I dagens tider av social distansering har livestreaming blivit glödhett. Det sker fler möten online än någonsin på någon av de digitala tjänster som finns tillgängliga. Men många tvekar inför att komma igång med livestreaming. Man tror att det är mer komplicerat än vad det egentligen är. För att börja streama online behöver du egentligen bara en vanlig smartphone. Det är enkelt och de flesta telefoner innehåller allt man behöver både när det gäller appar och hårdvara. Men bara för att något är enkelt är det kanske inte alltid det bästa sättet. Vill du hålla högre kvalitet på dina sändningar finns det massor med utrustning i olika prisklasser som hjälper dig med det.
Det första du ska fundera över är vilka enheter du ska använda för bild och ljud. Det är kameror, datorskärmar och andra bildkällor som ska visas, samt mikrofoner och andra ljud som ska spelas upp.
Du kan spendera tiotusentals kronor på kamera, belysning och ljudutrustning, men som alltid när det handlar om foto och video behöver inte instegskostnaden vara särskild hög. Det finns mycket bra utrustning till rimliga priser. Som kamera fungerar datorns inbyggda webbkamera och mikrofon, men även om de förbättrats en hel del de senaste åren får du betydligt bättre resultat med externa webbkameror och mikrofoner.
Tips på bra webbkameror för livestreaming:
Logitech C922 Pro
Denna mångsidiga webbkamera är bästa all-round-kamera och kostar ca 1200:-.
För ca 1200:- får du den bästa kameran för streaming just nu, Logitech C922. Perfekt alternativ för den som vill komma igång med livestreaming för första gången, eller som vill uppgradera från datorns inbyggda webbkamera. Du kan fästa den på en TV/datorskärm, eller på ett stativ om du vill bli mer kreativ med vinklar och placering. Kameran streamar live i 1080p Full HD-upplösning med 30 bilder/sekund, och det finns också ett läge för streaming i 720p med 60fps.
Dubbla mikrofoner skapar stereoljud så att du egentligen inte behöver en separat mikrofon, och det ingår ett 18,5 cm högt stativ.
Razer Kiyo
Ljuset är en viktig del av när du live-streamar. Du vill att ditt ansikte har ett tillräckligt starkt och jämnt ljus, Självklart kan du köpa till belysning, men har du en stram budget kan Razer Kiyo med sin egen integrerade ljusring som består av 12 lysdioder vara ett alternativ. Ljusringen omger kameran och ljusstyrkan kan justeras; lamporna ger upp till 10 Lux ljusstyrka på ett avstånd av en meter, med en färgtemperatur på 5600K.
Förutom att lysa upp ditt ansikte, förhindra också ljuset att ditt ansikte speglar reflektioner från din skärm vilket ger en mer professionell look. Själva kameran strömmar i 1080p Full HD-upplösning med 30 bilder/sekund och det går också att välja 60fps med 720p. Även om den är lite större än andra kameror för livestreaming så är det inga problem att fästa på din datorskärm.
Microsoft LifeCam HD-3000
Microsoft LifeCam HD-3000 är bästa valet för dig som har en riktigt tight budget. Den här webbkameran är begränsad till 720p HD-upplösning med 30 bilder/sekund, men det är fortfarande hög upplösning och kommer att vara helt acceptabelt när den visas på en mobil enhet som en smartphone. Kameran erbjuder automatisk ansiktsspårning och justering för svagt ljus, har en inbyggd mikrofon och går att fästa på alla typer av skärmar.
Det finns också en digital zoomfunktion, men vi rekommenderar att man inte använder den annat än i undantagsfall. Slutligen finns det ett manuellt fokusalternativ för att se till att bilden förblir precis som du vill ha den vilket ofta är bättre än autofokus som har en vana att göra felaktiga justeringar i vissa ljusförhållanden.
Om du använt en webbkamera ett tag och vill ta nästa steg är det en systemkamera eller videokamera som gäller. System och videokameror har andra anslutningar än USB så du behöver också något som kan omvandla signalen från HDMI till USB och en produkt som gör precis det är Elgato Cam Link 4K.
Elgato Cam Link 4K är en adapter som gör att du kan livesända med din video-, system- eller actionkamera i mycket hög kvalitet. Istället för att använda en webbkamera kan du koppla samman din kamera med datorn och hålla hög kvalitet på din streaming i 4K 30fps eller upp till 1080p60, alltså riktigt hög kvalitet.
Om du ska skaffa en systemkamera är en Canon 80D, för ca 8000 kr, ett populärt val för streaming. Den är också ett mycket kompetent val till massor av andra användningsområden inom fotografering. Vill du komma billigare undan fungerar en Nikon D3400 eller en Canon EOS M50 alldeles utmärkt.
Vilken dator ska jag använda?
En sanning som gäller nästan allt datorarbete är att ju mer desto bättre. Det finns några del specifikationer som kan vara bra att försöka ha som miniminivå för att uppnå bra kvalitet på sändningen. Vi använder själva en MacBook Pro men Mac eller Windows spelar ingen roll utan det är datorns specifikationer som sätter gränserna.
