När Apple släppte iPhone 12 Pro och 12 Pro Max i oktober 2020 var ProRAW en av skillnaderna mellan Pro-telefonerna och vanliga iPhone 12 och iPhone 12 mini. RAW-formatet, som du vanligtvis hittar i professionell fotografering med systemkameror, ger dig mer flexibilitet och möjligheter när du ska redigera dina bilder. ProRAW blev tillgängligt från och med iOS 14.3. Så vad är ProRAW, och vad gör det bättre än de vanliga JPEG- eller HEIC-standardformaten på din iPhone?
Vad är ProRAW?
ProRAW är Apples egen version av RAW-bildformatet, men det är inte en traditionell RAW-bild. Apples RAW-format ser du resultatet direkt på din iPhone och det sker en del redigering av bilddatan i telefonen. Traditionella RAW-bilder är bara den data som fångas av kamerans sensor. Det sker ingen redigering i fotograferingstillfället – de måste bearbetas och redigeras i efterhand.
När du fotograferar i HEIC eller JPEG med din iPhone tillåter du Apples fotoalgoritm att ”bearbeta” bilden först så att den ser tillräckligt bra ut utan ytterligare redigering, även om det alltid är möjligt att göra det.
ProRAW är en hybrid av RAW och JPEG/HEIC. När du fotograferar i formatet får du en 12-bitars RAW DNG-fil. Formatet gör det möjligt för Apple att använda sina beräkningsfunktioner samtidigt som det ger oss så mycket som möjligt av den rena data som vi kan använda vid redigering. Precis som alla RAW-filer är ProRAW-filer ganska stora – i genomsnitt 25 MB vardera – medan vanliga JPEG-bilder i hög upplösning kan vara cirka 3-5 MB och en HEIC är ungefär 1-3 MB i genomsnitt.
Så även om ProRAW är en bra funktion som ger dig mer kontroll när det gäller att redigera dina foton får man inte glömma att de är mycket större i storlek. Eftersom intern lagring på en iPhone är väldigt dyr så har många telefoner med begränsat minne. Så det gäller att du har koll på hur mycket ledigt minne du har.
Hur aktiverar du ProRAW?
Än så länge kan du bara använda RAW-formatet på Apples Pro-telefoner. Kanske blir det en ändring på det framöver? Däremot finns det tredjepartsappar som gör det möjligt att fotografera i RAW-formatet även på andra enheter. Men inte i Apples ProRAW-format. Det vanliga RAW-formatet saknar samma mjukvara som Apple använder för ProRAW.
Du är nu redo att fotografera i ProRAW-formatet. Men även om du har aktiverat formatet måste du fortfarande slå på funktionen när du fotograferar med kameraappen. Det beror på att filerna är stora, och om du har det på för varje foto du tar (särskilt om du gillar att ta en miljon bilder av ditt husdjur), tar lagringen på din telefon snart slut.
När du vill ta ett foto i ProRAW-formatet trycker du på RAW-indikatorn medan du är i appen Kamera (om den inte är på kommer den vara överstruken).
Begränsningar med ProRAW
Eftersom ProRAW inte är traditionell ”äkta” RAW och använder programvara har det vissa begränsningar. Även om det fungerar bra med nattläge fungerar ProRAW inte med porträttläge. Det beror på att porträttläget redan är starkt beroende av mjukvara för skiktning och artificiell oskärpa.
När ska du använda ProRAW?
Om du inte har en systemkamera och vill använda din iPhone som din primära kamera, är ProRAW en funktion som kan vara värd att använda ifall du tänker redigera bilderna senare och inte planerar att ha kvar dom på din enhet en längre tid.
ProRAW-foton har definitivt ett mer dämpat och jämnare utseende än en bearbetad JPEG/HEIC-bild. Troligen föredrar du JPEG/HEIC-bilder vid första anblicken, men det beror på att de redan har bearbetats för att se bra ut som de är. RAW- och ProRAW-bilder behöver alltid efterredigering innan de kan se lika bra ut. Men tanken är också att de efter redigering kan se ännu bättre ut än JPEG/HEIC-bilder.
Den genomsnittliga iPhone-användaren kommer inte tänka på skillnaderna mellan de olika formaten, men den som kan lite mer om fotografering kommer att göra det. Störst skillnad mellan ProRAW och JPEG/HEIC ser du när du öppnar bilderna i ett externt bildredigeringsprogram på en dator.
Enkelt uttryckt, om du vill ha störst kontroll i redigeringsprocessen för att skapa den perfekta bilden, kommer ProRAW vara din bästa vän. Om du vill piffa upp dina resebilder eller andra bilder som betyder mycket för dig, se till att flytta dem från din iPhone. För de kommer att ta upp mycket utrymme. Men om du bara vill ta vardagsbilder och dela dem med andra, kan du lika gärna använda det vanliga JPEG/HEIC-formatet.
Tredjepartsappar
Det finns en handfull appar för att fotografera och redigera RAW-filer på din iPhone och iPad. Jag gillar personligen att använda Halide Mark II, Pro Camera by Moment och Darkroom på min iPhone. Om du har ProRAW aktiverat på din enhet kan du enkelt växla till det (snarare än vanligt RAW-format) i dessa appar också. Det kan skilja sig från app till app men bör vara lätt att hitta – till exempel i Moment trycker du bara på filformatet ovanför sökaren och ser till att det är inställt på ProRAW.
Redigera ProRAW i Photoshop
Har du tänkt att redigera dina ProRAW-bilder i Adobe Photoshop? Det fungerar precis som vilken bild i DNG-formatet som helst. Men det kan vara bra att veta att bilder tagna i formatet kan se en aning överexponerade ut när du öppnar dom i Photoshop jämfört med i Apples egen Bilder-app. Adobe och Apple arbetar på att komma tillrätta med problemet, men i skrivande stund är det här fortfarande ett problem.
Android och RAW
Om du har en Android-telefon så har du sedan länge haft stöd för RAW-photografering. De flesta Android-telefoner kan spara en JPEG och RAW-fil av samma bild. Gå in i kameraappens inställningar och sätt på RAW. Så enkelt är det.
Vill du lära dig mer om Photoshop?
Vi har både klassrumskurser och distanskurser
>> Photoshop Grundkurs klassrum | >> Photoshop Fortsättningskurs klassrum
>> Photoshop Grundkurs distanskurs | >> Photoshop Fortsättningskurs distanskurs