Tidskrifts- och trycksaksdesigners måste vara mångsidiga på många områden. Design och typografi är ett måste, bildkorrigering är också en färdighet som är bra att kunna. Men det handlar inte bara om skapande. Du måste också veta hur du sparar på rätt sätt. Att skapa tryckfärdiga pdf:er och att välja rätt pdf-förinställning är en sån sak.
Tidigare använde man Acrobat Distiller
För 20-25 år sen använde man inte pdf:er när man producerade trycksaker. Istället skrev man ut postscript-filer som skickades till dom som arbetade med prepress på tryckeriet. Där konverterades filerna till en RIP (Raster Image Processor) så att sättaren kunde skapa fyra tryckplåtar, en för varje processfärg(cyan/magenta/gul/svart).
Sen kom PDF som filformat, men i början var man ändå tvungen att först skapa Postscript-filer som man sedan konverterade till pdf:er i programmet Distiller. Idag behövs inte Distiller utan program som InDesign skapar pdf:er i samma höga kvalitet (t.o.m bättre) samtidigt som det är mycket enklare och snabbare att exportera direkt från ett program som t.ex. InDesign eller Illustrator.
Samma pdf-förinställningar i många program
Om du använder InDesign, Illustrator eller Photoshop och ska spara dina document som PDF är chansen stor att du stött på de färdiga inställningarna för PDF som finns inbyggt i programmen. Men vilken PDF-förinställning ska du välja? I slutändan är det tryckeriet du ska fråga om råd. Men det är, konstigt nog, inte alltid att tryckeriet informerar om vilken förinställning de vill att du ska använda.
Man sparar som PDF på lite olika sätt i de olika programmen. I InDesign exporterar du som PDF. I Photoshop och Illustrator sparar du som PDF. Photoshop och Illustrator har varsin extra egen pdf-inställning förutom de som InDesign har. Om man sparar en pdf som Photoshop PDF kan man öppna och redigera PDF:en som en vanlig bild i Photoshop. Sparar man en PDF i Illustrator kan man välja att bevara Illustrators redigeringsmöjligheter i inställningarna (det är påslaget som standard). Men i övrigt är det samma förinställningar i alla programmen.
Vi ska ta en titt på de förinställningar som vi hittar i InDesign, Illustrator och Photoshop.
Minsta filstorlek – Smallest file size
Den här pdf-förinställningen använder du om du ska visa pdf:en på skärm, skicka som mail eller på webben. Du kan också använda den här förinställningen till utskrifter i låg kvalitet för exempelvis korrektur. Men till trycksaker duger inte Minsta filstorlek. Färgbilder kommer att nedsamplas till 100 ppi, svartvita bilder till 150 ppi. Genomskinlighet bevaras och det här formatet tillåter också att PDF-filen bevarar lager. Idag är det också ganska vanligt att man använder den här inställningen när man skapar tillgängliga pdf-dokument. Man kan skapa pdf:er med märkord (taggar) och inkludera bokmärken och hyperlänkar vilket är viktiga delar av en tillgänglig pdf.
Högkvalitetsutskrift – High Quality Print
Den här förinställningen väljer du om du ska göra utskrifter i hög kvalitet på en vanlig bläckstråle- eller laserskrivare. Färg- och gråskalebilder blir nedsamplade till 300 ppi, men färgerna bevaras från dokumentet. De konverteras alltså inte till en annan färgrymd. Genomskinlighet bevaras också om du väljer Högkvalitetsutskrift som PDF-förinställning.
Det här med genomskinlighet är något som kanske behöver förklaras. Om dokumentet eller bilder i dokumentet innehåller genomskinlighet kan de behöva förenklas när man ska skriva ut, spara eller exportera i format som inte har stöd för genomskinlighet. PDF:er i versioner över Adobe PDF 1.4 (Acrobat 5.0) eller senare har stöd för genomskinlighet.
Förenkling betyder att genomskinliga objekt delas in i områden. Man kan ibland se dom som rektanglar med tunna linjer runt de genomskinliga objekten. Ju mer komplexa objekt (blandar bilder, vektorer, text, dekorfärger, övertryck osv.), desto fler små områden blir det.
Förenkling kan vara nödvändig när du ska skriva ut, spara eller exportera till andra format som inte stöder genomskinlighet. Om du vill behålla genomskinlighet utan förenkling när du skapar PDF-filer måste du spara dem som Adobe PDF 1.4 (Acrobat 5.0) eller senare.
