08 406 00 30 

Mediakurser

CC-biblioteket i Word och PowerPoint

cc-biblioteket i Word och powerpoint

CC-biblioteket i Word och PowerPoint

CC-biblioteket i Word och PowerPoint

Har man ett konto på Creative Cloud kan man, i de flesta Adobe-program, spara färger, bilder, logotyper, text m.m. i CC-biblioteket. Jag tror dock att det är färre som drar nytta av möjligheterna med CC-biblioteket än det borde vara, med tanke på nyttan man kan ha. Men det är troligen ännu färre som ens känner till att man kan komma åt CC-biblioteket inifrån Word och PowerPoint.

Vi kan få tillgång till CC-biblioteket med hjälp av ett tillägg till Office. Du kan ladda ner det inifrån Word eller PowerPoint på Infoga-fliken.

cc-biblioteket, CC-biblioteket i Word och PowerPoint

Eller så kan du ladda ner det på Microsofts webbplats

cc-biblioteket, CC-biblioteket i Word och PowerPoint

Det finns ett tillägg för Microsoft Word och ett för Microsoft PowerPoint. Vill du ha tillgång till CC-biblioteket i båda programmen måste du installera båda tilläggen.

Logga in i CC-biblioteket

Oavsett vilket alternativ du än väljer måste du aktivera tillägget genom att logga in med ditt Adobe ID.

När du är inloggad visas dina CC-bibliotek ungefär som de gör i bibliotekspanelerna i dina CC-program, men lite större och lättare att läsa. När den nya panelen har installerats blir alla användbara resurser i dina CC-bibliotek tillgängliga för Word eller PowerPoint. Vad som är användbart är mer än du kan förvänta dig. Förutom de vanliga bildformaten innehåller den Illustrator, Photoshop och InDesign-grafik och text- och textstilar från Illustrator eller InDesign, samt färger och färgteman.

cc-biblioteket, CC-biblioteket i Word och PowerPoint

Den som är van vid att den här typen av tillägg fungerar sådär kommer att bli positivt överraskad. När jag har testat det här tillägget har det fungerat som jag förväntat mig.

Så här fungerar tillägget för CC-biblioteket

Om du arbetar med biblioteket i InDesign eller Illustrator är du förmodligen van vid att lägga till element genom att dra och släppa, men Office-tillägget fungerar lite annorlunda. Här får man högerklicka och välja att Placera bild.

cc-biblioteket, CC-biblioteket i Word och PowerPoint

Om det är sämre eller bättre att högerklicka är en fråga om personlig smak, jag tycker det fungerar alldeles utmärkt.

Vektorgrafik blir bilder i Office-programmen

Om du högerklickar på vektorgrafik kan du få alternativet Placera som vektorgrafik. Men tyvärr fungerar det inte som man skulle hoppas. Det händer faktiskt ingenting. Så när du placerar något som är sparat i Illustrator kommer det att visas som pixelgrafik i Word och PowerPoint. Det finns en metod att bevara vektorgrafik genom att spara som SVG och lägga till i biblioteket inifrån Adobe Bridge. Men den metoden fungerar bara ibland så det är inget att lita på i alla väder. Jag testade flera gånger och bara en av gångerna lyckades jag bevara vektorgrafiken. Så räkna med att vektorgrafik blir pixelgrafik.

cc-biblioteket, CC-biblioteket i Word och PowerPoint
Vektorgrafik blir pixelgrafik

Stycke och teckenformat

Med tanke på att grafik fungerar så där är det kanske en överraskning att stycke- och teckenformat fungerar riktigt bra.

Du formaterar text genom att placera markören var som helst i ett stycke text och klickar på formatet du vill använda i biblioteket.

cc-biblioteket, CC-biblioteket i Word och PowerPoint

Det finns vissa mindre begränsningar. Vissa OpenType-funktioner går inte att använda och även fast fet och kursiv stil fungerar så förstår inte Office-programmen stilar som Black, Semibold och andra stilar. Anfanger och nästlade format är inte heller något som Office kan hantera.

Om ett teckensnitt saknas visar CC-bibliotekspanelen i Word eller PowerPoint en symbol där man kan aktivera teckensnittet direkt inifrån tillägget.

Textutdrag

Vill du göra samma sak med text högerklickar du och väljer alternativet Använd i dokument. Då hamnar texten i Word eller PowerPoint formaterad precis som den såg ut i CC-biblioteket.

cc-biblioteket, CC-biblioteket i Word och PowerPoint

Både punkttext och områdestext från Illustrator fungerar som förväntat, liksom text från InDesign. Office-programmen känner bara igen de vanligaste varianterna som fet och kursiv stil, men i övrigt fungerar allt som det ska göra. Färger bibehålls, men eftersom det här är Office kommer färger att konverteras till RGB även om det var CMYK-färger i t.ex. InDesign.

Har du redigerat text i Illustrator med Touchredigering kommer inte dina ändringar följa med till Office. Text från Photoshop behandlas som bild. Det finns inga alternativ att placera som vanlig text.

Många objekt som du kan spara i ett CC-bibliotek går inte att använda i ett Office-program. Mönster, färgteman, penslar eller 3D-modeller fungerar inte. Video går inte heller att använda trots att man kan visa video i PowerPoint.

Skulle du sakna teckensnitt på din dator som används i ett textutdrag får du en varning om det i CC-biblioteket. Om teckensnittet finns att ladda ner som en Adobe Font kommer du att se en symbol för nedladdning. Många känner inte till att du kan använda alla Adobe-fonter även i Microsoft Office.

cc-biblioteket, CC-biblioteket i Word och PowerPoint

Färger

Färger fungerar inte som du är van vid från t.ex. InDesign eller Photoshop. Det du kan göra är att högerklicka på en färg i CC-biblioteket och välja Hämta information. Där kan du ta reda på vilken färgkod som används. Men du måste själv skapa färgen i Word eller PowerPoint. Den hamnar inte där automatiskt.

cc-biblioteket, CC-biblioteket i Word och PowerPoint
cc-biblioteket, CC-biblioteket i Word och PowerPoint

Lägga till i CC-biblioteket

I Word, men inte PowerPoint, kan du lägga till text och styckeformat i det aktuella biblioteket. Markera några tecken i texten och använd sedan ikonen + längst ned i Biblioteks-panelen och välj om du vill lägga till styckestile, teckenstil, färg, texten eller alla egenskaper.

cc-biblioteket, CC-biblioteket i Word och PowerPoint

Du kan dela ditt bibliotek på samma sätt som du kan göra inne i vilket Adobe-program som helst. På samma sätt kan du lägga till och ta bort objekt, gruppera i mappar, flytta och döpa om.

För vem?

Det här tillägget gör det enklare för den som redan arbetar i Adobes program att använda samma grafiska element i Word och PowerPoint och på så sätt jobba effektivare. Det är bara att använda det bibliotek man redan skapat i t.ex. InDesign. Förhoppningsvis kommer det uppdateringar som gör att de saker inte inte riktigt fungerar ännu, t.ex. vektorobjekt, kommer att fungera i framtiden.


Obs! Du kan delta online på alla våra klassrumskurser.


Fler blogginlägg

skrivarmärken
Grafisk Design

Skrivarmärken i en PDF

Har du någonsin öppnat en PDF och sett symboler, text eller färger på utkanten av dokumentet och undrat vad det kan vara? Det är så kallade skrivarmärken. I det här

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress

Boka e-handelsvecka 1-5 juli

Fyll i formuläret för att boka din plats.

Kontaktuppgifter
Kontaktinformation
Välj betalsätt