Adobe är dominerande inom den grafiska branschen med programmen Photoshop, Illustrator och InDesign. Genom åren har det funnits alternativ som Gimp, Inkscape och Corel-sviten. Men inga alternativ har lyckats konkurrera med Adobe-programmen på riktigt. Nu finns det i alla fall en utmanare som har en komplett programserie och som nyligen har släppt version 2. Kanske kan Affinity vara det alternativ den grafiska branschen saknat?

Kortfattat, jag gillar Adobes produkter och det är därför jag är en Adobe Certifierad Expert. Jag har arbetat i InDesign, Illustrator och Photoshop i mer än 25 år. Det har varit otroligt givande och roligt, och jag ångrar inte en sekund. Och inga andra programvaror, varken kommersiella eller öppna källkodsprogram ger oss program så robusta och förfinade som Adobe gör.
Konkurrens skapar bättre programvaror
Men det finns inget som är bra som inte kan bli bättre. Vi har genom åren lärt oss att stå ut med buggarna och en del halvfärdiga funktioner som aldrig blir klara för att utvecklarna verkar tröttna. Och själva idén med prenumerationsprogramvara stör mig i grunden. Adobes dominerande ställning gör också att de inte är så innovativa de hade kunnat vara om någon flåsade dom i nacken. Är du mångårig användare av InDesign vet du att de årliga uppdateringarna oftast saknar riktigt användbara funktioner. Det mesta handlar om nya moln-funktioner som ska knyta oss ännu mer fast i Adobes prenumerationsmodell.
Affinity – ett starkt alternativ till Adobe

Inom design och publicering är Affinity-sviten några av de mest spännande nyheterna som kommit på nästan 20 år. De här programmen köper du en gång och priset (ca 2200 kr) är satt så pass lågt att det betalar sig på tre månader jämfört med Adobes Creative Cloud-prenumeration. Programmen heter Designer, Photo, Publisher och finns både till Mac och Windows samt till Apples iPad. Kombinationen av kraft, funktioner och pris är en otrolig kombo.
Grafisk design med Affinity Publisher

Listan med funktioner i Affinity Publisher är imponerande. Mest intressant är kanske StudioLink-funktionen, som integrerar de tre Affinity-apparna. Du kan t.ex. när du arbetar i Publisher redigerar bilder med funktioner ur Photo-appen, utan att behöva byta program.

Du behöver aldrig gå fram och tillbaka mellan programmen. Inget öppnande, sparande och stängning av filer. Effektivitet i en nivå som Adobe aldrig har kommit i närheten av att uppnå med Creative Cloud.
(Obs! Du måste köpa och installera alla tre Affinity-apparna för att dra full nytta av StudioLink).

Unika funktioner i Publisher
I Publisher hittar du också några välbekanta InDesign-funktioner. Men Publisher kopierar inte bara InDesign, man tar funktionerna till nästa nivå. Ett exempel är vilka alternativ du har att fästa objekt på sidor. I Affinity känns alternativen nästan överväldigande, i InDesign otroligt fattiga.

Ett annat exempel är de olika formverktygen som i InDesign begränsar sig till rektangel, oval och polygon (med stjärna inbyggd). I Affinty Publisher hittar du förutom InDesigns former också pratbubblor, hjärtan, dubbla stjärnor och donuts som färdiga former.

Dessutom ingår fortfarande Pantones färgbibliotek i Affinitys programserie, något du numera inte hittar i InDesign.

Allt är dock inte perfekt ännu. Om du arbetar i långa dokument, som böcker, saknas en del funktioner som fotnoter och slutnoter. Du kan inte heller använda sig av skript för att underlätta vissa monotona arbeten.
Jag tyckte också att funktionaliteten kring mallsidor, lager och färger hade ett konstigt upplägg. Kanske beror det på att jag är van vid hur det fungerar i InDesign? Och självklart förlorar man alla molnbaserade funktioner som vi hittar i InDesign som Adobe Fonts och Dela för granskning. Men jag upplever är att väldigt många InDesign-användare inte använder moln-funktionerna särskilt ofta. Kanske är det inte en så stor sak?
Funderar du på att byta och är van vid InDesign rekommenderar jag att du först laddar ner en test-version (30 dagar). Prova att skapa ett mindre projekt och lär dig om Affinity Publisher kan vara ett alternativ för dig. Det är ett otroligt kompetent program, men det är inte för alla.
Vektorgrafik med Affinity Designer

För de flesta användare har Adobe Illustrator varit branschstandard sedan 1988. Affinitys program Designer kan kanske inte ersätta Illustrator för den erfarne illustratören som kan sitt program utan och innan? Men för dig som är nybörjare eller använder Illustrator mer sällan är det här ett kraftfullt alternativ.

Affinity Designer ser ut som en modernare version av sin Adobe-konkurrent. Samtidigt så får du massor av verktyg och funktioner för att rita, redigera och välja vektorobjekt. Designer är inte bara begränsat till att vara ett vektorverktyg utan det finns också massor med funktioner för text och pixelgrafik. För ett program som huvudsakligen handlar om att rita har Designer också kraftfulla textfunktioner – några som först nyligen dök upp i InDesign.

Om du funderar på att testa Affinity-serien och vill börja försiktigt med ett av programmen kan Designer vara en bra start. Det var det första Affinity-programmet, så det har haft flera år på sig att förbättra och finslipa detaljerna.
Bildbehandling med Affinity Photo

Affinity Photo är smidigt, lyhört och snabbt. Gränssnittet är fräscht och det är packat med kraft. Här hittar du de viktigaste verktygen och funktionerna från Photoshop, organiserade i fem arbetsytor (personas). Den fullständiga funktionsuppsättningen är stor och innehåller praktiskt taget allt som de flesta användare behöver dagligen.

Du kommer oftast befinna dig I huvudarbetsytan (Photo persona), men med ett klick byter du till Liquid Persona för att applicera börja blanda pixlar till något som liknar Photoshops ”Gör flytande”. I utvecklingsläget (Develop persona) arbetar du med inställningar som liknar dom i Camera Raw. Tone Mapping Persona används för att arbeta med HDR-bilder och Exportera persona för att exportera bilderna eller segmenten som man kallar det (manuellt eller dynamiskt).

Vad får du inte om du byter från Photoshop till Affinity Photo? De molnbaserade funktionerna som att dela dokument, molnmarkeringar och de nya Neural filters är inte tillgängliga. Inte heller den imponerande funktionen Ersätt himmel. Dessutom förlorar du också Lightroom och Bridge som följer med Photoshop.
Så om du arbetar med massor av bilder och är beroende av att hantera och processa stora mängder bilder kommer du troligen behöva stanna kvar hos Adobe. Men arbetar du med vanlig retuschering eller justering av bilder hittar du allt du behöver i Affinity Photo.
Sammanfattning – Affinity programsvit

Har du letat efter ett alternativ till Adobes Creative Cloud är kanske Affinitys programsvit ett intressant alternativ. Det är inte exakta kopior av Adobe-programmen, så allt beror på vilka funktioner du huvudsakligen använder. Ibland liknar funktionerna varandra, ibland saknas något, men lika ofta har Affinity något som Adobe-varianterna saknar. Det kan kännas svårt att byta från något du är van att använda. Men priset tillsammans med en imponerande uppsättning funktioner gör att Affinity Photo, Designer och Publisher är ett intressant alternativ för många som arbetar med design och publicering. Du kanske t.o.m. kan ha båda uppsättningarna en tid och se vilken du använder mest. Under våren kommer vi lägga till de olika Affinity-programmen i vårt kursutbud så då kan du få ännu mer information om hur de här programmen fungerar.