08 406 00 30 

Mediakurser

Lyckas med fyrverkeribilderna i din smarta telefon

Lyckas med fyrverkeribilderna i din smarta telefon

Lyckas med fyrverkeribilderna i din smarta telefon

Nyårsafton är ett speciellt tillfälle som många över hela världen kopplar till förhoppningar och löften om en bättre framtid. Man sparar minnet av tolvslaget i form av bilder och i dag är det så klart mobiltelefonen som är den kamera de flesta använder. Ett vanligt motiv från tolvslaget är fyrverkerier eftersom nyårsafton är fyrverkeriernas stora dag med otroliga fyrverkerier runt om i landet omkring tolvslaget.

Fyrverkerier skjuts på tolvslaget, då det är mörkt, vilket inte är det mest ideala för fotografier. Det är också svårt att förutse var de kommer att synas. De dyker plötsligt upp i rörelse, exploderar och försvinner inom några sekunder.

Vill du ta bättre bilder på kvällens fyrverkerier kan du titta igenom några av de tips och inställningar du kan göra med din telefon, oavsett om du har iPhone eller Android.

fyrverkerier, Lyckas med fyrverkeribilderna i din smarta telefon

Hitta rätt plats

Att planera när och var du ska ta dina bilder är det bästa första steget. Det säkerställer att du får optimala bilder. Leta efter ett väl upplyst område, helst ett med gatlyktor.

Se också till att området är fritt från saker som ledningar och telefonstolpar som förstör bilden. Försök också hålla dig undan från folksamlingar där det plötsligt dyker upp någon i vägen för kameran. Bättre att placera sig lite vid sidan om, gärna på en höjd.

Ett stativ är aldrig fel. Du kanske tänker att ett stort och tungt stativ låter jobbigt, men det finns lite enklare som du kan fästa i ett staket eller träd. Du behöver alltså inte ett stativ med långa ben. En del är så små att du får ner dom i fickan.

Kanske har du också funderat på att skaffa en selfie-stick eller gimbal? En del kan man enkelt göra om till ett stativ. Då får du två funktioner i en.

fyrverkerier, Lyckas med fyrverkeribilderna i din smarta telefon

Gör rätt inställningar

Mobiltelefoner idag har kameror som gör att nästan vem som helst kan ta bilder som känns professionella. Men för att nå en högra nivå behöver du ofta ta dig ur det automatiska läget, som du kanske vanligtvis använder.

Genom att ställa in din telefon till manuellt läge kan du styra viktiga funktioner som din bländare och ISO. Hittar du inte det manuella läget för din smartphone? Android-telefoner brukar ha Pro-inställningar inbyggda i kameran. På en iPhone behöver du ladda ner en tredjepartsapp för att ge dig tillgång till de manuella inställningarna.

fyrverkerier, Lyckas med fyrverkeribilderna i din smarta telefon

I allmänhet är det de här inställningarna du vill ha när du placerar telefonen i manuellt läge:

  • Eftersom fyrverkerier i huvudsak är gigantiska bollar av ljus är blixten det sista du behöver. Stäng av den.
  • Bländaren avgör hur mycket ljus som träffar kamerans sensor. Försök ställa in bländaren på någonstans kring f/11 till f/16.
  • Justera också ISO-inställningarna. Här gäller det att hitta en balans där du får tillräckligt med ljus utan att bilderna blir brusiga. Höga ISO-tal riskerar att ge dig brus i bilderna. Ta flera testbilder för att hitta rätt balans mellan ljus och brus.
  • Slutartiden är viktig. Ju längre slutartid, desto bättre bild. Istället för att välja en slutartid kan du ändra den till bulb-läget. Med bulb-läget kan du hålla slutaren öppen så länge du vill.

De här inställningarna är bara en utgångspunkt och varierar från situation till situation och telefon till telefon. Ändra inställningar lite i taget och ta flera testbilder för att hitta de inställningar som .

Fantastiska fyrverkerier på din iPhone

Om du äger en iPhone av senare modell kan du ta bilder som nästan inte går att skilja åt från proffsbilder.

Öppna din kamera och leta upp den gula rutan på skärmen. Om du väljer objektet du försöker ta ett foto av visas den gula rutan. Det justerar din exponering så att telefonens ljus blir rätt. Om du håller kvar fingret på den gula rutan ett tag kan du låsa exponering och skärpa på den platsen.

fyrverkerier, Lyckas med fyrverkeribilderna i din smarta telefon

Välj ett filter. iPhones har massor av extra filter som kan ändra utseendet och känslan på ditt fotografi.

Fotografera i HDR

Det här är numera standardläget på en iPhone. Med Smart HDR känner kameran själv av om bilden blir bättre med eller utan HDR. Det fungerar så att kameran tar tre bilder i olika exponeringslägen. När den har tagit de tre bilderna kombinerar den ihop dem till en bild. Superbra i situationer där det är lite ljus.

Fotografera i burst-läge

Om du trycker ner och håller kvar fingret på avtryckarknappen går kameran in i burst-läge och tar dussintals foton i snabb följd. Det är ett praktiskt alternativ, för om du manuellt ställer in dina kamerainställningar i förväg får du flera bilder av samma motiv. Välj den bild du gillar mest i efterhand.

Prova med video

IPhone spelar in högupplöst video. Du kan spela in en film och i efterhand välja de bästa bilderna ur din video. Kvaliteten är i många fall tillräckligt bra även för stillbilder.

fyrverkerier, Lyckas med fyrverkeribilderna i din smarta telefon

Fyrverkerier på din Android

En del tips till iPhone är samma sak till Android-telefoner. Det kan handla om att stänga av blixten, fotografera med serietagning (burst mode), använda HDR och spela in video. Allt det här kan du göra även med Android.

Men de flesta Android-telefoner har fler kamerainställningar än iPhone. Så följande tips är sånt som är enbart för Android.

Inaktivera inställningen för förhandsgranskningsbilder.

Den här funktionen är standard på många Android-telefoner och kan förstöra din fyrverkerifotografering. Vad gör den? Varje gång du tar ett foto dyker det upp en bild så att du kan se resultatet. Om du använder den här inställningen kan du inte ta flera bilder eller använda burst-läget.

  • Nyare Android-telefoner har autofokus som följer motivet. Den funktionen är utmärkt för de rörliga fyrverkerierna. Testa i alla fall att slå på den funktionen om din telefon har den.
fyrverkerier, Lyckas med fyrverkeribilderna i din smarta telefon

Genom att använda dessa tips och förbereda dig lite inför den stora fyrverkerifesten kommer du säkert att få fantastiska bilder som du kommer att uppskatta i många år framöver.

Ett sista tips. Se till att din telefon har tillräckligt med lagringsutrymme för att rymma hundratals foton du tar.

Lycka till med dina fyrverkeribilder och Gott Nytt År.

Fler blogginlägg