Det är många som funderar över hur filstorlekar på en bild man öppnar i Photoshop kan växa och krympa en hel del när man redigerar den. Givetvis krymper filstorleken en hel del när man komprimerar en bild, men även om man inte gör det kan filstorleken ändrar en hel del.
Först och främst ska vi titta på var man kan ta reda på dokumentstorleken. Ett ställe är i dialogrutan Bildstorlek. Den hittar du under Bild >> Bildstorlek. Här kan du se hur mycket plats på hårddisken bilden skulle ta om den sparades som ett enda lager. Om alternativet Ändra är påslaget kan du se hur bildstorleken förändras om du justerar bredd, höjd eller upplösning. Om Ändra är inaktiverat ändras inte bildstorleken eftersom antalet pixlar inte ändras oavsett vilka inställningar du än gör.
(De 34,7 M (megabyte) du ser på bilden nedan är baserade på att bilden använder 8 bitar per kanal).
Varför visar Photoshop två filstorlekar?
Om du tittar i statusfältet eller i panelen Info ser du att det står två olika dokumentstorlekar med ett snedstreck mellan sig.
Det första värdet är samma som det du hittar som Bildstorlek. Alltså storleken på dokumentet om du sparar det som ett enda lager. Det andra värdet är hur mycket Photoshop-dokumentet skulle väga om du sparar det med lager, kanaler och masker. Så det andra värdet kan väga mer beroende på hur du sparar ditt dokument.
Annorlunda än på datorns skrivbord?
Efter att ha tittar på de olika dokumentstorlekarna i Photoshop kan du kanske fundera över varför datorns Finder (Mac) / Explorer (Win) inte säger samma sak.
Bilden i det här exemplet är 4267×2848 px/tum och har en upplösning på 300 ppi. Men samma bild kan ta upp olika mycket plats på hårddisken beroende på filformat och filkomprimering
De två översta exemplen är en okomprimerad TIFF-fil och ett Photoshop-dokument (PSD) Som vi ser ligger dom ganska nära varandra i filstorlek eftersom de innehåller allra mest information. TIFF-filer brukar bli lite större än PSD-formatet, vilket är anledningen till att jag nästan aldrig sparar mina bilder som TIFF. Enda gången jag gör det är om jag tror att någon ska använda bilden i ett program som inte kan öppna PSD-formatet. Arbetar man i t.ex. InDesign finns det en del funktioner som endast fungerar med PSD-formatet.
Bilden i mitten är också sparad i TIFF-formatet, men med LZW-komprimering. LZW-komprimering är en typ av förlustfri komprimering, vilket gör att den inte är lika effektiv som JPG och ZIP. Men samtidigt kastas det inte bort data som inte går att få tillbaka.
ZIP- eller JPG-komprimerade TIFF-filer väger lite, men bör undvikas. Dels tar de längre tid att spara och de har också sämre kompabilitet. Om du hanterar hundratals eller tusentals bilder kan filstorlekarna inte bara påverka hur mycket utrymme du behöver. Det påverkar också hur mycket tid det tar för att ladda upp eller ned dem till en server eller för att säkerhetskopiera.
Ska jag spara som JPEG?
Bilder komprimeras ytterligare om du använder en förstörande komprimeringsmetod som JPEG. Förstörande komprimering bevarar inte hela bildens ursprungliga data, men om man inte komprimerar för mycket går det inte att se någon kvalitetsförsämring med blotta ögat.
Därför är JPG/JPEG perfekt för bilder där man prioriterar små filstorlekar som t.ex. för webben. På webben handlar mycket om att få ned filstorlekarna så mycket som möjligt och då är JPG ett perfekt alternativ. Det har t.o.m kommit fler filformat för webben, som WebP och AVIF, som komprimerar bilder ännu mer (mindre filstorlekar) utan synbar kvalitetsförsämring.
JPEG-komprimering fungerar också alldeles utmärkt för trycksaker, så länge man bevarar en hög upplösning. 300 ppi brukar vara den upplösning man föredrar för tryck. I 99% av fallen fungerar högupplösta JPEG-filer precis lika bra till tryck som TIFF eller PSD-filer.
Det finns dock en skillnad i Photoshop när man sparar bilder som JPG/JPEG. Om man ska spara för tryck går man till Arkiv-menyn och väljer Spara som. Ska man spara för webb väljer man Arkiv-menyn och Exportera och något av alternativen Spara för webben eller Exportera som.
Spara för webben eller Exportera som ger mindre filstorlekar än om du väljer Spara som. Det beror bl.a. på att de båda alternativen du hittar under Arkiv >> Exportera inte sparar med någon tumnagel för förhandsgranskning och metadata. Dessutom är komprimeringen optimerad för visning på skärm.
Fler faktorer som påverkar filstorleken
Det finns fler faktorer som kan påverka storleken på en Photoshop-fil. Vi har antalet lager, masker i lager, inbäddade smarta objekt och antalet kanaler. Gråskala har en kanal, RGB 3 kanaler och CMYK-bilder 4 kanaler. Du kan se skillnaden på några varianter nedan.
Andra faktorer som påverkar filstorleken är inbäddning färgprofiler. När du sparar bilder får du också en fråga om att maximera kompabiliteten. Det påverkar kompabiliteten något, men svara alltid Ja på den frågan.
Varför får RAW-filer större filstorlekar i Photoshop?
Kanske har du undrat varför RAW-filer blir så mycket större när man öppnar och sparar dom i Photoshop? En Camera Raw-filer är vanligtvis en grå kanal full av siffror, eftersom rådatan ännu inte blivit tolkad till pixlar med RGB-värden. När du öppnar en RAW-fil från Adobe
Camera Raw eller Lightroom till Photoshop omvandlas vad som var en enkanals gråskalefil till en trekanalig RGB-fil. Eftersom som vi nu vet att antalet kanaler påverkar filstorleken är det självklart att trekanals RGB-fil blir större än en enkanals råfil.
En annan faktor är bitdjup. Många digitalkameror kan ta bilder med 12 till 14 bitar per kanal i RAW-filen. Du kan ställa in Camera Raw eller Lightroom att öppna RAW-filen i Photoshop med 8 eller 16 bitar vilket också kommer att påverka dokumentstorleken för den resulterande Photoshop-filen. Om du tänker konvertera en RAW-fil med 12 bitar per kanal till Photoshop-fil med 16 bitar per kanal kan du förvänta dig en stor ökning av filstorleken.
Sen kan du, när du ska spara dokumentet, förvänta dig en stor minskning av filstorleken. Då slår du kanske ihop alla lager till ett lager? Du växlar från 16 bitar till en 8-bitarsbild och slutligen komprimerar bilden till JPG-formatet. Du kanske t.o.m beskär ner bilden till en mindre storlek och färre pixlar betyder också mindre filstorlekar.
Sammanfattning – filstorlekar
Dokumentstorleken på en bild är alltid en kompromiss mellan kvalitet och filstorlek. Genom att öppna och spara på olika sätt påverkar du storleken på flera olika sätt. Nu vet du förhoppningsvis mer om vilka faktorer som påverkar filstorleken på dina bilder.
>> Skaffa Photoshop med Adobe Creative Cloud
Vill du lära dig mer om Photoshop?
Vi har både klassrumskurser och distanskurser
>> Photoshop Grundkurs klassrum | >> Photoshop Fortsättningskurs klassrum
>> Photoshop Grundkurs distanskurs | >> Photoshop Fortsättningskurs distanskurs