08 406 00 30 

Mediakurser

Ett snabbare Photoshop – så gör du!

snabbare Photoshop

Ett snabbare Photoshop – så gör du!

Ett snabbare Photoshop – så gör du!

De flesta bildbehandlingsprogram kräver rätt så mycket av din dator och Photoshop CC är absolut inget undantag. Men det finns en del saker du kan göra för att få ett snabbare Photoshop utan att behöva köpa mer minne eller en ny dator.

Minnesåtgång

Ju mer minne du kan ge till Photoshop, desto snabbare arbetar programmet. Under Inställningar >> Prestanda kan du se hur mycket minne av datorns totala mängd RAM-minne som allokerats till Photoshop. Som standard får Photoshop 70% av datorns totala minne. Testa att öka mängden till 75% och se om det ger dig ett snabbare Photoshop. Hur mycket minne du kan allokera till Photoshop beror på om du använder 32-bitarversionen eller 64-bitarsversionen av Photoshop.

snabbare Photoshop, Ett snabbare Photoshop – så gör du!

Om du inte vet vilken version du kör kan du kontrollera det i Photoshopmenyn under Om Photoshop. Använder du 32-bitarversionen kan du få problem om du stället in minnesåtgången till 100%. Om det är möjligt ska du hellre använda 64-bitarsversionen av Photoshop som hanterar minne mycket bättre och som faktiskt kan ta hand om samtliga 100%. Tänk bara på att det kan påverka andra program på din dator så oftast är det bäst att lämna lite minne ledigt till andra program och Windows/MacOS.

snabbare Photoshop, Ett snabbare Photoshop – så gör du!

Virtuellt minne

När ett program, som t.ex. Photoshop, använder stora mängder minne kan det hända att RAM-minnet tar slut. Då börjar programmet istället att använda datorns hårddisk för att lagra tillfällig data. Det kallas för virtuellt minne. Problemet med att använda datorns hårddisk är att en hårddisk oftast är långsammare än RAM-minnet. Dessutom sparar operativsystemet annan data på hårddisken vilket också gör den ännu långsammare. Det bästa är att använda ett annat minne än den vanliga hårddisken som virtuellt minne. Idag har det kommit snabbare hårddiskar som kallas för SSD-hårddiskar. Om din dator har fler hårddiskar än en och en av dom är en SSD-hårddisk kan du kontrollera att datorn använder SSD-hårddisken till det virtuella minnet. För att ändra inställningarna för virtuellt minne går du till Inställningar >> Virtuellt minne

snabbare Photoshop, Ett snabbare Photoshop – så gör du!

Photoshop kan också visa dig hur effektivt programmet är och om det behöver använda virtuellt minne. För att se effektiviteten öppnar du en bild och klickar på den lilla pilen under bilden. I menyn som dyker upp väljer du Effektivitet. Om värdet som dyker upp är 90-95% betyder det att din dator använder virtuellt minne vilket påverkar prestandan.

Händelselägen och Cachenivåer

Inställningarna för händelselägen och cachenivåer hittar du under Inställningar >> Prestanda. När du arbetar i Photoshop sparar Photoshop hela tiden allt du gör i en fil som håller reda på alla händelser som sker i det öppna dokumentet. Som standard sparar Photoshop numera de 50 senaste händelserna. Varje händelse du sparar använder lite minne så kan du minska antalet händelser till 10-20 st så sparar du lite resurser.

Photoshop använder cache för att visa bilder snabbt. Om du arbetar med små eller mellanstora filer (1280×1024 px) med många lager (50 eller fler) ska du ställa in Cachenivå 2. Är filerna större än så väljer du Cachenivå 4. Ju högre värde du ställer in, desto snabbare uppdaterar Photoshop visningen av bilder.

snabbare Photoshop, Ett snabbare Photoshop – så gör du!

Det finns också en inställning för cacheminne för plattstorlek. Här ställer du in ett värde för hur stora delar av en bild du redigerar på en gång. Påverkar du hela bilden, använder du ett högre värde. Målar du med en pensel på små ytor i taget kan du använda ett mindre minne.

Photoshop använder delar av bildskärmskortet för att snabba upp visningen av bilder. För att det ska fungera måste du ge Photoshop tillgång till resurser på ditt bildskärmskort. Bildskärmskortet bör ha support för OpenGL och ha minst 128 MB minne. För att ge tillgång till videokortet bockar du bara för alternativet Använd grafikprocessor. Se också till att du uppdaterar ditt bildskärmskort med de senaste drivrutinerna.

Stäng oanvända fönster

I Photoshop CC använder alla öppna fönster med bilder mer minne än tidigare versioner av Photoshop. Många öppna dokument (bilder) slöar ner din dator ordentligt och kan orsaka ett meddelande om minnesbrist.

Om du använder Mac finns en särskild inställning under Fönster som heter Programram. Den inställningen gör att Photoshop mer liknar hur programmet ser ut i Windows och är en funktion som är påslagen som standard. En behändig inställning, men den gör Photoshop något långsammare än om du har funktionen avstängd.

Minska antalet mönster och penslar

Penslar, mönster och lagerstilar påverkar prestandan på datorn. Och även om påverkan är liten för varje enskild detalj så finns det otroligt mycket penslar, mönster och lagerstilar. Och många bäckar små blir en stor å. Tänk igenom vilka du verkligen använder och ta bort de du vet att du aldrig kommer ha nytta av. Du kan alltid läsa in dom senare om du behöver.

Stäng av förhandsvisningen för Lager, Banor och Kanaler

I panelerna Lager, Banor och Kanaler får vi se en liten förhandsvisning i miniatyr. Den här förhandsvisningen påverkar minnet och ju fler lager du har desto större är påverkan. För att stänga av förhandsvisningen kan du gå till panelalternativ och välja Inget som förhandsvisningsalternativ.

snabbare Photoshop, Ett snabbare Photoshop – så gör du!

Använd bilder med 8-bitars färgdjup

Photoshop kan använda 8, 16 och 32-bitarsbilder. Om du inte arbetar med professionell fotoredigering klarar du dig i nästan alla fall med bilder som är 8 bitarsbilder. För att ändra eller kontrollera färgdjupet på en bild öppnar du bilden i Photoshop och går till Bild >> Läge

snabbare Photoshop, Ett snabbare Photoshop – så gör du!

Senast använda teckensnitt

Minska antalet senaste använda teckensnitt som Photoshop visar i teckensnittsmenyn. Som standard är det de 10 senaste, men du kan säkert minska det till 5 och spara lite resurser för ett snabbare Photoshop.

Minska filstorlekarna

Om du ska arbeta med bilder för webben och vet att de inte ska användas till något annat kan du ändra filstorleken på de bilder du öppnar till t.ex. 3000 bredd och sen fortsätta arbeta med bilderna. Du ändra filstorlekar under Bild >> Bildstorlek.

Rensa data för ett snabbare Photoshop

Panelen Händelser och datorns urklipp sparar mycket data. För att återställa minnet går du till Redigera >> Rensa och väljer mellan Urklipp, Händelser, Ångra eller Allt. Tänk bara på att alla denna data försvinner då och du kan inte ångra den här åtgärden.

Organisera dina lager

Lager är grunden till hur Photoshop fungerar och en stor anledning till att vi älskar programmet. Problemet med Lager är att de ökar filstorlekarna och mängden minne som används. Om du arbetat klart med många lager kan du slå samman dom för att frigöra resurser på datorn. Markera de lager du kan slå samman och högerklicka och välj Slå samman. För att slå samman samtliga lager kan du gå till Lager >> Gör till ett lager

Att konvertera lager till smarta lager kommer också att spara plats på hårddisken och snabba upp ditt arbete. Högerklicka på ett lager och välj Konvertera till smart objekt så har du ett smart lager.

Exportera inte en bild till urklippet

Om du inte ska kopiera och klistra in bilder från Photoshop till andra program så kan du stänga av den funktionen och spara minne för ett snabbare Photoshop. Du kan stänga av den funktionen genom att gå till Inställningar >> Allmänna och ta bort bocken där det står Exportera Urklipp.

snabbare Photoshop, Ett snabbare Photoshop – så gör du!

Du kanske inte vill eller kan göra alla av de här föreslagna åtgärderna för att få ett snabbare Photoshop, men bara genom att göra några stycken kommer du märka att ditt Photoshop tuffar på i lite bättre och snabbare takt. Lycka till.>> Skaffa Photoshop och Creative Cloud

Fler blogginlägg