Tryckkvalitet – Press quality
Du kan använda Tryckkvalitet om du ska använda PDF:en för att trycka dokumentet på ett tryckeri i hög kvalitet. PDF:en kommer att vara kompatibel med Acrobat 5 och genomskinlighet kommer inte att förenklas. Så du måste försäkra dig om att tryckeriet kan ta hand om en PDF med levande genomskinlighet. Färg- och gråskalebilder blir nedsamplade till 300 ppi, vilket är standard inom professionell tryckproduktion. Alla RGB-bilder omvandlas till CMYK, medan CMYK-färger lämnas oförändrade.
PDF-X – standard för tryckdokument
Det är nästan 25 år sedan PDF introducerades av Adobe och det har förenklat materialhanteringen mellan tryckerier och deras kunder. Men om den som producerar pdf:en gör på fel sätt kan det istället försvåra arbetet med trycksaken. Därför har Adobe tillsammans med industrin tagit fram standarden PDF-X. De flesta tryckerier vill att du följer den standarden istället för att använda en pdf-förinställning som Tryckkvalitet.
Standardserien PDF/X eliminerar onödiga fel och ger hela produktionskedjan möjlighet att hantera ett pdf-dokument på rätt sätt. De olika standarderna i PDF-X utesluter de funktioner som är irrelevanta för tryck och kräver istället mer av de inställningar som verkligen behövs, som de för färgrymder och typsnitt. Det gör att tryckerier och kunder mer kan lita på att slutresultatet blir det tänkta. Att utgå från en standard som PDF-X gör arbetet enklare för alla parter.
PDF-X 1a
Det här är den enklaste formen av PDF-X. RGB-bilder konverteras till CMYK, men CMYK-färger och dekorfärger som Pantone bevaras som dom är. Färg- och gråskalebilder blir nedsamplade till 300 ppi , precis som med tryckkvalitet. PDF-kompabiliteten sätts till Acrobat 4 vilket betyder att all genomskinlighet förenklas. Om du väljer PDF X 1-a ska du därför gå in under Avancerat och försäkra dig om att Förenkling är inställd på Hög upplösning så att kvaliteten blir så bra som möjligt. Om du ska skicka en PDF till tryck och inte riktigt vet vilka inställningar du ska använda är PDF X 1-a ett bra val då du får en tryckfärdig PDF som tryckeriet kan använda på en gång.
Om du tittar väldigt noga så ser du att det finns två olika PDF X 1-a-inställningar. Den ena heter PDF X 1-a 2001 och den andra heter PDF X 1-a 2003. Skillnaden mellan de båda är att den första baserar sig på Acrobat version 1.3 och den andra på Acrobat version 1.4. De båda versionerna är i princip identiska och orsaken att den senare kom till var att vissa program och applikationer inte stödjer den tidigare. Har du båda att välja mellan spelar det egentligen ingen roll vilken du väljer.
PDF X-3
Den här förinställningen är väldigt lik PDF X-1 med skillnaden att det finns stöd för RGB-bilder och färghantering. Välj PDF-X 3 om du vet att tryckeriet själva vill färghantera dokumentet för den specifika tryckmiljön.
PDF/X-4
Vill du bibehålla genomskinlighet i pdf:en ska du välja PDF/X-4. Kompabiliteten är Acrobat 7 (PDF 1.6), använder hög upplösning på bilder, kan hantera arbetsflöden som inte är CMYK, alltså gråskala, RGB, Lab och dekorfärger. Den största fördelen med PDF/X-4 är att den kan utnyttja förmågan att hantera färg och genomskinlighet så sent som möjligt i rippningen.
Som sammanfattning kan man säga att tryckeriet bestämmer vilken förinställning du ska använda. Många tryckerier har också gjort egna förinställningar som du kan läsa in i InDesign. De brukar utgå från någon av PDF X-4-inställningarna, men med några egna specialinställningar tillagda. Kontrollera alltid med tryckeriet om de har någon egen pdf-förinställning de vill att du ska använda eller om du själva kan spara med någon av programmens egna förinställningar. Ibland kan det vara svårt att få information från tryckeriet och då kan förhoppningsvis den här guiden vara till hjälp för vad du kan välja.
>> Vill du veta mer om PDF-formatet (eng) ?
Lär dig spara PDF:er på rätt sätt på vår kurs InDesign Grund
Vill du lära dig mer om Adobe Acrobat och pdf:er?
Vi har kurser i Acrobat DC både på distans och i klassrum
>> Läs mer om kursen Adobe Acrobat Grund (klassrum eller distanskurs)