08 406 00 30 

Mediakurser

Smart textomformning i InDesign – vad är det?

smart textomformning

Smart textomformning i InDesign – vad är det?

Smart textomformning i InDesign – vad är det?

Ibland får jag frågan om det finns en funktion som kan lägga till och ta bort sidor automatiskt i InDesign beroende på hur mycket innehåll dokumentet har, ungefär som man kan göra i Microsoft Word. Den funktionen finns och heter smart textomformning, men den är kanske inte helt enkel att hitta och förstå.

Lägg till och ta bort sidor automatiskt med Smart textomformning

Smart textomformning lägger till eller tar bort sidor automatiskt när text läggs till eller tas bort. Det gör funktionen idealisk för längre dokument med mycket text, t.ex. böcker.

För att få smart textomformning att fungera, måste du först se till att några objekt är på plats. Som standard är funktionen begränsad till den primära textramen på mallsidan. Under InDesigns textinställningar kan du stänga av den här inställningen (så att smart textomformning används på valfri textram).

Inställningar för smart textomformning

smart textomformning, Smart textomformning i InDesign – vad är det?

Gå till InDesign (Mac) /Redigera (Win) >> Inställningar > text. Längst ned i dialogrutan under smart textomformning kan du avmarkera att funktionen enbart fungerar med primära textramar. Då kommer det att fungera med alla typer av textramar.

I Inställningarna kan du också ställa in var i dokumentet de nya sidorna ska hamna och om du vill bevara uppslag som motstående sidor. Bevara uppslag som motstående sidor fungerar givetvis bara i dokument med uppslag. Den inställningen innebär att InDesign kommer att lägga till/ta bort hela uppslag istället för enstaka sidor. Dessutom kan du också ställa in att InDesign ska tomma bort tomma sidor på slutet, vilket inte är en standardinställning men som kan vara praktiskt.

Primära textramar eller inte?

Om du ska använda funktionen på textramar som inte är primära måste du också själv skapa två textramar och se till att de två textramarna är kopplade och löper över två sidor. När du ställt in det kommer smart textomformning att fungera automatiskt. Har du bockat för att InDesign ska ta bort tomma sidor kommer det också att fungera.

smart textomformning, Smart textomformning i InDesign – vad är det?

Om du använder funktionen med smart textomformning på primära textramar måste de primära textramarna finnas, både på en vänstersida och högersida i mallen och vara kopplade med varandra.

Använder du bara enkla sidor, utan uppslag, räcker det med att du har en primär textram på den enda mallsidan.

Om du vill använda smart textomformning på alla sidor utom någon enstaka sida i början av eller kanske mitt i textflödet, behöver du först ta bort den primära textramen från den sida där du inte vill att den ska ingå. Sen måste du koppla texten förbi den tomma sidan, från primär textram till primär textram så fungerar den smarta textomformningen igen.

Smart textomformning fungerar, som namnet antyder, bara med text. Ligger det något annat på sidan, exempelvis en bildram, kommer inte sidan att automatiskt försvinna om du tar bort text.

smart textomformning, Smart textomformning i InDesign – vad är det?

Smart textomformning är en dokumentinställning

Kom ihåg att smart textomformning är en dokumentinställning. Ändringar som du gör i inställningarna gäller därför endast det aktuella dokumentet. Men om du ställer in detta utan att något dokument öppet, kommer det att bli standard för alla nya dokument. Och som med alla automatiska funktioner bör du finjustera inställningarna så att de passar med ditt arbetsflöde. I början kan det vara lite förvirrande att se sidor försvinna när du tar bort text. Men man vänjer sig med tiden och när man arbetar i längre dokument kan det här vara en praktisk inställning.


smart textomformning, Smart textomformning i InDesign – vad är det?

Fler blogginlägg

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt