08 406 00 30 

Mediakurser

Bantext i InDesign

Text på bana

Bantext i InDesign

Bantext i InDesign

Undrar du hur du böjer text i InDesign? Det är enklare än man kan tro. Vi kommer att lägga text efter en cirkel för att skapa en enkel böjd effekt. Men du kan använda den här tekniken för att skapa bantext till vilken kurvform som helst med verktyget Text på bana.

Så här skapar du bantext i InDesign

Alla objekt vi ritar i InDesign är vektorbanor. Det spelar ingen roll om det är rektanglar, cirklar eller enkla linjer. Enkla former skapar vi med rektangel, oval eller polygonverktyget. Men vi kan rita vilka former vi vill med Ritstiftet. I det här exemplet utgår vi från en festivalaffisch.

bantext, Bantext i InDesign

Vi börjar med att flytta den befintliga texten åt sidan så att vi får plats med ovalen.

bantext, Bantext i InDesign

Vi ska lägga bantext efter en oval form. Därför passar det allra bäst att använda Oval-verktyget.

bantext, Bantext i InDesign

Vi ritar ut en oval som matchar illustrationen med pumporna och löven. Det är enklare att arbeta med ovalen om man kan se kanten så därför behåller vi linjen ett tag.

bantext, Bantext i InDesign

Dags att lägga in bantext

Markera texten som vi ska lägga efter ovalen. Jag tänkte lägga ena raden i ovalens underkant och den andra i överkant. Därför markerar jag bara den nedre raden och kopierar texten.

bantext, Bantext i InDesign

När texten är kopierad byter vi till verktyget Text på bana som ligger tillsammans med det vanliga Text-verktyget

bantext, Bantext i InDesign

Ta verktyget Text på bana och för det ovanför kantlinjen på ovalen. När verktyget har hittat banan kan vi se en böjd linje och ett plustecken. Då klickar man till på linjen och klistrar in texten som vi tidigare kopierade. Voila, vi har skapat bantext (Du kan så klart skriva som vanligt på banan om du hellre vill göra det.)

bantext, Bantext i InDesign

En bantext har alltid en startpunkt och en ändpunkt. Vi kan kontrollera var texten ska börja och sluta på banan genom att flytta på start och ändpunkten med Markeringsverktyget.

bantext, Bantext i InDesign

Gör inställningar för bantext

Men i det här fallet ska vi lägga texten i nederkant på ovalen. Därför ska vi göra en del inställningar för texten. Vi hittar dom i Textmenyn under Bantext >> Alternativ.

Vi kommer lägga texten i ovan- och nederkant i separata ovaler. För att texten ska lägga sig med en jämn böjning justerar vi placeringen till linjens mitt.

bantext, Bantext i InDesign

För att texten ska lägga sig åt rätt håll i nederkant bockar vi för Vänd.

bantext, Bantext i InDesign

Efter det flyttar vi startpunkten på banan så att texten hamnar i mitten av ovalen i nederkant och spärrar/kniper texten efter behov

bantext, Bantext i InDesign

Två banor på varandra

När nedre delen av texten är klar markerar vi ovalen med texten, kopierar och väljer Redigera >> Klistra in på plats. Det gör en exakt kopia som hamnar ovanpå den första ovalen.

För att vi ska kunna arbeta med kopian går vi till panelen Lager, letar upp den undre ovalen och döljer den tillfälligt genom att klicka på symbolen med Ögat. Vi kommer inte se någon skillnad i dokumentet eftersom vi har två exakta kopior av ovalen, men den undre ovalen är dold.

bantext, Bantext i InDesign

Nu så kopierar vi den övre textraden och klistrar in på ovalen i stället för den befintliga texten. En bana kan bara innehålla en text så därför behöver vi lägga över- och undertexten på separata banor. För att få texten att hamna i överkant gör vi inställningar för bantexten. (Text >> Bantext >> Alternativ). Där klickar vi bort alternativet Vänd så hamnar texten i ovankant igen. Nu kan vi också radera textramen med originaltexten.

bantext, Bantext i InDesign

Anpassa textens storlek och flytta startpunkten på bantexten så att den hamnar i mitten av dokumentet.

bantext, Bantext i InDesign

Bantext – sista finjusteringarna

Dags att markera ovalen och ta bort linjen genom att ändra bredden till 0 pkt. Efter det går vi till panelen Lager och tänder upp den undre ovalen med text och gör samma sak. Får du problem att komma åt den undre ovalen kan du tillfälligt låsa den övre.

Experimentera gärna med olika inställningar för Bantext. I bildexemplet använder jag Gravitation som får texten att lägga sig ned.

bantext, Bantext i InDesign

Och där har vi slutresultatet, en text på bana. Enkelt eftersom alla former i InDesign egentligen är vektorbanor.

bantext, Bantext i InDesign

>> Prenumerera på InDesign och Creative Cloud här

Fler blogginlägg