Något som många erfarna InDesign-användare inte känner till är InDesigns matematikfunktioner. Det är en väldigt användbar funktion som alla kan dra nytta av. InDesign kan hantera alla grundläggande matematiska räknesätt: addition (+), subtraktion (-), multiplikation (*) och division (/). Du kan använda räknefunktionen i alla fält där du kan skriva ett tal eller läsa av en måttenhet.
Flytta objekt
Om du exempelvis vill flytta en ram 10 mm till höger, skriver du bara ”+10” efter det aktuella värdet i Y-fältet i kontrollpanelen. Viktigt att du skriver det efter mm. När du trycker på Enter (Retur-tangenten) räknar InDesign ut det nya värdet och flyttar ramen.
Du kommer åt inställningarna både i kontrollpanelen ovanför dokumentet eller i panelen Egenskaper. Kontrollpanelen visas inte om du använder den grundläggande arbetsytan. Kan du inte se kontrollpanelen kan du byta till en annan arbetsyta. Jag brukar utgå från den som heter Avancerad.
Ställ in egna dokumentstorlekar
Säg att du ska skapa en treviksfolder. Du vet att den ska tryckas på ett A4-papper, så du behöver hjälp att räkna ut hur bred varje sida ska vara. Gå till Arkiv >> Nytt dokument och Utskrift. Där väljer du förinställningen för A4.
I fältet för bredd skriver du /3 efter 210 mm. Om du inte ska göra några andra inställningar kan du trycka Enter. Men om du ska fortsätta att ställa in t.ex. Utfall så kan du istället trycka på Tabb-tangenten. Då hoppar du bara vidare till nästa fält, i det här fallet fältet för måttenhet (som i svenska versionen är inställt på millimeter). När du är klar godkänner du, antingen genom att trycka på Enter eller Skapa-knappen nere till höger.
Ändra lutningar med InDesigns matematikfunktioner
Om du har lutat ett objekt och vill luta det dubbelt så mycket kan du bara skriva *2 efter värdet på den befintliga lutningen. I exemplet ändrar jag lutningen från 20° till 40°.
Måttenhet spelar ingen roll
En annan fiffig egenhet som InDesign har är att det inte spelar någon roll vilken måttenhet som används i dokumentet. Säg att du har fått ett dokument som någon annan har påbörjat där man använt måttenheten Tum. Om du exempelvis vill flytta ett objekt 2 cm till höger kan du bara skriva in din måttenhet efter objektets placering. I exemplet 2 tum+ 2 cm, då räknar InDesign ut hur mycket 2 cm blir i tum.
Flera beräkningar med InDesigns matematikfunktioner
Tidigare versioner av InDesign (CS6) kunde vara utföra en beräkning i taget. Men använder du CC-versionen kan du lägga till fler beräkningar, t.ex. 50 mm+10-3. Sen kan man ju alltid fundera över hur ofta man har behovet att mer komplicerade beräkningar. Troligen inte så ofta.
Vill du lära dig mer om InDesign?
Vi har både klassrumskurser och distanskurser
>> InDesign Grundkurs
>> InDesign Fortsättningskurs
>> Tillgängliga pdf:er med InDesign