När du installerar WordPress får du ett grundläggande CMS-system för en blogg eller enklare webbplats. Men vill du utöka webbplatsens funktioner installerar du tillägg. Ett av de mest nedladdade tilläggen till WordPress är Jetpack by WordPress.com. Tillägget är lite av en vattendelare bland de som använder Jetpack. En del älskar det, andra hatar det och motståndarna brukar alltid ange en långsammare webbplats som skäl. Men är det kanske en myt?
Vanligtvis har ett tillägg en uppgift. Ett tillägg för bildgallerier ger dig bildgallerier, ett tillägg för kontaktformulär ger dig ett kontaktformulär o.s.v. Jetpack är ett s.k. multitillägg som innehåller flera funktioner. Vi hittar 35-50 funktioner, beroende på vilken version av tillägget som används och det är också mängden funktioner som främst rör upp de negativa känslorna. För varje ny funktion blir det mer kod för WordPress att processa så ett tillägg med så många funktioner måste ju bli väldigt mycket kod. Och mycket kod betyder en långsammare webbplats, eller hur? Det är i alla fall så som de som inte gillar Jetpack resonerar. Men många hävdar att det bara är en myt att Jetpack gör webbplatsen långsammare.
>> Läs mer om tillägget Jetpack by WordPress.com
Testa Jetpack och jämför med andra tillägg
Istället för att blöta fingret, sträcka upp det i luften och gissa åt vilket håll det blåser så är det bättre att försöka ta reda på fakta. Gör Jetpack webbplatsen långsammare och i så fall hur mycket och vad jämför man med? Alla tillägg gör webbplatsen långsammare, så frågan borde istället vara: vilka tillägg och funktioner, som du behöver på din webbplats, gör den mindre långsam än Jetpack?
Det är oftast utvecklare och webbhotell som är negativa till Jetpack. Kan det finns anledningar till det? Mardrömmen för en utvecklare som lever på att utveckla kostsamma funktioner för webbplatser måste vara ett tillägg som gör det mesta som de flesta hemsidor behöver och helt gratis. Snacka om att dra undan mattan för intäktsmöjligheterna. Varför varnar en del webbhotell då för Jetpack? Kanske för att Jetpack har en funktion som övervakar webbplatsens upptid? De flesta webbhotell hoppas att du inte ska märka att det inte går att komma åt webbplatsen under korta perioder p.g.a. säkerhetskopieringar eller tekniska problem. När webbplatsen är nere skickas ett mail som berättar det för administratören som kontaktar webbplatsens support vilket betyder ökade kostnader för webbhotellet. Kan det vara anledningen till att man inte vill att ?
Vilka funktioner ingår i Jetpack?
Innan vi tittar på de tester som webbplatsen Matt Report gjort (https://mattreport.com/jetpack-speed/) ska vi ta en kort sammanfattning av de mest användbara funktionerna vi får med Jetpack, så vi vet vad vi inte får om vi väljer bort tillägget.
- Snyggare bildgalleri
- Olika visningar av bildgalleri
- Inloggning för kommentarer via sociala medie-konton
- Gilla-knapp
- Kontaktformulär
- Flera nya block till redigeraren
- Nya innehållstyper
- Förbättrad distribution av inlägg till sökmotorer
- Flera användbara widgets
- Oändlig bläddring av inlägg
- Lazy loading för bilder
- Mobiltema
- Övervakning av webbplats upptid
- CDN
- Skydd mot Brute Force Attacks
- Delning till sociala medier
- Autopublicering till sociala medier
- Automatisk relaterade inläggs-funktion
- Enkel statistik
- Sitemap
- Korta url:er
- Styrning av widgetars synlighet
- Mycket mer……
Och det här var bara ett urval av det man får i gratisversionen, alltså en hel del funktioner de flesta tycker är grundläggande för en komplett webbplats.
Om du dessutom har en webbutik och använder WooCommerce har Jetpack ännu fler funktioner som exempelvis automatiskt uträkning av moms.
Nu när vi vet vad man får med Jetpack är det dags att syna testet på webbplatsen Matt Report.
Väg laddningstid mot funktion
Utgångspunkten för testet är att man redan vet att Jetpack gör webbplatsen långsammare. Alla tillägg gör det. Frågan man ska ställa sig är vilka funktioner behöver min webbplats? Vilka tillägg kan ge mig de funktionerna? Hur mycket långsammare blir min webbplats med de funktionerna jämfört med Jetpack?
Testet är gjort med WordPress 4.6.2. Temat som används är Sanse som är ett väldigt snabbt tema. Webbplatsen ligger på en dedikerad server på Siteground. Testet är gjort på GTMetrix.com. Alla tester är gjorda på samma plats med samma webbläsare.
Testet är gjort efter 4 olika scenarier.
- Utan Jetpack
- Med Jetpack – alla funktioner avstängda
- Med Jetpack – alla funktioner påslagna
- Utan Jetpack – 3 populära tillägg för bildgallerier, statistik och dela-knappar
Testet med Matts Report
Testet började med en mätning av ett grundläggande WordPress utan Jetpack installerat.
Resultatet gav värden att jämföra med när man börjar installera och aktivera Jetpack.
Med Jetpack, fast med alla funktioner avstängda laddades det ner drygt 50 kb extra som tog ca en tiondels sekund längre tid och 7 förfrågningar (requests). Man dubblade alltså laddningstiden med 2 extra förfrågningar som är Jetpacks stylesheet.
Efter det satte man på alla funktioner. Man ska kanske poängtera att jag aldrig satt på alla Jetpacks funktioner på en gång, någonsin…Jag gillar Jetpack, men brukar använda ungefär hälften av de funktioner som finns tillgängliga. I testet satte man på samtliga funktioner.
Med Jetpack och alla funktioner igång laddades det ner 263 kb (dubbelt så mycket som med alla funktioner avstängda), laddningstid 0,8 sek och 16 förfrågningar. Det laddades ner nästan 4 ggr mer data, laddningstiden ökade med 50% och antalet förfrågningar ökade med ca 3 ggr. Så visst påverkas laddningstiderna med Jetpacks drygt 35 funktioner igång samtidigt på webbplatsen. Men ingen hade väl trott någonting annat?
Jämfört med andra tillägg
Men nu kommer det intressanta. Man stängde av Jetpack och ersatte det med tre populära tillägg för bildgallerier, dela-knappar för sociala medier och koppling till Google Analytics. Man struntade alltså i funktioner som kontaktformulär, fler innehållstyper, nya widgets, lazy loading, sitemap, mobiltema, övervakning av webbplatsen, extra widgetar och mycket, mycket mer som ingår i Jetpack.
Tilläggen som ingick i testet är Photo Gallery, Add This och Google analytics for WordPress (Monster insights). Man tycker att tre tillägg som endast ger WordPress tre funktioner borde ladda betydligt snabbare än Jetpacks 35 funktioner. Men resultatet för dessa tre tillägg blev 614 kb, en laddningstid på 1,3 sek och 30 förfrågningar. Alltså nästan den dubbla laddningstiden jämfört med Jetpack.
Man såg alltså en dramatisk ökning av hur mycket data som laddades ner, ökade nedladdningstider och nästan en fördubbling av antalet förfrågningar. Och kom ihåg, man använde bara tre funktioner, jämfört med Jetpacks 35. Vill du ha fler funktioner, måste du ladda ner fler tillägg och då får du räkna med ännu längre laddningstider.
Ska vi glömma myten om Jetpack?
Så vi kanske kan glömma myten om att Jetpack slukar oerhörda mängder bandbredd, jämfört med andra tillägg, för det stämmer inte när man testar och mäter hur det egentligen är i verkligheten. Jetpack genererar inte den stora mängd kod som många vill göra gällande utan är ett ganska slimmat och välkodat tillägg, med tanke på alla funktioner man får.
Som jag kunde se i mitt eget test laddade sidan in marginellt långsammare med Jetpack. Om hastigheten på webbplatsen är det enda som betyder något ska man kanske överväga att inte använda det tillägget. Det är en helt annan sak om man inte gillar Jetpacks funktioner. Allt Jetpack gör är kanske inte exakt vad du tänkt dig eller hur du tänkt dig och då ska du så klart använda andra tillägg för att uppnå det du vill.
Välj tillägg som uppdateras frekvent
De flesta som är negativa till tillägget är utvecklare som gör den logiska slutsatsen att ju fler funktioner, desto långsammare webbplats. För så är det i många fall. Ett tillägg som har så många funktioner som en utvecklare istället skulle kunna bygga på egen hand och debitera för är självklart en måltavla för kritik.
Det finns ytterligare skäl till varför man kanske ska överväga Jetpack framför andra tillägg som gör samma sak och det är uppdateringar. Som vi alla vet uppdateras WordPress med tät regelbundenhet. Därför bör vi också uppdatera de tillägg vi använder, helst innan vi uppdaterar WordPress. Vi vill inte använda tillägg där det står ”Inte testat med din version av WordPress”.
Eftersom det är Automattic som utvecklar både WordPress och Jetpack vet vi att när WordPress uppdateras kommer det också samtidigt en uppdatering på Jetpack. Andra tillägg från välrenommerade utvecklare uppdateras också självklart. Men ofta får vi vänta ett tag innan de uppdateringarna kommer och i vissa fall, om de ens kommer. En del tillägg överges av utvecklare som hittar nya, spännande projekt och utmaningar. Det kommer inte hända med Jetpack, i alla fall inte under överskådlig tid.
Vissa har reservationer kring att det här testet gjordes med optimala förutsättningar och därför har Matt Report testat samma sak på en delad server och DSL-uppkoppling. Resultaten kan du se i filmen nedan.
Sammanfattat kan man säga att visst blir din webbplats långsammare med Jetpack. Om du tycker att merparten av Jetpacks funktioner är onödiga är det bättre att du använder enskilda tillägg till de funktionerna. Men om du börjar komma upp i 5-6 funktioner som du ska använda är chansen ganska stor att laddningstiderna blir lika långa eller kanske t.o.m längre än med Jetpack. Och det är ju funktioner och laddningstider som är huvudsaken, eller hur?