I InDesign skriver du all text i textramar. Överskjutande text är text som finns, men som inte får plats i textramen. För den erfarne InDesign-användaren är överskjutande text något man knappt tänker på, men för den som inte är så hemma i InDesign kan överskjutande text skapa en del problem. Så här kommer en del tips om hur du kommer till rätta med text som inte får plats.
Om du råkar ut för överskjutande text upptäcker du det enklast på två sätt. Längst ner till höger i den textruta där texten inte får plats ser du en ruta med en röd plussymbol. Den symbolen betyder att den textrutan innehåller text som inte syns. Längst ner i InDesign, under dokumentet på vänster sida, ser du också en röd ”lampa” där det står 1 fel bredvid. Om du dubbelklickar på platsen där det står 1 fel kan du se vad felet består av och då kommer det att stå överskjutande text där.
Se den överskjutande texten i Textbehandlaren
Om du har för mycket text och inte kan lägga till mer plats för text i dokumentet eller minska storleken på texten för att mer text ska få plats. Då måste du stryka i texten tills den innehåller så mycket text att allt får plats i de befintliga textramarna.
Det kan vara svårt att redigera en text när man inte kan se hela texten. Många känner inte till att man kan se all text, även den överskjutande, i textbehandlaren. Du hittar Textbehandlaren under Redigera >> Redigera i textbehandlaren.
I textbehandlaren är texten inte formaterad så att du kan koncentrera dig på texten. Om du har överskjutande text är den markerad som en röd linje till vänster om texten. Då kan du redigera och stryka i texten tills den röda linjen är försvunnen. Det betyder att det inte finns kvar någon överskjutande text.
Fixa till överskjutande text manuellt
Enklaste sättet att fixa till överskjutande plats är att göra textramen större om det är möjligt. Det kan du göra genom att dubbelklicka på referenspunkten längst ner i mitten på textramen. Då kommer textramen att expandera så all text får plats. Du kan också göra precis samma sak med ett kortkommando. Markera textramen med den överskjutande texten och använd kortkommandot Ctrl+Alt+C (Windows) / Cmd+Option+C (Mac)
Men kanske är du redan nere i botten på sidan så att du inte kan förlänga textramen längre ner? Då måste du skapa en ny textram som texten kan fortsätta i på nästa sida. Det gör du genom att först rita ut en ny textram på den plats där du vill att texten ska fortsätta. Sen klickar du i det röda plustecknet.
Du kommer se att det hamnar text i muspekaren och då för du musen över den nya textramen. När du ser att muspekaren ändrar utseende så att den får en länksymbol klickar du till en gång och då har du länkat ihop de två textramarna och texten kan fortsätta i den andra textramen.
Fixa till överskjutande text halvmanuellt
Ett sätt som nästan påminner om det föregående är att du klickar i det röda plustecknet för överskjutande text som du kan se nere till höger i textramen där texten inte får plats.
Efter det går du till nästa sida. Om du inte har ytterligare en sida kan du skapa en ny sida i panelen Sidor eller genom kortkommandot Ctrl+Shift+P (Windows) / Cmd+Shift+P (Mac)
När du för in muspekaren på den nya sidan ser du att den ser ut som en svart pil. När du placerar du muspekaren uppe i marginalens övre vänstra hörn kommer den byta färg till en liten vit pil. Det betyder att InDesign har kontakt med marginalen. Tryck ner Shift så ser du att muspekaren ändrar utseende till en kurvig pillinje och då klickar du till. InDesign kommer att använda sidmarginalen och skapa en ny textram automatiskt som sträcker sig över hela sidan efter marginalen.
Fixa till överskjutande text automatiskt
Om du arbetar med ett dokument och använder en primär textram kan du rätta till överskjutande text automatiskt.
Gå till Inställningar >> Text och se till att Smart textomformning är förbockat. Stäng av funktionen Begränsa till primära textramar.
Med den här inställningen kan du, om ditt dokument har överskjutande text, radera din sista textramen i dokumentet och då kommer InDesign automatiskt att lägga till nya textramar och sidor.
Automatiskt expandera textramar med överskjutande text
I InDesigns funktion för att kontrollera textramar kan man göra inställningar så att textramar expanderar eller drar ihop sig så att text alltid får plats och/eller att man slipper tomma ytor i textramar. Det här är en utmärkt inställning för t.ex. faktarutor och andra små textramar som varierar i höjd (eller bredd).
Du hittar den funktionen under Objekt >> Alternativ för textramar. Inställningsrutan som kommer upp har tre avdelningar. Klicka på den som heter Automatisk storlek. Som standard är den här funktionen avstängd, men du kan sätta på den till en enskild textruta när du behöver. Där kan du låta textramen autojustera storleken på höjden eller bredden eller båda. Det finns också en inställning för att ändra storleken för både höjd och bredd och samtidigt bibehålla proportionerna. Och du kan också ställa in en minsta höjd eller bredd så att textramen inte kan bli för liten.
Fixa överskjutande text i tabeller
En cell i en tabell är ett väldigt begränsat utrymme för text så det är lätt att text inte får plats i en tabellcell. För att förhindra det ser du alltid till att cellinställningen är satt till ”minst”. På så sätt expanderar en cell så att all text får plats.
Tabellceller har en egen symbol för överskjutande text. Du ser den lilla röda pricken inuti cellen. Exakt var symbolen är placerad i cellen avgör hur du måste ändra storleken på cellen för att texten ska få plats.
Vill du lära dig mer om InDesign?
Vi har både klassrumskurser och distanskurser
>> InDesign Grundkurs
>> InDesign Fortsättningskurs
>> Tillgängliga pdf:er med InDesign