08 406 00 30 

Mediakurser

Chrome – populäraste webbläsaren

Chrome webbläsare

Chrome – populäraste webbläsaren

Chrome – populäraste webbläsaren

Google Chrome är den mest populära webbläsaren idag och även fast majoritetens val inte alltid är det bästa och smartaste valet, finns det en hel del skäl till varför Google Chrome nått positionen som den allra populäraste webbläsaren. Och Chrome har nått den positionen sen lanseringen 2008, genom att sakta men säkert ta andelar från de tidigare största webbläsarna Microsoft Internet Explorer och Mozilla Firefox.

chrome, Chrome – populäraste webbläsaren
Det är Chrome som är den gröna linjen, Safari den går och resten av webbläsarna ligger i en klump med ensiffriga andelar.

Tittar vi på grafen ovan ser vi att Chrome idag (maj 2020) har en marknadsandel på 53% i Sverige. På andra plats hittar vi Safari som är Apples webbläsare och en förklaring till att så många använder Safari torde vara de iPhone-användare som använder den webbläsare som kommer förinstallerad med telefonen. Tittar man på statistik enbart på datorer ökar Chromes markandsandel till 64% och Safari sjunker till 15%. Intressant kan vara att Microsofts uppdaterade webbläsare Edge numera gått om Firefox och lagt sig på tredje plats, dock fortfarande på en väldigt låg andel. Edge baserar sig numera på samma källlkod och kan därför använda samma tillägg som Chrome kan göra.

Om du inte redan använder Chrome, går du miste om en hel del bra funktioner. Här presenterar jag de fem funktioner som fick mig att byta webbläsare från Mozilla Firefox, som jag också tycker har fungerat bra genom åren, till Google Chrome.

Chrome Web Store

Ett av skälen till att jag en gång i tiden började använda Firefox som webbläsare var möjligheten att kunna utöka webbläsarens funktioner med tillägg. Internet Explorer har också haft möjligheten till samma sak. Men idag har ingen av de två konkurrerande webbläsarna en chans att erbjuda så mycket extra tillägg, bakgrunder och applikationer som Chrome kan i Chrome Web Store.


Dessutom var min upplevelse i Firefox att tilläggen ofta gjorde webbläsaren långsammare. Det har jag inte upplevt på samma sätt i Chrome, utan webbläsaren är lika snabb och rapp som tidigare. Och just hastigheten är nog den enskilt största faktorn för de flesta som har bytt till Chrome som laddar in sidorna snabbt och visar sidorna precis som det är tänkt att de ska se ut.

Chrome har också ett stort bibliotek av HD-teman som kan ändra webbläsarens utseende. Det är enkelt att installera ett tema och det kräver inte ens en omstart av webbläsaren för att börja fungera

chrome, Chrome – populäraste webbläsaren
Chrome web store

Chrome är en snabb och enkel webbläsare

Ett av de största klagomålen på Internet Explorer, när det var den dominerande webbläsaren, var att den kändes klumpig och svår att använda. Även fast Internet Explorer en gång i tiden hade mer än 90% marknadsandel berodde det inte på att användarna gillade hur webbläsaren fungerade, utan man använde den av gammal vana och i brist på annat. När Firefox kom var det många som uppskattade det enklare användargränssnittet och bytte webbläsare från Internet Explorer till Firefox. Och Chrome har byggt vidare på användarnas önskan av ett enkelt och rent användargränssnitt.

Chrome har gjort sig av med många av de traditionella snabbmenyerna, inställningsmöjligheter och bokmärkeslayouterna. Det har gett användarna en riktigt enkel upplevelse när man surfar på nätet. När du använder Chrome är det inte bara webbläsaren som laddar in sidorna snabbt, utan också användningen är snabbare. Du behöver t.ex. inte söka i ett särskilt fönster eller sökruta utan kan skriva din sökning direkt i adressfältet. Skriv bara in vad du vill söka efter och tryck på Enter. När Chrome söker letar man inte bara i din webbläsares historik utan gör också en direkt sökning på nätet. Det kan snabba upp sökresultatet med halva tiden jämfört med andra webbläsare.

Aktivitetshanteraren

Chrome har något som de kallar för Aktivitetshanteraren. Du kommer åt den genom att klicka på knappen uppe till höger i verktygsfältet för att Anpassa och kontrollera Google Chrome och sen välja Fler verktyg >> Aktivitetshanteraren.

chrome, Chrome – populäraste webbläsaren
Aktivitetshanteraren

Då dyker Aktivitetshanteraren upp i mitten av skärmen. Detta ger dig en lista över alla flikar som är öppna tillsammans med minne, CPU, nätverk och FPS resurser som fliken använder. Om en viss flik ger dig problem, kan du stänga det genom att klicka på ”Avsluta process.” Eftersom Chrome öppnar varje webbsida som en egen flik kan du åtgärda se sidor som ger dig problem i stället för att behöva stänga hela webbläsaren och förlora allt som du arbetar med. Genom att klicka på ”Statistik för nördar” kommer att du att kunna få en analys av hur mycket minne som används, inklusive det virtuella minnet för varje flik.

Inkognitoläget

chrome, Chrome – populäraste webbläsaren

Många känner inte till det här läget som kallas för Inkognitoläget. I det läget kan du surfa på nätet utan att behöva oroa dig kring webbhistorik, hämtningshistorik eller cookies sparas är alla vinner när du stänger webbläsaren. Men eventuella ändringar du gör för inställningar eller bokmärken sparas för dig. För att komma till Inkognitoläget går du till Arkiv >> Nytt inkognitofönster, eller så använder du kortkommandot Ctrl + Shift + n (Windows), Ctrl + Shift + n (Mac). Då öppnar sig ett nytt fönster i inkognitoläget.

Du kommer också åt Inkognitofönstret genom att högerklicka på Chrome-ikonen i Aktivitetsfältet (Windows) / Dockan (Mac)

Jag som arbetar en del med att göra hemsidor i WordPress använder ofta inkognitoläget för att se hur hemsidan ser ut när man inte är inloggad i WordPress. Jag arbetar inloggad som administratör i det vanliga webbläsarfönstret och som vanlig besökare i inkognitofönstret. Mycket smidigare än att ha två olika webbläsare öppna samtidigt.

chrome, Chrome – populäraste webbläsaren

Webbutvecklarläget i Chrome

chrome, Chrome – populäraste webbläsaren

Tidigare var Firefox min favoritwebbläsare, speciellt p.g.a. det särskilda webbutvecklarläge som tidigt fanns i Firefox. Idag hittar vi samma utvecklarläge i Chrome så den funktionen hindrar mig inte längre att byta webbläsare.

Du kan också vara inloggad i Google Chrome och om du är det kan du komma åt saker som bokmärken, historik, lösenord och annat från en annan enhet, som t.ex. en mobiltelefon eller en annan dator där du också använder Chrome.

Kanske är det är inlägget övertygande nog för att få dig att prova Chrome och åtminstone se om det kanske kan vara webbläsaren för dig? För att ytterligare göra Chrome mer användbart tänkte jag tipsa om några kortkommandon som gör till en ännu snabbare webbläsare att arbeta i.

chrome, Chrome – populäraste webbläsaren

Kortkommandon i Google Chrome

Stänga en tabb

För att stänga en tabb klickar du på krysset uppe till höger på själva tabben. Du kan också gå till Du kan också gå till Arkiv >> Stäng flik eller med kortkommandot Ctrl+w (Windows) / Cmd+w (Mac)

Stänga ett fönster

För att stänga ett fönster kan du stänga alla tabbar i fönstret. Du kan också stänga fönstret, inkl. alla öppna tabbar, på en gång genom att klicka uppe i hörnet på fönstret. I Windows gör du det i det övre högra hörnet, på en Mac i det övre vänstra. Du kan också gå till Arkiv >> Stäng fönster eller använda kortkommandot Alt+F4 (Windows) / Cmd+Shift+w (Mac)

Återställa ett fönster eller tabb.

Om du av misstag skulle råka stänga ett fönster eller en tabb kan du återställa det med kortkommandot Crtl+Shift+t (Windows) / Cmd+Shift+t (Mac)

Stänga Google Chrome

Vill du stänga webbläsaren helt och hållet kan du antingen gå till Arkiv >> Stäng (Windows) eller Chrome >> Avsluta Google Chrome (Mac) eller så använder du kortkommandot Crtl+q (Windows) / Cmd+q (Mac)

> Mer statistik kring användning av webbläsare hittar du på Stat Counter


Vill du lära dig mer om WordPress?

Vi har både klassrumskurser och distanskurser

>>Vi har också en specialkurs i sidbyggaren Elementor Pro


Fler blogginlägg

Webb

WordPress 6.5 är här

Dags för årets första ”stora uppdatering till WordPress 6.5 ”Regina”. Den nya versionen hämtar som vanligt inspiration från jazzens värld och denna gång hos den berömda jazzviolinisten Regina Carter. Uppdateringen

Läs mer »