08 406 00 30 

beskärningsverktyget bildkomposition

Bildkomposition med beskärningsverktyget

Bildkomposition är hur vi placerar detaljer i en bild för att skapa en intressant helhet. Det är inte alltid man har tid eller möjlighet att skapa den perfekta kompositionen när man tar sin bild med kameran. Därför är det tur att man kan förbättra en bilds komposition i efterhand med beskärningsverktyget i Photoshop.

När du beskär en bild med beskärningsverktyget bildkomposition, Bildkomposition med beskärningsverktyget tar du bort delar av bilden för att framhäva något eller för att förstärka en bildkomposition. Du kan få hjälp med det genom de stödlinjer som finns i verktyget. Beskärningsverktyget i Photoshop erbjuder stödlinjer med flera olika mönster som visar några klassiska kompositionsregler. Men vad betyder de olika alternativen egentligen?

Tredjedelsregeln med 3×3-rutnätet i beskärningsverktyget

bildkomposition, Bildkomposition med beskärningsverktyget

Den mest använda kompositionsregeln i beskärningsverktyget är tredjedelsregeln och det som motsvarar den regeln är standardmönstret i Photoshop, 3×3-rutnätet. Det är kanske inte alltid det bästa valet, men absolut det enklaste att komma ihåg. Dela en bild i tre delar, både horisontellt och vertikalt. Placera sen det som är i fokus i bilden efter någon av linjerna som delar upp bilden, allra helst i någon av de fyra punkterna där linjerna möts. En klassisk bildkomposition

Stödraster

bildkomposition, Bildkomposition med beskärningsverktyget

Om du väljer stödraster med beskärningsverktyget får du ett rutmönster över bilden som är anpassat efter bildens mått. Inte en klassisk kompositionsregel, men bra om man placerar ut detaljer i en bild efter ett rutmönster. Kanske mest användbart om man layoutar en hemsida eller någon annan typ av design.

Diagonal komposition med beskärningsverktyget

bildkomposition, Bildkomposition med beskärningsverktyget

Man ska alltid försöka leta efter linjer i bilder och även om tydliga vertikala eller horisontella linjer kanske är enklast att hitta så är diagonala linjer de mest effektiva. Allt beror så klart på innehållet i bilden, men om det är möjligt är det ofta väldigt starkt att placera objekt efter en diagonal linje.

Gyllene Trianglar – bildkomposition för diagonaler

bildkomposition, Bildkomposition med beskärningsverktyget

Föreställ dig en diagonal linje som går från ena hörnet till det andra. Lägg till en andra linje vertikalt till den första och mot ett av de andra hörnen. Gör samma på andra sidan. Placera sen det viktigaste i bilden där linjerna möts eller använd de diagonala linjerna. Det är speciellt användbar bildkomposition till bilder med starka, diagonala element.

Gyllene proportioner med beskärningsverktyget

bildkomposition, Bildkomposition med beskärningsverktyget

Gyllene proportioner är mer nyanserat och enligt många en betydligt bättre variant av tredjedelsregeln. Talet 1,618 är en proportion man ofta hittar i naturen och som ofta använts inom konst och arkitektur. Ett sätt att känna igen gyllene proportioner är att när man delar den i en kvadrat och en rektangel så har den nya lilla rektangeln samma proportioner som den första större.

Gyllene spiral

bildkomposition, Bildkomposition med beskärningsverktyget

Den gyllene spiralen baserar sig på det gyllene snittet. Det gyllene snittet skapar en rektangel och en kvadrat. Rektangel kan delas upp i ytterligare en kvadrat och rektangel med samma proportioner och så vidare. Genom att applicera 1,618 om och om igen till  rektangeln i rektangeln och sen dra en linje där alla möts kan man forma en spiral. Placera det som är i bildens fokus i centrum av spiralen.

Så nu vet du vad de olika stödlinjerna till beskärningsverktyget egentligen kommer från. Alltså inget som är gjort på måfå eller av slumpen utan med hjälp av riktigt klassiska kompositionsregler.

>> Skaffa Photoshop med Creative Cloud

Fler blogginlägg

Ramverktyget
Photoshop

Ramverktyget i Photoshop

Ramverktyget i Photoshop är ett mångsidigt verktyg som gör det möjligt att skapa platshållare för bilder och enkelt infoga bilder i dem. Det är ett utmärkt sätt att arbeta med

Läs mer »

Kategorier

Senaste inlägg

Ansvarig

Ansvarig utgivare
Richard Stenlund
richard@mediakurser.se

Prenumerera

Skaffa egen blogg

wordpress-kurs
Gå en kurs i WordPress