08 406 00 30 

Mediakurser

Filformat till bilder – vilka ska man använda?

filformat

Filformat till bilder – vilka ska man använda?

Filformat till bilder – vilka ska man använda?

I de flesta kameror kan du välja i vilket filformat du ska spara en bild. I min kamera kan jag välja mellan RAW, JPG och TIFF. Mitt val av filformat är oftast Raw, eftersom det ger mig de bästa förutsättningarna för efterredigering, men det händer att jag sparar mina bilder direkt som JPG. Ibland faktiskt i både filformaten. Efter det öppnar man bilden i Bridge, Lightroom eller Adobe Camera Raw för grundläggande sortering och redigering och slutligen ger du bilden de sista, viktiga justeringarna och effekterna i Photoshop.

När du är klar med efterredigeringen är det dags att spara bilden och då måste du välja i vilket filformat du ska spara bilden. I texten nedan går jag igenom några av de vanligaste filformaten och varför eller varför inte du bör använda olika filformat. Jag kommer inte att ta hänsyn till hur man ska spara sina bilder för arkivering utan det handlar om vilka filformat som är bäst att använda för tryck och webb.


PSD – Photoshop Document

filformat, Filformat till bilder – vilka ska man använda?

PSD är Photoshops eget filformat. Jag brukar spara som PSD så länge jag arbetar med en bild. När man sparar som PSD kommer alla lager, justeringslager, masker, urklippsbanor, lagerstilar och blandningslägen att bevaras. Inget i bilden försvinner när du sparar som PSD utan du kan öppna bilden igen och allting är kvar, precis som det var när du sparade. En annan fördel med PSD-filer är att de bevarar genomskinlighet och att du kan använda PSD i Adobe InDesign om du ska producera trycksaker. I InDesign finns det t.o.m en del funktioner som enbart är anpassade för PSD-filer.

En nackdel med PSD är att filstorlekarna ofta blir stora. Du kan inte heller öppna Photoshop-filer med de flesta andra bildredigeringsprogram, även om det finns ett fåtal undantag. PSD-filer kan inte heller visas på webben.

TIFF – Tagged Image File Format

filformat, Filformat till bilder – vilka ska man använda?

TIFF är ett filformat som tappat en hel del i popularitet på senare tid. När du laddar ner eller köper bilder i hög kvalitet är TIFF ofta ett av de filformat man kan välja bland. Fördelen med TIFF är att man kan spara bilder i TIFF-formatet utan att förlora någonting i kvalitet. Man kan också bevara all information i lager, beroende på hur du sparar. När du sparar bilder som TIFF låser du inte heller dig till Photoshop eftersom de flesta bildredigeringsprogram öppnar TIFF-filer.

Nackdelen med TIFF är att filstorlekarna blir extremt stora och att du inte kan visa TIFF-filer på webben. I många fall delar TIFF-formatet de fördelar man får med PSD-filer, men TIFF-filer saknar den extra funktionalitet i program som InDesign som man får om man istället sparar som PSD. Därför väljer jag alltid PSD som filformat framför TIFF.

Ibland ser man att TIFF också stavas TIF. Det är en rest från att Windows tidigare bara kunde skriva filformaten med tre tecken. Men det är precis samma sak.

JPEG – Joint Photographic Experts Group

filformat, Filformat till bilder – vilka ska man använda?

JPEG eller JPG som det också ibland skrivs som är det absolut populäraste filformatet för fotografier. Anledningen till det är att JPEG kan sparas både högupplöst för tryck och lågupplöst för webb. Den största fördelen med JPEG är att filstorlekarna blir väldigt små utan att förstöra den synliga bildkvaliteten.

När du ska spara en bild för tryck väljer du att Spara som i Photoshop. Då får du välja vilken kvalitet du vill spara bilden i där 1 är den lägsta kvaliteten och 12 är den högsta. Jag brukar oftast spara bilder för tryck i kvalitet 10. För tryck kan du också skapa urklippsbanor och spara dom i en JPEG-fil.

Ska du spara bilder för webb är målet alltid en bild med en så synligt hög kvalitet som möjligt och så lite filstorlek som möjligt. För webben väljer du att Exportera som JPEG. Då väljer du en kvalitet mellan 0 – 100, där 100 är högst. Eftersom bilder till webb ska väga så lite som möjligt väljer jag ofta en kvalitet mellan 30 – 60.

