Blockredigeraren i WordPress och sidbyggare är två olika verktyg som kan användas för att bygga layouten på webbsidor i WordPress. När du ska bygga en ny webbplats är det viktigt att du tidigt bestämmer dig för om du klarar dig med blockredigeraren eller om du behöver en sidbyggare.
Blockredigeraren
Blockredigeraren är WordPress inbyggda verktyg för att bygga och redigera webbsidor. Den introducerades med WordPress 5.0 och baseras på blockkonceptet. Varje element eller innehåll på webbsidan, som text, bild, rubrik eller video, representeras som ett block. Du kan lägga till och anpassa blocken enligt dina behov för att bygga webbsidor.
Blockredigeraren är integrerad direkt i WordPress-kärnan, vilket innebär att den är lättillgänglig utan att behöva installera ytterligare tillägg eller sidbyggare. Blockredigeraren är också relativt enkel att använda med enkel dra och släpp-funktionalitet för att lägga till och anpassa blocken. Den är också utformad för att skapa webbsidor med responsiv design som fungerar bra på olika enheter och skärmstorlekar. Men det finns än så länge också en del begränsningar när det gäller avancerade anpassningsalternativ och flexibilitet för vissa användare med mer komplexa önskemål kring layouten,
En annan fördel med blockredigeraren är att den skriver en renare kod än sidbyggarna. Sidbyggare skriver en del egen, extra kod för att de ska fungera. Det gör att webbplatser som är byggda enbart med blockredigeraren oftast är snabbare än dom som är byggda med sidbyggare.
Sidbyggare
För mer avancerade funktioner och layouter kan du behöva installera tillägg som ger dig tillgång till fler block eller använda en sidbyggare. Sidbyggare är externa tillägg eller temafunktioner som lägger till en mer avancerad redigeringsmiljö för att skapa webbsidor i WordPress. De erbjuder vanligtvis mer flexibilitet och anpassningsalternativ jämfört med blockredigeraren.
Sidbyggare kommer ofta med ett brett utbud av fördefinierade moduler och mallar så att du snabbt kan komma igång och skapa professionella layouter. Vissa WordPress-teman inkluderar egna sidbyggare, vilket ger dig möjlighet att dra nytta av specifika funktioner och designalternativ. Samtidigt kan den typen av inkluderade sidbyggare skapa en inlåsningseffekt som gör det svårt för dig att byta tema och behålla innehållet på webbplatsen vid ett senare tillfälle.
Sidbyggare kan också kräva att du installerar och underhåller fler tillägg eller temafunktioner. Dessutom blir sidbyggare ytterligare en funktion att lära sig och de kan kännas mer komplexa att använda jämfört med blockredigeraren, särskilt för nybörjare.
Du behöver inte heller vara kodare för att använda sidbyggare. Kodning kan vara knepigt och är också under ständig utveckling. Sidbyggare skriver all den där komplicerade koden åt dig. Istället för att koda kan du implementera sidblock och element för att visuellt ändra hur din webbsida fungerar och ser ut.
De bästa sidbyggarna för WordPress
Sidbyggare är verktyg som kan göra hjälpa dig att bygga mer komplicerade layouter på ett mycket enklare och mer intuitivt sätt. Det finns väldigt många olika sidbyggare att välja mellan så det kan vara svårt att hitta den bästa för dina behov. Bara som exempel på sidbyggare som inte kommer med på min lista hittar vi Oxygen Builder, Seed Prod, Thrive Architect, Themify och Brizy.
Här följer i alla fall mina favoriter bland alla sidbyggare.
Elementor – min favorit bland sidbyggare
Elementor har snabbt blivit en favorit bland WordPress-användare. Mer än 15% av alla webbplatser som är byggda med WordPress använder Elementor. Den erbjuder en enkel dra och släpp-funktionalitet som gör det möjligt att bygga webbsidor på ett intuitivt sätt. Med en mängd olika moduler och widgets kan du enkelt skapa unika layouter och anpassa din webbplats efter dina önskemål. Elementor är också känt för snabbhet och prestanda, vilket är avgörande för en framgångsrik webbplats. En annan fördel är att Elementor kan användas med alla teman så man bygger inte in sig i ett särskilt tema om man väljer Elementor.
Elementor finns både i en gratisversion och en betalversion. Man kommer riktigt långt med gratisversionen, men vill man ha den fulla funktionaliteten skaffar man betalvarianten för $59/år för en webbplats. För $199/år kan du bygga upp till 25 olika webbplatser med Elementor Pro.
Gratisversionen kommer med en rad grundläggande widgetar och färdiga mallar. Men betalversionen innehåller mer än 300 färdiga webbplatser och fantastiska proffswidgetar som bildkaruseller, innehållsförteckning och många fler. Med alla dessa element kan du bygga riktigt funktionsrika och attraktiva sidor. Tack vare att Elementor Pro innehåller så mycket funktionalitet slipper du också installera så många tillägg till WordPress.
Elementor har nyligen utökat funktionaliteten till en webbhotellslösning samt ai-funktionalitet för text och bilder. Dessutom finns det även en rad både gratis och betaltillägg som ytterligare kan addera funktionalitet till Elementor. Det här är verkligen min personliga favorit bland sidbyggare.
Divi Builder – ett elegant gränssnitt
Divi Builder är en annan kraftfull sidbyggare som erbjuder en mängd funktioner och flexibilitet. Med sitt visuella dra och släpp-gränssnitt kan du enkelt skapa anpassade webbsidor utan att behöva koda. Divi Builder levereras också med ett stort antal fördefinierade layouter och mallar för att snabbt komma igång. Dessutom kan du anpassa varje aspekt av din webbplats med hjälp av Divi Builders avancerade inställningar. Divi är också det mest köpta WordPress-temat idag, mycket tack vare sidbyggaren.
En nackdel med Divi är att det både är ett tema och en sidbyggare. Så när du väl har valt Divi har du också ”låst” in dig i Divi-temat om du någon gång i framtiden skulle vilja byta tema. Divi finns dock även som ett tillägg som du kan använda till vilket tema som helst, men då med begränsad funktionalitet.
Det finns mer än 2000 färdiga sidmallar och 300 webbplatslayouter som ingår. Divi kan man prenumerera på för $89/år eller så kan man köpa en ”lifetime”-licens för $249. Du får också använda Divi till hur många webbplatser som helst.
>> Läs mer om Divi på Elegant Themes webbplats
Beaver Builder – lättanvänd sidbyggare
Beaver Builder är en mycket populär sidbyggare som är känd för sin enkelhet och användarvänlighet. Den kanske inte är lika avancerad som andra sidbyggare när det kommer till designfunktioner och resurser. Men den passar nybörjare som letar efter en visuell byggare med alla de viktigaste funktionerna. Med fokus på enkelhet fokuserar dra-och-släpp-redigeraren på det viktigaste utan att du behöver kunna någon kod. Och det fungerar med nästan alla WordPress-teman.
Med sina intuitiva verktyg och drag-och-släpp-funktioner kan du snabbt skapa vackra och responsiva webbsidor. Beaver Builder erbjuder också en mängd olika moduler och mallar för att hjälpa dig att komma igång. Dessutom är det SEO-optimerat och ger en ren kod, vilket är viktigt för att förbättra webbplatsens prestanda.
Gratisversionen av tillägget har de grundläggande funktioner du behöver, så att du kan bekanta dig med gränssnittet. Men för den fulla potentialen är det betalversionen gäller. Den kostar från $99 om året.
WPBakery Page Builder (tidigare Visual Composer)
WPBakery Page Builder är en tidigare populär sidbyggare som har funnits i WordPress-världen under en längre tid. Den erbjuder en mängd olika funktioner och flexibilitet för att skapa anpassade webbsidor. Med sin intuitiva användargränssnitt och mängd moduler kan du enkelt bygga komplexa layouter utan att behöva koda. Dessutom är WPBakery Page Builder kompatibel med många populära WordPress-teman och tillägg.
Har du en riktigt tajt budget är kanske WPBakery Builder ett bra alternativ då det är en av de billigaste sidbyggarna. Du betalar bara $49 en gång, så är sidbyggaren din. Bygger du många webbplatser har dom en ”lifetime”-licens för $256 för 5 webbplatser och $499 för 10 webbplatser.
Det här är mina fyra favoriter bland det stora antal sidbyggare som finns till WordPress och även de allra populäraste bland andra WordPress-användare.
Så frågan är alltså först och främst om man ska använda blockredigeraren eller en sidbyggare. Blockredigeraren är ingen sidbyggare. Men för varje ny uppdatering närmar man sig sidbyggarna i funktionalitet och användarvänlighet så vem vet hur det utvecklar sig.
Om man ändå bestämmer sig för att en sidbyggare är det rätta valet kanske den här guiden med mina personliga favoriter kan vara till en liten hjälp. Lycka till.
Vill du lära dig mer om WordPress?
Vi har både klassrumskurser och distanskurser
>>Vi har också en specialkurs i sidbyggaren Elementor Pro