Även fast de flesta aldrig kommer i kontakt med WordPress filer på webbservern kan det finnas tillfällen när du måste hantera WordPress filer manuellt med ett ftp-program. Kanske slutar webbplatsen att fungera efter att du installerat eller uppdaterat ett tillägg och då kommer du inte åt tilläggen inifrån WordPress eftersom hela webbplatsen bara är ett vitt fönster i webbläsaren.
De flesta webbhotell har någon typ av filhanterare i kontrollpanelen så ska du bara flytta en enstaka fil är det kanske enklare att logga in i kontrollpanelen på webbhotellet och ladda upp/ner en fil där.Men har du tänkt dig att ansluta till webbservern är det enklast att göra det med ett ftp-program.
Flytta filer med ett ftp-program
FTP står för File Transfer Protocol och ett FTP-program låter dig överföra filer mellan din dator och webbservern. Nästan alla FTP-program består av två fönster, ett till vänster som visar filerna på din dator och ett till höger som visar filerna på webbservern. För att kunna se filerna på webbservern måste du först logga in. Man ansluter till webbservern genom att ange värd/host, användarnamn och lösenord och sen klickar på Anslut.
När man anslutit till webbservern kan man kopiera, radera, redigera och flytta filer mellan egna datorn och webbservern eller mellan mappar på webbservern genom att dra och släppa filer mellan det vänstra och högra fönstret i FTP-programmet.
De bästa FTP-klienterna har alla liknande funktioner, men några av dem har egna, unika verktyg eller bättre gränssnitt än andra. Dessutom finns en del FTP-program bara för Mac eller Windows.
Gratis FTP-program
FileZilla (filezilla-project.org)
FileZiilla är en av de mest kända FTP-klienterna och fungerar både på Mac och Windows.
Gränssnittet är enkelt att använda och gör det möjligt att föra över filer större än 4GB. FileZilla är ett projekt med öppen källkod som regelbundet uppdateras. Även fast FileZilla är gratis så har de bra support med bl.a ett forum där man kan chatta med andra användare. Hittar du en bugg eller saknar en funktion kan du enkelt rapportera det till utvecklarna.
FileZilla är ursprungligen byggt för Windows-användare, men fungerar alldeles utmärkt på Mac och dessutom är det helt gratis.
Se bara upp när du installerar Filezilla, då det föreslås att en del andra program ska installeras på köpet. Tacka nej till allt annat än Filezilla så får du ett alldeles utmärkt FTP-program.
Cyberduck (cyberduck.io)
Många FTP-program som finns till flera operativsystem fungerar halvdåligt på Mac-datorer. Cyberduck integrerar fint med både Windows och Mac och alla viktiga funktioner finns i Mac-versionen. Det inkluderar allt från att hitta filer på din dator till att lagra dina inloggningsuppgifter.
Cyberduck har ett av de mest intuitiva och modernaa gränssnitten för FTP-klienter. Här finns bara ett fönster att hålla reda på. För att kopiera filer drar man och släpper filer in i Cyberduck-fönstret. En av de utmärkande dragen är att Cyberduck ansluter till nästan alla typer av servrar, inklusive Amazon S3, FTP och Google Drive.
Cyberduck är också gratis och en fördel är att du kan koppla valfri textredigerare till programmet för att redigera filer. Du kan bokmärka din historia, filer och importer. Du kan även importera bokmärkesfiler. Ett FTP-program med Mac-känsla.
WinSCP (winscp.net)
WinSCP fungerar bara till Windows. Många användare älskar det eftersom alla utvecklingsresurser går till ett operativ system och gränssnittet ser mer ut som det Windows-användare är vana vid. WinSCP är en av de mer populära FTP, SFTP och FTPS klienter, eftersom det gör det enkelt att kopiera filer mellan din lokala dator och webbservern.
WinSCP stödjer sex filprotokoll, inklusive WebDAV, FTP och FTPS. Det grafiska användargränssnittet är lite udda till en början och tar ett tag att lära, men det är faktiskt ganska enkelt när du får kläm på det. Dessutom hittar vi en inbyggd filredigerare i programmet. WinSCP är också gratis och en fördel är att du kan sätta ett huvudlösenord som kommer ihåg alla lösenord till inloggningarna, samt att det används kryptering vid filöveringen.
FTP-program som kostar en slant
CuteFTP (globalscape.com/cuteftp)
CuteFTP är en av de bästa FTP-klienterna och har många unika funktioner som du inte kan hitta i någon av gratisprogrammen. Som ett exempel kan du dela filer till andra enheter som en iPad och mobiltelefon. Du kan förvänta dig hög säkerhet med förstklassig kryptering.
CuteFTP kostar mellan 600-900:- och i det priset ingår förstklassig support. Du kan testa programmet gratis under en begränsad tid för att se om det är värt priset. Cute FTP finns numera bara till Windows även om det går att hitta äldre versioner till Mac. Även har finns det en inbyggd filredigerare. Vi hittar också säkerhetskopiering och synkronisering för alla dina webbplatsfiler, samt automatiserad filövering med schemaläggning.
Transmit (panic.com/transmit)
Transmit är Mac-användarnas favorit och finns bara till Mac. Man brukar ofta beskriva Mac-produkter som enkla och så även här. Du får ett mycket bra FTP-program som fungerar bra och är enkelt att använda.
Transmitt kostar ungefär 500:- och finns som en gratis 7-dagars provversion. Du hittar anslutningar till flera molnservrar bl.a. Amazon Rackspace, Dropbox, OneDrive och Google Drive och klassisk filöverföring i form av FTP, WebDAV, SFTP och S3. Det är enkelt att spara bokmärken till sina fjärrplatser.
Vilket ftp-program ska du välja?
Smaken är som baken, men jag tänker ungefär så här. Välj FileZilla om du vill ha ett enkelt FTP-program som gör jobbet utan en massa extra krusiduller. Cyberduck har ett enklare gränssnitt som gör det enkelt att komma igång. WinSCP passar den inbitna Windows-användaren som gillar idén med ett huvudlösenord. Har du en slant att lägga upp är CuteFTP ett bra val om du vill arbeta med flera fjärrplatser samtidigt och vill ha möjlighet till säkerhetskopiering. Mac-användare gillar Transmit för dess enkelhet och att det är ett kompetent FTP-program som alltid gör jobbet.
Så till att börja med är FileZilla ett bra val och när du börjar bli lite varm i kläderna och ser nyttan med ett FTP-program och vill ha fler funktioner kan du kanske fundera över något av de andra alternativen. Och när det gäller de tre gratisvarianterna kan du se upp med eventuella extraprogram som föreslås under installationen så får du ett kompetent FTP-program vilket du än väljer.