JPEG är ett komprimerande filformat

Den största fördelen med JPEG-formatet är också den största nackdelen. När du sparar en bild som JPEG kommer det att kastas bort en del information ur bilden för att göra filstorleken så lite som möjligt. De första gångerna du sparar en bild som JPEG kommer bara bildinformation som inte vi kan se med våra ögon att kastas bort. Men sparar du om en bild för många gånger som JPEG finns det till slut ingen osynlig information att kasta bort och då kommer även bildinformation som påverkar bildens kvalitet att raderas.

Så även om jag i de flesta fall rekommenderar dig att spara dina bilder som JPEG, både för tryck och webb, ska du tänka på att inte spara om JPEG-filer för många gånger. I alla fall inte om bildens kvalitet betyder något för dig.

Det finns några fler nackdelar med JPEG. En är att om du har en Photoshop-fil med massor av lager så slås alla de lagren ihop till ett enda lager om du sparar din bild som JPEG. Därför är JPEG ett utmärkt format när du arbetat klart med din bild, men inte om du tänkt fortsätta redigera en bild med flera lager. En annan nackdel med JPEG är att JPEG-filer inte kan innehålla genomskinlighet.

Ibland ser man att JPEG också stavas JPG. Det är en rest från att Windows tidigare bara kunde skriva filformaten med tre tecken. Men det är precis samma sak.

GIF – Graphics Interchange Format

filformat, Filformat till bilder – vilka ska man använda?

GIF var länge ett populärt bildformat till webben, typ på stenåldern. Man kan fortfarande använda GIF på webben, men då till tecknad grafik som loggor. GIF-bilder kan innehålla genomskinlighet vilket gör det lämpligt till objekt som inte är rektangulära fotografier. Du kan också spara en del animeringar som GIF-bilder i Photoshop.

Den stora nackdelen med GIF-formatet är att det bara kan innehålla 256 färger. Det gör att det inte är så lämpligt till fotografier som kan innehålla miljoner färger. Men till logotyper och andra grafiska objekt med få färger fungerar GIF fortfarande.

filformat, Filformat till bilder – vilka ska man använda?

GIF – Lågupplöst för tryck, 128 färger Upplösning 72 ppi, 61k
(Ibland kan det vara svårt att se att en GIF-bild faktiskt bara innehåller så få färger,
men i vissa områden ser man att det saknas färgtoner)

PNG – Portable Network Graphics

filformat, Filformat till bilder – vilka ska man använda?

PNG är ett filformat för bl.a webb och bildskärm. Det finns i två versioner, PNG-8 och PNG-24, men när vi talar om PNG i allmänhet menar vi PNG-24. Filformatet är särskilt bra för bilder som innehåller genomskinlighet. Idag använder man oftast PNG istället för GIF. PNG kan inte bara innehålla genomskinlighet utan genomskinlighet kan visas i 256 olika nivåer. Det gör PNG lämpligt till genomskinliga objekt som innehåller skuggor och annan halv-genomskinlighet. PNG använder en förlustfri komprimering vilket gör att du kan öppna och spara om en PNG-fil utan kvalitetsförlust.

En nackdel med PNG-formatet är att filstorlekarna för fotografier blir betydligt större än JPEG-filer. Om du använder PNG istället för JPEG på webben kommer sidorna att ladda in långsammare. Därför använder jag alltid JPEG till fotografier och PNG till andra typer av bilder som loggor och annan ritad grafik.

I Photoshop finns det massor med fler filformat att spara som, men i realiteten är det de ovan uppräknade formaten de enda som nästan alla användare behöver spara sina bilder som.


Vill du lära dig mer om Photoshop?

Bland vårt stora utbud av kurser har vi bl.a. en grundkurs och fortsättningskurs i Photoshop, både på distans och i klassrum. På distanskurserna kan du välja mellan Photoshop CS5, CS6 och CC. I klassrum har vi alltid den senaste versionen av Photoshop.

>> Photoshop Grund Distanskurs         >> Photoshop Grund Fortsättningskurs

>> Photoshop Grund Klassrumskurs    >> Photoshop Fortsättning Klassrumskurs


Fler blogginlägg

julbelysning i Photoshop
Photoshop

Julbelysning med Photoshop

Det är julafton om bara några dagar! Dags att lägga till en magisk julbelysning till ditt hittills oupplysta hus och har vi inte hunnit skaffa riktig belysning att hänga upp

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt