillägg
I WordPress 5.5 kan du aktivera automatiska uppdateringar för dina olika tillägg och teman. Om det är något du vill använda, måste du aktivera det själv. Det kan göras genom att gå till adminpanelen, välja ”Installerade tillägg” i menyn, och klicka på ”Aktivera automatiska uppdateringar” som du hittar till höger i panelen.
Vill du göra samma sak för teman går du till Utseende >> Teman och klickar på ”Aktivera automatiska uppdateringar” som du hittar under ditt temas namn.
Är det säkert att använda automatiska uppdateringar eller kan sidan krascha? Helst ska man testa alla uppdateringar på en test-webbplats innan man installerar dom på den riktiga webbplatsen. Men alla vet att i verkliga världen har många en it-avdelning som agerar väldigt långsamt och under den tiden som det går från att en uppdatering, som kanske innehåller bugg- och säkerhetsfixar, är webbplatsen utsatt för säkerhetshot och andra problem som kanske är allvarligare än de eventuella problem en uppdatering kan medföra.
Rekommendationen är att man kan besluta hur man ska göra, tillägg för tillägg. Vi rekommenderar alltid att du testar när det är möjligt och håller ett öga på ändringsloggar för att se till att du förstår vad som kan vara nytt eller annorlunda i en uppdatering.
XML-webbplatskartor
Webbplatskartor är en fil som gör det enklare för sökmotorer att indexera din webbplats. Det hjälper dom att upptäcka och indexera dina sidor och inlägg, vilket är ganska viktigt för SEO. Med den här uppdateringen genererar WordPress automatiskt en webbplatskarta.
Kanske har du ett tillägg som t.ex. Yoast SEO som redan gör XML webbplatskartor? Vad händer då? Det kan förvirra sökmotorer om du har två webbplatskartor. Om du inte vet hur ditt tillägg gör kan du avaktivera det tillägget. Yoast SEO har en automatisk funktion som stänger av WordPress webbplatskarta och behåller den som Yoast SEO skapat.
Sammanfattning – WordPress 5.5
Det var bara en sammanfattning av de viktigaste förändringarna i WordPress 5.5. I bakgrunden har det också tillkommit massor med nyheter för utvecklare som hjälper till att göra WordPress ännu bättre. Men nu vet du vilka funktioner du kan leta efter när du uppdaterat din webbplats. Vill du veta mer finns all information på WordPress webbplats.
Vill du lära dig mer om WordPress?
Vi har både klassrumskurser och distanskurser
>>Vi har också en specialkurs i sidbyggaren Elementor Pro