Du bör minst ha Windows 8, gärna Windows 10 eller minst MacOS 10.10 (Yosemite) eller nyare. Processorn ska vara minst en i5, gärna i7, minst 2,7 Mhz. 8 MB Ram-minne och dedikerat videokort med minst 512 Mb minne.
Det är inget måste, men en SSD-hårddisk ger dig en betydligt snabbare dator. Problemet med SSD-hårddiskar är att de är ganska dyra så datortillverkarna snålar och sätter in så små hårddiskar som möjligt. Köp aldrig mindre än en hårddisk på 256 Gb, gärna 512 Gb. Du vill ju få plats med lite på datorn.
Mikrofoner och sånt
Du kanske har en ängels röst, men har du dåligt ljud spelar det ingen roll. Har du ambitioner med din livestreaming är ett bra ljud lika viktigt som kameran.
För bra ljudkvalitet skaffar du en fristående mikrofon med flexibla inspelningslägen. Det kan verka som ”för mycket” men en dedikerad mikrofon för streaming tar bort mycket av ljud runt omkring som du inte vill få med. Dessutom behöver du inte oroa dig för det brum som ofta uppstår med mikrofoner som man stoppar in i 3.5 mm-anslutningen på din dator. Vi har två mikrofoner som vi rekommenderar idag.
Samson G-Track Pro
Samson G-Track Pro vann våra hjärtan med sina extra funktioner som få andra mikrofoner erbjuder. Den är en stabilt byggd USB-mikrofon perfekt för streaming eller podcasts. Mikrofonen kräver inte någon extra programvara och priset på ca 2300:- är i alla fall överkomligt.
Men det som verkligen gör Samson G-Track Pro till ett rekommenderat val är dess 1/4-tums ljudingång, vilket gör denna mikrofon till en 2-spårs ljudmixer. Det innebär att du kan koppla in en extra mikrofon, en andra ljudkälla utan att behöva köpa en separat mixer för det.
Blue Yeti
Blue Yeti erbjuder en nästan perfekt kombination av prestanda och pris, ca 1200 kr, vilket gör det till en favorit. Du kan ställa in mikrofonen i fyra olika lägen för att fånga ljudmönster omkring mikrofonen på olika sätt, så den passar att använda både från ett håll, till intervjuer eller med flera personer omkring mikrofonen.
Det är också en USB-mikrofon, så installationen är superlätt, och jag gillar också det finns en volymkontroll och att mikrofonen finns i flera snygga färger. Det gör att den t.o.m. kan vara snygg att ha bild under sändningen.
Røde Link Filmmaker Kit
Behöver du röra på dig under sändningen behöver du en trådlös lösning. Det brukar i allmänhet vara betydligt dyrare än fasta mikrofoner, men Røde har ett par riktigt prisvärda lösningar som erbjuder proffskvalitet till rimliga priser, där Røde Link Filmmaker Kit för c 3500 kr är ett av alternativen. I paketet ingår en sändare och en mottagare samt en myggmikrofon.
Ett billigare alternativ är Røde Wireless GO, för ca 2000 kr, där mikrofonen sitter inbyggd i den ena enheten och du kan koppla in systemet direkt in i datorn.
Ljus
Ljuset är en ofta bortglömd del när man skaffar utrustning för livestreaming. Ljuset spelar en stor roll för att etablera en konsekvent och professionell kvalitet för din ström. Med för dåligt ljus riskerar sändningen bli brusig och grynig. Tänk också på att även om du skaffar bra belysning spelar det också roll hur du placerar den i rummet. Se till att du undviker fula skuggor, både i ansikten, men även i bakgrunder.
Elgato Key Light
Key Light tar upp praktiskt taget inget utrymme alls på bordet där du har all annan utrustning. Ljuspanelen är smal, särskilt jämfört med en softbox, och det är också viktigt att den har en mycket lägre värmeeffekt jämfört lite större lampor. Det kan helt enkelt vara jobbigt att sända i ljus som avger mycket värme.
Key Light monteras på skrivbordet via en arm, med ett stativhuvud på toppen. Du har gott om utrymme att justera höjden och ljusets vinkel pekar ner på dig, samtidigt som du inte behöver någon golvyta och den är smal nog att sitta bakom en dator eller en bildskärm.
Belysningen går hela vägen upp till 2500 lumen och är helt dimbar. Du är begränsad till vitt ljus, men färgtemperaturen är justerbar mellan 2900K och 7000K, så du kan få precis rätt värme som passar din smak.
Nackdelen med Key Light är priset som är i saftigaste laget. Men om du letar efter ljus som är smidigt att använda och priset inte är något hinder är Elgato Key Light ett bra val.
Programvara för streaming
När du har utrustning behöver du också programvara för att skapa en produktionsmiljö för dina livesändningar.
Open Broadcaster Software
OBS (Open Broadcaster Software) är ett plattformsoberoende program (finns alltså både till Windows och Mac) som fungerar som ett kontrollcenter för din livestream. En ström består av data och den datan kan vara ljud, video, grafik, text eller annat. OBS är programmerad att ta emot indata, kombinera strömmar tillsammans till en produkt och sedan sända den.
