Har du någon gång lagt en svart färgplatta ovanpå något annat, t.ex. en bild, i InDesign. Du har granskat dokumentet och allt har sett helt OK ut, men när du ser din tryck-PDF kan du se det underliggande igenom den svarta färgen. Hur kommer det sig och hur kan du undvika det? Svaret är något som kallas för Fulltonssvart eller Rich Black på engelska.
Vad är problemet med svart?
Problemet är att den svarta färgen inte är helt svart, den är mer åt det kolgrå hållet. Det andra problemet är att svart som standard alltid blir tryckt ovanpå andra färger. Det är därför det heter övertryck. Därför kan underliggande element synas igenom den svarta färgen. Men det finns sätt att skapa helt täckande svart färg.
Inställningar för 100K svart och fulltonssvart
Du kan få en känsla för det här om du går in i InDesigns inställningar och till Utseende för svart. Där kan du se skillnaden på riktigt svart och den lite mer kolgrå svarta färgen.
Lägg märke till att det högst upp står att svart ska visas på skärmen som Fulltonssvart. Det är därför svart ser täckande ut när du arbetar i InDesign. Men om du byter till Visa svart på rätt sätt kommer du se hur den svarta färgen får den mer kolgrå nyansen. Nu är det här ingenting jag rekommenderar att ha som inställning, men det kan vara bra att ha det här i bakhuvudet när man använder svart färg.
Övertryck
En annan inställning är den för Övertryck. Övertryck betyder att svart färg trycks ovanpå andra färger. Andra färger, däremot, gör alltid hål i underliggande element.
Tanken med övertryck är främst att det inte ska behövas skapas hål i underliggande objekt. Det finns alltid en risk för s.k. misspass. Misspass är när tryckfärgerna inte trycks på rätt position, utan är förskjutna något i förhållande till varandra. Det skulle göra text svår att läsa om man har otur. Därför är övertryck standard.
Stäng av övertryck
Det finns flera sätt att få den svarta färgen att se mer solid ut och förhindra att de underliggande färgerna blöder igenom. Ett sätt är att stänga av Övertryck. Då kommer svart att göra hål i underliggande färger. Men jag rekommenderar inte att göra på det sättet eftersom man nästan alltid vill att text ska övertryckas. Men i undantagsfall går det kanske att göra så. Om du arbetar i ett flersidigt dokument är det bra att veta att den här inställningen gäller hela dokumentet. Så vill du trots allt stänga av övertryck rekommenderar jag att du gör det i ett separat dokument och slår ihop pdf-sidorna i efterhand .
99% svart
Ett annat sätt är att ställa in den svarta färgen på 99%. Då kommer inte den svarta färgen att övertryckas eftersom övertryck bara görs på 100% svart. Men det är kanske inte heller det bästa alternativet eftersom den svarta färgen faktiskt blir mindre svart.
Fulltonssvart – Rich Black
Det bästa sättet är att skapa en ny färgruta som är ”extra” svart. Man brukar kalla en sån färg för Fulltonssvart. Gör en ny färgruta med blandningen 100% svart, 33% Cyan, 33% Magenta och 33% Gult. Kalla den svarta färgen för t.ex. Fulltonssvart.
Det kommer att ge dig en svart färg som inte bara täcker underliggande färger.
Du får också en svart färg som inte blir lika blek av papperets färg. Så fulltonssvart är lösningen när du vill ha ”extra” svart i dina dokument.
Vill du lära dig mer om InDesign?
Vi har både klassrumskurser och distanskurser
>> InDesign Grundkurs
>> InDesign Fortsättningskurs
>> Tillgängliga pdf:er med InDesign