I Creative Cloud libraries kan du spara färgrutor och alltid ha åtkomst till de färgerna. Tyvärr går det fortfarande inte att spara övertoningar som färgrutor i CC Libraries. Så behöver man flytta en övertoning från Illustrator till InDesign får man ta till en annan metod.
Testa att markera en övertoning I panelen Färgrutor i Illustrator och försök spara den i panelen Bibliotek som det heter i Illustrator så ser du att symbolen är utgråad. Den är inte tillgänglig.
CC Libraries eller Biblioteket?
Jag måste kanske förklara varför biblioteket heter Bibliotek i Illustrator och Photoshop och CC Libraries i InDesign. Det beror på att det redan fanns en biblioteksfunktion i InDesign sedan tidigare och den funktionen finns fortfarande kvar. Gå till Arkiv >> Nytt så ser du att du kan skapa ett nytt bibliotek. Så ordet Bibliotek är upptaget i InDesign, men ledigt i Illustrator och Photoshop som inte haft ett bibliotek tidigare. Men lite förvirrande är det och kanske byter CC Libraries namn i InDesign om den gamla biblioteksfunktionen försvinner.
Man kan alltså inte använda biblioteket i Creative Cloud för att flytta övertoningar mellan de två programmen och man kan inte heller flytta en övertoning genom att spara färgrutor som en ASE-fil och sen importera den filen i ett annat dokument. Men det vi kan göra, är att använda en klassisk metod, som man kanske inte tänker på.
Vi har klassrumskurser och distanskurser i både Illustrator och InDesign.
>> InDesign Grund klassrumskurs >> InDesign Grund distanskurs >> Illustrator Grund klassrumskurs >> Illustrator Grund distanskurs
Dags att flytta övertoningarna
Börja med att skapa ett nytt Illustrator-dokument. Se till att dokumentet är i färgläget CMYK, då den här metoden inte fungerar med ett RGB-dokument.
Klicka på knappen för färgbibliotek för att leta upp de färgrutor med övertoningar du vill flytta till InDesign. När du klickar på en övertoning hamnar den i panelen Färgrutor.
Rita ut former på ritytan och fyll formerna med övertoningarna.
Övertoningen Persika
Övertoningen Blåbär
Om man markerar formerna och tittar i panelen Övertoning kan vi se alla färgtoner som bygger övertoningarna. I de här exemplen handlar det om olika färgtoner, men det hade lika gärna kunnat vara en övertoning med flera nyanser.
När formerna med övertoningarna fortfarande är markerade kopierar du (Redigera >> Kopiera, kortkommando Cmd+c (Mac), Ctrl+c (Win).)
Sen byter du program och går till InDesign. Har du inte skapat ett nytt dokument så är det dags nu och när du har ett InDesign-dokument öppet klistrar du in formerna, en i taget, i dokumentet.
Som du ser följer övertoningarna med och hamnar i panelen Färgrutor så att du kan återanvända dom till fler objekt i InDesign. Ett tips kan vara att döpa om övertoningarna till t.ex. Persika och Blåbär som de ursprungligen hette i Illustrator.
Vill du kopiera övertoningar från InDesign till Illustrator?
Börja med att skapa en övertoning i panelen Färgrutor i InDesign. I exemplet har jag skapat en Blågul övertoning och placerat den i en stjärnform.
Kopiera formen med övertoningen i InDesign och klistra in i ett Illustrator-dokument så ser du att den kommer in i Illustrator som en klippgrupp.
Formen med övertoningen
Formen med övertoningen som klippgrupp
Om du försöker dra in formen med övertoningen till panelen Färgrutor kommer du inte spara övertoningen som en färgruta utan istället skapa ett mönster.
Istället måste du dubbelklicka på formen med Markeringsverktyget för att komma in i Isoleringsläget. Då kommer du se övertoningen i rutorna för fyllning/linjefärg i verktygspanelen. Dubbelklicka tills du ser övertoningen som ett eget isolerat objekt.
Då kan du dra formen på ritytan in i panelen Färgrutor och övertoningen kommer att sparas som en färgruta.
Om du vill kan du dubbelklicka på färgrutan och ge den ett eget namn.
Alltså lite omständligare att flytta övertoningar från InDesign till Illustrator än åt andra hållet, men det bästa vore ju om Adobe gjorde det möjligt att spara övertoningar i CC Libraries/Biblioteket.