Om du sänder live är det en streamingtjänst som kan vara värd för din ström, så att andra kan se den i en webbläsare eller mediaspelare. En livestream visas samtidigt som den händer, så folk måste se din sändning när den händer, annars missar de den. Men du kan också spara sändningen på en egen hårddisk och lägga upp den på internet senare så kan andra se den när de har tid.
Open Broadcaster Software är indelad i olika fönster som ger dig tillgång till funktioner som mixer för ljud och video, du kan infoga olika scener som du vill visa på skärmen och andra visuella källor. Det går också att hitta mer specialiserade verktyg och funktioner bland verktygen. OBS har kanske inte det mest användbara gränssnittet, men den stora fördelen är att det är helt gratis.
Wirecast
Wirecast är ett program som skapats av Telestream, ett företag som specialiserat sig på olika typer av program för att visa inspelningar av olika slag. Man ligger exempelvis bakom det populära Screenflow för skärminspelningar på Mac.
Det är extremt enkelt att installera programmet och när det är på plats hittar man en imponerande uppsättning med funktionsrika verktyg. Gratisversionen av Wirecast play erbjuder begränsade funktioner, men byter man till den betalda versionen ($599-799/år) kan du uppfylla alla dina krav du har på live streaming krav utan problem. Det avancerade gränssnittet och den klassiska streamingprocessen fungerar för video i högsta kvalitet utan att orsaka någon fördröjning.
Andra kompetenta programvaror för livestreaming är Raptr, FFSplit, Vmix för Windows och Ecamm för Mac.
Det är viktigt att veta att streamingprogrammen är beroende av datorns processor. Om datorn inte är tillräckligt kraftfull för att hantera det kan sändningen buffra, hänga sig eller kanske helt avbrytas. Därför kan ibland en hårdvarulösning fungera bättre. En maskinvarukodare är en egen enhet som hanterar all kodning. Ljud- och videokällor är anslutna direkt till maskinvarukodaren. Vissa är små, bärbara eller mobila. Andra är mer komplexa och kraftfulla för att kunna ta in många video-och ljudkällor, spela in, mixa, skala och växla mellan dem.
Internetuppkopplingen
Grundförutsättningen för en bra livestream är så snabbt internet som möjligt. Men det finns så klart rekommenderade miniminivåer. Två uttryck som ofta förekommer är bandbredd och hastighet och även fast det teoretiskt sätt inte är exakt samma sak så är det i praktiken ändå det.
Tänk bara på att när din internetleverantör anger hastigheten på ditt abonnemang så är det oftast nedladddningshastigheten man talar om. Uppladdningshastigheten, som är det viktiga för dig när du ska live-streama, är ofta betydligt lägre än nedladdningshastigheten. Se till att du kontrollerar uppladdningshastigheten och inget annat.
För livestreaming rekommenderas olika uppladdningshastigheter beroende på i vilken kvalitet du vill sända. 1080p-video har fler pixlar, och därmed mer data, jämfört med en video med 720p-video. För HD 720p behöver du minst 6 Mps och för full HD som antagligen är den kvalitet du vill ha är 13 Mps den hastighet du behöver.
Du kan testa din nuvarande bandbredd med tjänster som t.ex. Bredbandskollen. Kör det här testet under olika förhållanden. Om du planerar att livestreama med många tittare ger ett test på en tisdag förmiddag eller sent på kvällen kanske inget rättvist resultat. Antalet personer som utnyttjar ett nätverk påverkar uppladdningshastigheter och kan orsaka variationer i hastigheten.
Om din hastighet inte motsvarar den som är utlovad av internetleverantören kan det bero på flera saker. Antalet enheter som är anslutna till nätverket delar på bandbredden, gammalt kablage eller routrar kan också påverkas hastigheten negativt. Tänk också på att Ethernet oftast är snabbare än trådlöst.
Streamingplattform
En streamingplattform är den onlinewebbplats, plattform eller app där din livesändning blir tillgänglig för andra. Gratisplattformar kan vara YouTube, Facebook Live, Twitch, Periscope m.fl. Det finns också betaltjänster för streaming som Zoom, Livestream Vimeo, DaCast och StreamShark. Vissa streamingtjänster, som Zoom, gör det också möjligt att sända på flera plattformar samtidigt så du kan sända både på Facebook och YouTube samtidigt.
Börja med en kostnadsfri streamingplattform, utvärdera vad som är bra och dåligt och efter det kan du fundera på någon av de alternativen som kostar en slant. Var noga när du väljer plattform för även om alla i grunden gör samma sak, kan det skilja en del mellan olika lösningar.
Live streaming kräver en del förberedelser. Testa din livestream innan du går live till en stor publik. Då kan du se om din bitrate är tillräcklig, hur bilden ser ut, hur du låter, och detta ger dig en chans att förbättra dina inställningar. Tänk också på ljussättningen och hur det ser ut i bakgrunden där du sänder från.