08 406 00 30 

Mediakurser

Pantone i InDesign 2023?

pantone connect

Pantone i InDesign 2023?

Pantone i InDesign 2023?

Har du uppdaterat dina Adobe-program nyligen? Då kommer du upptäcka att de flesta Pantone-färgbibliotek har försvunnit från panelen Färgrutor. Om du funderar över hur du ska få tillgång till Pantone-färger i framtiden är svaret tillägget Pantone Connect.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Prenumerera på Pantone Connect

Den mindre goda nyheten är att om du vill ha full funktionalitet måste du prenumerera på Pantone Connect. Idag kostar en prenumeration $89,99/år (ca 940 sek) eller $14.99/månad (ca 160:-/mån). Med Premium-versionen av Pantone Connect kan du hitta och spara Pantone-färger i panelen Färgrutor. Kanske inte hela världen om du är en flitig användare av Pantone-färger, men gör man det mer sällan känns kanske ytterligare en prenumeration som en onödig utgift.

Pantonefärger i InDesign med gratisversionen av Pantone Connect

Pantone Connect finns även i en gratisversion man kan ladda ner inifrån Creative Cloud som ett tillägg. Det finns en ”workaround” för dig som bara vill klara dig med gratisversionen och ändå i undantagsfall använda Pantone-färger i dina InDesign-dokument. Vi ska se hur man installerar tillägget, letar upp en färg och sparar en färg utan att ha Premium-versionen.

Installera Pantone Connect

Börja med att gå till Adobe Exchange, sök efter och installera Pantone Connect.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Det hamnar bland dina plugin-program på ditt Creative Cloud-konto. Du hittar också tillägget i Fönstermenyn >> Tillägg i InDesign. (Använder du Photoshop går du till Fönstermenyn >> Filtillägg (äldre) och i Illustrator under Fönstermenyn >> Tillägg.)

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Sök efter färger

Den här metoden använder vi om vi bara vet vad Pantone-färgen har för namn och inte känner till CMYK, RGB, HEX-värden för en färg.

Se till att du inte har någonting markerat i ditt dokument.

Vi kan ta färgen Göteborgsblå som Göteborgs stad har i sin grafiska profil som exempel.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Sök efter den/de färger du vill lägga till i ditt InDesign-dokument. I det här fallet vet jag att färgen heter 3005 C.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Ta en skärmbild på färgen i appen och montera in skärmbilden i ditt InDesign-dokument.

Markera bilden med markeringsverktyget, välj verktyget Pipetten och klicka på bilden.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Det syns ingenting i dokumentet, men egentligen har du lagt till en fyllningsfärg till bildramen.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Ett enkelt sätt att hämta färger som används i ett dokument, men som inte är sparade i panelen Färgrutor är att läsa in namnlösa färger. Du hittar Namnlösa färger i panelmenyn i panelen Färgrutor. Alla färger som inte redan finns i panelen Färgrutor hamnar där automatiskt.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Skapa färgrutan baserat på en annan färgmodell

Ett annat sätt, om du känner till t.ex. CMYK eller RGB-värden för en färg är att göra en färgruta baserat på dom värdena. Då behöver du inte ens gratisversionen av Pantone Connect. Men man vet aldrig när den ändå kan komma väl till hands.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Jag kan exempelvis använd RGB 0/119/188.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Omvandla till dekorfärg

Som du ser är färgen en RGB-färg. Dubbelklicka på färgrutan så att fönstret Alternativ för färgrutor öppnas.

Ändra Färgtyp till Dekor och Färgmodell till LAB.

Byt också namn på färgen till exakt (VIKTIGT!) rätt namn för Pantone-färgen. I exemplet är det ”PANTONE 3005 C”.

Spara genom att trycka OK.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Det här tricket fungerar också för dekorfärger som inte tidigare fanns i de något föråldrade Pantone-biblioteken som för tidigare var installerade i InDesign. Ta årets färg 2023, Viva Magenta, som döps till PANTONE 18-1750.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Kan det här verkligen fungera?

Hur exakta är egentligen dessa Lab-värden? Om jag testar mot de äkta färgerna är det inte exakt likadant, men ganska nära. Men det spelar egentligen ingen roll för det slutresultat du kommer att få till när du trycker dokumentet.

Det beror på att det är ditt tryckeri som ansvarar för att använda rätt dekorfärg. Allt du behöver göra är att berätta vilken färg de ska använda och använda den dekorfärgsrutan på alla ställen du vill. Färgen du ser i InDesign har ändå alltid varit en ungefärlig förhandsvisning.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Det är därför det är viktigt att du alltid döper dekorfärgen med rätt namn och aldrig döper om en dekorfärg. Tryckeriet kommer alltid trycka den färg som har namnet på färgrutan, aldrig den färg som faktiskt syns i dokumentet. Så om jag använder dekorfärgen PANTONE 3005 C, men döper om den till PANTONE 1375 C kommer tryckeriet att trycka orange färg, oavsett vad vi ser för färg i dokumentet.

Pantone, Pantone i InDesign 2023?

Så det var ett sätt att tillfälligtvis använda dekorfärger i InDesign utan att prenumerera på Pantone Connect. Vet du bara vad en färg heter och ungefär hur den ser ut behöver du inte den riktiga färgen i InDesign för att det ska bli rätt i tryck.

Eller så skaffar du en prenumeration på Pantone Connect?

Fler blogginlägg