08 406 00 30 

Mediakurser

Variabla teckensnitt – vad är det?

variabla teckensnitt

Variabla teckensnitt – vad är det?

Variabla teckensnitt – vad är det?

, Variabla teckensnitt – vad är det?

Nu har alla vi teckensnittsnördar fått något att glädja oss över. Variabla teckensnitt öppnar upp nya möjligheter inom typografin både för tryck och webb. Det är en utveckling av OpenType-teckensnittsspecifikationen som gör att flera varianter av ett typsnitt kan infogas i en enda fil, i stället för att ha en separat teckensnittsfil för varje bredd, vikt eller stil. Variabla teckensnitt är resultatet av ett samarbete mellan Microsoft, Apple, Adobe och Google.

Vi har haft tillgång till variabla teckensnitt i Photoshop och Illustrator en tid, men nu finns det även i InDesign och bland Google-fonterna för webben. Många som arbetar med text tänker inte riktigt på hur teckensnitt fungerar, de bara finns där och man använder de för att ge texten ett utseende. De flesta känner i alla fall till att teckensnitt finns i olika varianter som fet, halvfet, kursiv m.fl. Var och en av dessa inställningar kallas för ”axel”, och när man väljer egenskaper från en axel skapar man en teckenstilsvariant. Det som är speciellt med variabla teckensnitt är att de inte bara kan innehålla en teckenstil, utan flera på en gång.

Variabla teckensnitt kan ha så många ”axlar” som typsnittsdesignern väljer, och du kan ange en variant med valfria punkter längs dessa axlar. De flesta variabla teckensnitt erbjuder bara en eller två axlar (t.ex. vikt och lutning). Men till vissa teckensnitt har man verkligen tänjt på gränserna för den här tekniken och lagt till betydligt fler varianter att spela med.

Tänk dig att ändra ett teckensnitts lutning, bara en aning, samtidigt som du gör tecknen en aning smalare och flyttar x-höjden en aning uppåt. Användaren kan anpassa ett teckensnitt på flera olika sätt, men det är fortfarande inom ramen för vad designern har skapat.

, Variabla teckensnitt – vad är det?

Det finns fler fördelar med variabla teckensnitt för de kan även användas på webben. Eftersom så många teckensnittsvarianter kan komprimeras till en enda liten fil är webbdesigners och utvecklare positiva till de här nya teckensnitten eftersom filstorlek är så viktigt på webben, särskilt för mobiltelefoner och surfplattor.

, Variabla teckensnitt – vad är det?

I dagsläget kan man variera bredd, vikt, lutning, kursiv stil och optisk storlek, men det kommer finnas möjlighet att även påverka nedstaplar, x-höjd och formen på seriffer. Möjligheterna är nästan obegränsade. På det här sättet öppnas det möjligheter för en mer intressant och dynamisk design och att ge varumärket ett mer säreget utseende i text, samtidigt som man fortfarande följer de inställningar som typsnittsdesignern ställt in.

Hur använder man ett variabelt teckensnitt?

När du väljer teckensnitt i InDesign, Illustrator och Photoshop ser du ett VAR-märke placerat tillsammans med symbolen för OpenType.

, Variabla teckensnitt – vad är det?

För att göra inställningar klickar du på symbolen för teckeninställning. En del variabla teckensnitt har bara ett reglage för vikt, andra har betydligt fler. Hur många är upp till typsnittsdesignern att avgöra. Det handlar alltså inte om att du kan få ett teckensnitt att se ut hur som helst utan allt styrs i grunden av de inställningar som är gjorda.

För närvarande levereras sex variabelteckensnitt med Illustrator, InDesign och Photoshop. Det är Myriad Variable Concept, Acumin Variable Concept, Minion Variable Concept, Source Sans Variable, Source Serif Variable och Source Code Variable. Än så länge hittar vi inga variabla teckensnitt bland Adobe fonts.

Vi kan också förvänta oss en rad förändringar i gränssnitten för de olika programmen då de kommer att anpassas för mer omfattande användning av variabla teckensnitt.

En liten specialvariant är EmojiOne som är uppmärkt som ett variabelt teckensnitt, men som i själva verket är massor med olika emojis i vektorformat som man kan skala upp och använda i olika sammanhang. Kan vara användbart i många sammanhang. Man kan öppna upp en emoji i Illustrator, göra textkonturer och färga om figurerna

Fler blogginlägg

skrivarmärken
Grafisk Design

Skrivarmärken i en PDF

Har du någonsin öppnat en PDF och sett symboler, text eller färger på utkanten av dokumentet och undrat vad det kan vara? Det är så kallade skrivarmärken. I det här

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt