08 406 00 30 

Mediakurser

Urklippsmasker i Affinity Photo

urklippsmask affinity photo

Urklippsmasker i Affinity Photo

Urklippsmasker i Affinity Photo

I den här guiden ska vi se hur du använder urklippsmasker i Affinity Photo. En urklippsmask använder ett lager för att styra synligheten för ett annat. Urklippsmasker är bra för att begränsa en bild till en form som en ram. Text kan också fyllas med texturer, bilder och annat med hjälp av urklippsmasker.

Steg 1 – Öppna dina två bilder

När du har öppnat Affinity Photo stänger du dokumentinställningarna. Du behöver inte göra några dokumentinställningar, eftersom du ska öppna och utgå från den första bilden. Efter det ska du dra och släppa den andra bilden över den första för att slå ihop de två.

Gå till File > Open och öppna bilden som du vill använda som bakgrund. I exemplet öppnar jag bilden med surfplattan.

, Urklippsmasker i Affinity Photo

Efter det gör du samma sak en gång till med den andra bilden så att det är två bilder öppna samtidigt.

Steg 2 – Gör i ordning den andra bilden

Vi ska få det att se ut som om tigern hoppar ut ur skärmen och till det behöver jag två lager. Högerklicka på lagret och välj Duplicate så får du ett andra lager som är en kopia på det första.

, Urklippsmasker i Affinity Photo

På det övre av de två lagren frilägger du tigern genom att först markera den med verktyget Selection Brush Tool. Efter det klickar du på symbolen för Mask som du hittar längst ner i panelen Layer. Då friläggs tigern från bakgrunden på det lagret. Om du inte ser skillnaden beror det antagligen på att det underliggande lagret fortfarande syns. Dölj det genom att klicka på knappen till höger på lagret.

Nu är den andra bilden klar. För att flytta den markerar du båda lagren, går till Edit >> Copy och efter det växlar du till den första bilden och går till Edit >> Paste. Nu kommer du se att bilden består av tre lager. Bakgrundslagren med skärmen och de två tiger-lagren.

, Urklippsmasker i Affinity Photo

Steg 3 – Gör en grund för urklippsmasken

För att göra en urklippsmask måste du skapa en form som bas. Du kan använda ritstiftet (Pen Tool) eller ett formverktyg (t.ex. Rectangle tool). Vilket du väljer beror lite på hur motivet ser ut. I exemplet använde jag ritstiftet eftersom skärmen inte var helt rektangulär.

, Urklippsmasker i Affinity Photo

Om du använder Rektangelverktyget måste formen konverteras till en kurva innan du kan flytta hörnpunkterna. (Det behövs inte om du använder Pen Tool). Gå till Layer > Convert to curves. I panelen Lager på höger sida visas rektangellagret som ett kurvlager .

, Urklippsmasker i Affinity Photo

Men jag hade lika gärna kunnat rita ut en vanlig rektangel med Rektangelverktyget och efter det flyttat hörnpunkterna med Node Tool som ligger tillsammans med Ritstiftet (Pen Tool).

Rektangeln/formen du skapar placeras på ett eget lager ovanför bakgrundslagret.

Precis ovanför formverktyget finns redigeringsalternativen för pennan och noderna. Klicka på den lilla vita pilen för att öppna menyn och välj sedan Nodverktyget (Nood Tool).

, Urklippsmasker i Affinity Photo

Du kan nu redigera var och en av noderna i hörnen och sidorna. Klicka på + dra de två högra hörnnoderna för att justera med ramen enligt nedan.

, Urklippsmasker i Affinity Photo

Steg 3 – Skapa urklippsmasken

Välj det näst översta lagret, och dra ovanpå form-lagret och släpp. Som du ser kommer det att skapa en mask så att bilden bara visas innanför formen

, Urklippsmasker i Affinity Photo

Steg 4 – Redigera urklippsmasken

En urklippsmask är en icke-förstörande åtgärd. Det betyder att du kan gå tillbaka och redigera den. Du kan redigera formlagret genom att markera det i panelen Layer. Finjustera sedan nodernas position med hjälp av Nod-verktyget (Node Tool).

Du kan också redigera det andra lagret. Markera lagret och klicka sedan på Flytta-verktyget (Move Tool). Använd piltangenterna för att flytta lagret inuti masken. Vill du ändra storlek på bilden Klickar du på + drar i en hörnnod inåt eller utåt.

Steg 4 – Flytta det översta lagret

Vi ska få det att se ut som om tigern hoppar ut ur skärmen. Börja med att markera det översta lagret, se till att Move Tool är valt och flytta det här lagret till exakt samma position som det underliggande. Minska opaciteten på det övre lagret så kan du se när de överlappar varandra exakt.

, Urklippsmasker i Affinity Photo

Använd sen Suddgummit (Erase Brush Tool) och sudda bort det du inte vill ha kvar på det översta lagret. Sen är bilden klar.

, Urklippsmasker i Affinity Photo

>> Ladda ner bilder och testa själv på pexels.com

Alternativ till Photoshop

Affinity Photo är ett kompetent alternativ till Photoshop, särskilt för den som inte gillar Photoshop prenumerationsmodell. Du köper programmet en gång och sen är det ditt, inga månadskostnader här inte.

Fler blogginlägg

Affinity Designer

Affinity 2.5 är här

Då har det kommit ytterligare en uppdatering till alla tre programmen i Affinity-sviten, Affinity 2.5. Affinity-programmen är ett utmärkt alternativ till dyrare programvaror som Adobe Photoshop, Illustrator och InDesign. De

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt