08 406 00 30 

Mediakurser

Pantones färgbibliotek försvinner från Creative Cloud

pantone bibliotek

Pantones färgbibliotek försvinner från Creative Cloud

Pantones färgbibliotek försvinner från Creative Cloud

I mars 2022, efter vad som verkar vara en tvist om licensavgifter, kommer Pantones färgbibliotek att tas bort som inbyggd funktion i Adobes Creative Cloud som inkluderar de populära programmen Photoshop, Illustrator och InDesign.

Förändringen gäller 5 600 Pantone-färger i Pantones färgbibliotek inklusive 826 PMS-färger (Pantone Matching System) och alla färger i mode, hem och interiörsystemen. För de designers som enbart arbetar med CMYK-färger för tryck spelar den här förändringen kanske inte så stor roll, men för andra som arbetar med dekorfärger kommer det här att bli ett problem.

Pantones färgbibliotek, Pantones färgbibliotek försvinner från Creative Cloud

Adobe meddelar att Pantone färgbibliotek försvinner

På sina supportsidor skriver Adobe:

”I mars 2022 kommer de Pantonebibliotek som är förinstallerade att försvinna från framtida programuppdateringar. Det kommer att gälla Photoshop, Illustrator, InDesign, Adobe Color och Adobe Capture. För att minimera effekten av denna förändring arbetar vi på en alternativ lösning för de berörda produkterna.”

Vad kommer att hända nu?

Pantones färgbibliotek, Pantones färgbibliotek försvinner från Creative Cloud

Pantone Connect finns i en gratisversion med begränsad funktionalitet. Vill man ha den fulla funktionaliteten får man prenumerera på Pantone Connect till en kostnad av ca 400 kr/år eller 70:-/mån. Det blir alltså en kostnad som kommer att tillkomma ovanpå prenumerationskostnaden för Creative Cloud.

Det kommer att vara det enda sättet att få tillgång till över 15 000 viktiga varumärkes-, tryck-, mode- och förpackningsfärger. Connect innehåller lättanvända verktyg för inspiration, färgutvinning, matchning, säker lagring och delning av anpassade paletter. Det kommer också vara det enda sättet att få in dynamiska Pantone-färger i dina Adobe®-designprogram.

Vad gör du om du vill fortsätta ha tillgång till Pantone-biblioteken även efter uppdateringarna? Ett kostnadsfritt alternativ är att spara ut biblioteken som ASE-filer. Då kan du läsa in dom när du behöver dom i dina projekt. Kanske bäst att du sparar biblioteken redan nu, innan den kommande uppdateringen.

Varför ska man använda dekorfärger och Pantones färgbibliotek?

När man trycker använder man två typer av färger, processfärger och dekorfärger. Processfärger är de färger som kommer till genom att man blandar de fyra CMYK-färgerna Cyan, Magenta, Gult och Svart i olika styrkor på papperet för att skapa olika färgnyanser. En dekorfärg är en färdigblandad färg som man trycker direkt på papperet. Man använder dekorfärger för att kunna återge de färger som ligger utanför det färgomfång som processfärger som CMYK kan ge. Det kan handla om självlysande färger, metallfärger eller mättade kulörer som inte går att skapa med CMYK-färger.

Varje år utser Pantone Årets färg.
>> Läs mer om Årets färg Very Peri här.

Pantone Matching System (PMS) är ett färgsystem för dekorfärger som tagits fram av företaget Pantone, där varje färg representeras av ett unikt namn och/eller nummer. Färgerna finns för olika papperstyper i färdiga färgkataloger. Tryckeriet blandar färgerna efter ett färdigt recept och trycker varje Pantone-färg som en separat färg.

Vi får se om förändringen av tillgång till Pantone-biblioteken kommer att påverka användningen av dekorfärger i framtiden. Eller så får vi användare bita i det sura äpplet, ta fram plånboken och betala för Pantone Connect.

Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »
ai-i-illustrator
Grafisk Design

AI i Illustrator (AI i AI)

Det är nästan omöjligt att komma in på artificiell intelligens när man tittar på nästan vilket program eller app som helst idag. Adobe har arbetat hårt med att investera i

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt