08 406 00 30 

Mediakurser

Matcha färger med Färgtemaverktyget

färgtemaverktyget

Matcha färger med Färgtemaverktyget

Matcha färger med Färgtemaverktyget

Ibland behöver man matcha olika färger med varandra och då vill man så klart att de färgerna ska passa ihop. Man kan inte ta vilka färger som helst, utan färger måste kombineras utifrån hur olika nyanser passar ihop. Ett bra sätt att göra det i InDesign är att använda Färgtemaverktyget.

Ofta kombinerar man färger utifrån olika regler/metoder. Ett bra sätt att göra det på är att använda det s.k. färghjulet.

Metoder för färgmatchning

Den analoga metoden matchar färger nära varandra i färghjulet.

färgtemaverktyget

Den monokroma metoden blandar samma nyans med olika mättnad.

färgtemaverktyget

Triad mixar färger utifrån en triangel i färghjulet.

färgtemaverktyget

Komplementär matchar färger som ligger mittemot varandra i färghjulet.

färgtemaverktyget

Det finns fler sätt att matcha ihop färger med varandra, men det här är de fyra vanligaste.

Adobe InDesign har flera verktyg för färg, bland annat verktygslådan, färgrutepanelen, färgpanelen, färgväljaren och kontrollpanelen. Men jag undrar om inte Färgtemaverktyget är mitt favoritverktyg. Med färgtemaverktyget får man nämligen hjälp av InDesign att skapa ett färgtema med matchande färger baserat på färgerna i en bild i layouten.

Så använder du Färgtemaverktyget

Att använda färgtemaverktyget är enkelt. Du väljer verktyget färgtemaverktyget och för det över en bild i layouten.

färgtemaverktyget

Bilden får då en blå, tjock linje omkring sig så att du tydligt kan se vilken bild InDesign kommer att hämta färgerna från.

färgtemaverktyget

Klicka en gång på bilden. InDesign kommer att analysera bilden och ta fram fem matchande färger som visas som en flytande panel med fem färger. De färgerna är hämtade från bilden du klickat på. Det är inte exakt den färg som du klickade på utan fem färger ur bilden som passar ihop som ett färgtema.

färgtemaverktyget

Om färgerna i färgtemat inte riktigt passar kan du klicka på den lilla pilen till höger om färgtemat så får du upp fler, alternativa färgteman, som kanske passar bättre till det du vill göra.

färgtemaverktyget

Spara färgteman du skapat med färgtemaverktyget

Om du vill spara färgtemat kan du göra det på två ställen i InDesign. Klicka på den första symbolen färgtemaverktyget som ser ut som ett rutmönster med ett plustecken i nedre hörnet. Då kommer färgtemat att sparas som en färggrupp i panelen Färgrutor.

färgtemaverktyget

En hemlig genväg för att spara en färggrupp i panelen Färgrutor, direkt när du klickar på bilden, är att hålla ner tangenten Q samtidigt som du klickar på bilden.

Vill du spara ditt färgtema i panelen CC Libraries så att du kan använda färgerna i andra InDesign-dokument, men även i Photoshop och Illustrator. Då klickar du på symbolen färgtemaverktyget som ser ut som ett moln med en pil, längst till höger i den flytande panelen.

färgtemaverktyget

Spara färger som CMYK-färger

Den som har arbetat ett tag i InDesign vet att man kan suga upp och spara en exakt färg med verktyget Pipetten som ligger tillsammans med Färgtemaverktyget. Om bilden som ligger i dokumentet är en RGB-bild, vilket jag rekommenderar, kommer pipetten att suga upp en RGB-färg.

Sparar man färger med Färgtemaverktyget kommer färgerna i färgtemat automatiskt konverteras till CMYK (om dokumentet är ett tryck-dokument). Om du inte vill att Färgtemaverktyget ska konvertera färger i en RGB-bild till CMYK-färger kan du dubbelklicka på Färgtemaverktyget och ändra förinställningarna för verktyget.

Det som många inte vet är att om du lägger fler bilder som överlappar varandra kommer Färgtemaverktyget att titta på färgerna i flera bilder på en gång och skapa färgteman från de bilderna.

Du kan t.o.m. rita ut en egen färgtonsplatta och lägga ovanpå bilderna du använder för att skapa ditt färgtema. Då kommer InDesigns färgtemaverktyg även räkna med färgtonsplattan som en möjlig färg i färgtemat.

Om du vill få ännu mer kontroll över Färgtemaverktyget kan du klicka och dra ut en ruta över en eller flera bilder. Då kommer Färgtemaverktyget enbart väljer färger från den utritade ytan.

Nedan kan du se en exempelfilm från kursen InDesign CC Grund som handlar om just Färgtemaverktyget


>> Skaffa InDesign med Creative Cloud

Fler blogginlägg

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt