08 406 00 30 

Mediakurser

Fulltonssvart i InDesign

Fulltonssvart i InDesign

Fulltonssvart i InDesign

Har du någon gång lagt en svart färgplatta ovanpå något annat, t.ex. en bild, i InDesign. Du har granskat dokumentet och allt har sett helt OK ut, men när du ser din tryck-PDF kan du se det underliggande igenom den svarta färgen. Hur kommer det sig och hur kan du undvika det? Svaret är något som kallas för Fulltonssvart eller Rich Black på engelska.

fulltonssvart, Fulltonssvart i InDesign
Bilden syns genom den svarta färgplattan

Vad är problemet med svart?

Problemet är att den svarta färgen inte är helt svart, den är mer åt det kolgrå hållet. Det andra problemet är att svart som standard alltid blir tryckt ovanpå andra färger. Det är därför det heter övertryck. Därför kan underliggande element synas igenom den svarta färgen. Men det finns sätt att skapa helt täckande svart färg.

Inställningar för 100K svart och fulltonssvart

Du kan få en känsla för det här om du går in i InDesigns inställningar och till Utseende för svart. Där kan du se skillnaden på riktigt svart och den lite mer kolgrå svarta färgen.

fulltonssvart, Fulltonssvart i InDesign

Lägg märke till att det högst upp står att svart ska visas på skärmen som Fulltonssvart. Det är därför svart ser täckande ut när du arbetar i InDesign. Men om du byter till Visa svart på rätt sätt kommer du se hur den svarta färgen får den mer kolgrå nyansen. Nu är det här ingenting jag rekommenderar att ha som inställning, men det kan vara bra att ha det här i bakhuvudet när man använder svart färg.

Övertryck

En annan inställning är den för Övertryck. Övertryck betyder att svart färg trycks ovanpå andra färger. Andra färger, däremot, gör alltid hål i underliggande element.

fulltonssvart, Fulltonssvart i InDesign

Tanken med övertryck är främst att det inte ska behövas skapas hål i underliggande objekt. Det finns alltid en risk för s.k. misspass. Misspass är när tryckfärgerna inte trycks på rätt position, utan är förskjutna något i förhållande till varandra. Det skulle göra text svår att läsa om man har otur. Därför är övertryck standard.

fulltonssvart, Fulltonssvart i InDesign
Svart och magenta textfärg
fulltonssvart, Fulltonssvart i InDesign
Magenta gör hål i den gula färgen

Stäng av övertryck

Det finns flera sätt att få den svarta färgen att se mer solid ut och förhindra att de underliggande färgerna blöder igenom. Ett sätt är att stänga av Övertryck. Då kommer svart att göra hål i underliggande färger. Men jag rekommenderar inte att göra på det sättet eftersom man nästan alltid vill att text ska övertryckas. Men i undantagsfall går det kanske att göra så. Om du arbetar i ett flersidigt dokument är det bra att veta att den här inställningen gäller hela dokumentet. Så vill du trots allt stänga av övertryck rekommenderar jag att du gör det i ett separat dokument och slår ihop pdf-sidorna i efterhand .

99% svart

Ett annat sätt är att ställa in den svarta färgen på 99%. Då kommer inte den svarta färgen att övertryckas eftersom övertryck bara görs på 100% svart. Men det är kanske inte heller det bästa alternativet eftersom den svarta färgen faktiskt blir mindre svart.

fulltonssvart, Fulltonssvart i InDesign
99% svart

Fulltonssvart – Rich Black

Det bästa sättet är att skapa en ny färgruta som är ”extra” svart. Man brukar kalla en sån färg för Fulltonssvart. Gör en ny färgruta med blandningen 100% svart, 33% Cyan, 33% Magenta och 33% Gult. Kalla den svarta färgen för t.ex. Fulltonssvart.

fulltonssvart, Fulltonssvart i InDesign
fulltonssvart färgblandning

Det kommer att ge dig en svart färg som inte bara täcker underliggande färger.

fulltonssvart, Fulltonssvart i InDesign

Du får också en svart färg som inte blir lika blek av papperets färg. Så fulltonssvart är lösningen när du vill ha ”extra” svart i dina dokument.

fulltonssvart, Fulltonssvart i InDesign
fulltonssvart till vänster, vanlig svart till höger

>> Skaffa InDesign med Creative Cloud

Fler blogginlägg

justeringspenseln
Grafisk Design

Nya justeringspenseln i Photoshop

Photoshops nya verktyg Justeringspenseln gör lokala bildjusteringar enkla och intuitiva, särskilt för den som är relativt ny i Photoshop. Vi tar en titt på hur Justeringspenseln fungerar i den här

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt