För den som söker efter ett alternativ till Adobe Illustrator kan Affinity Designer vara ett alternativ. Affinity Designer är det äldsta programmet i Affinity-sviten och fullspäckat med många av de funktioner vi hittar i Illustrator och en del vi inte hittar i Illustrator heller. Dessutom bygger Affinity Designer inte på en prenumerationsmodell, utan du köper programmet en gång och sen är det ditt.
Objekt, precis som i alla vektorprogram, har två grundläggande formateringsattribut: fyllningar och linjer. Vi ska ta en titt på de funktioner som finns för att arbeta med linjer i Affinity Designer. Du styr utseendet på ett objekts linje med hjälp av panelen Stroke (Linje) som det heter i Affinity Designer eftersom programmet inte finns på svenska. Om du är en Illustrator-användare kommer du känna igen dig i väldigt mycket.
Align – Justera
Som standard är en linje centrerad på objektets bana. Du kan ändra det med inställningen Justera så att linjen istället visas antingen i eller utanför objektet.
Join – Hörnutseende
Om linjen är justerad mot objektets utsida kan du välja vad hur hörnen ska se ut hörnen. Det finns tre alternativ: avrundat, fasat eller spetsigt (round, beveled, mitre). Med mitered joins kan du ställa in mitergränsen, Så långt får kanten sticka ut vid skarven. I rektangulära föremål som en kvadrat spelar det ingen roll. Men när ett objekt har skarpa vinklar, t.ex. en stjärna måste du öka Miter-värdet för att förhindra att kanten blir avklippt.
Caps – Ändpunkter
Om en bana är öppen i stället för stängd (startpunkten och slutpunkten är intesammanfogade), kan du ställa linjernas visning i ändpunkterna. Med Cap-kontrollen kan du ställa in att de ska avrundas, avslutas i slutet av banan eller sträckas ut bortom banan med linjens bredd.
Arrowheads – pilarhuvuden
Du kan lägga till pilar i antingen början eller slutet av en bana. Klicka på ikonen bredvid Start och End, så ser du en flera pilspetsar att välja mellan. Alla är inte heller pilar utan det finns också en del cirklar och streck att avsluta en linje med.
Använd skalorna till höger om piltypen för att välja hur stor pilspetsen ska vara, i förhållande till linjens bredd. Ett skjutreglage låter dig ställa in storleken från 25%-500%.
Det finns också knappar för att placera pilen innanför banan eller i slutet.
Properties – Inställningar
Längst ner på linjepanelen finns knappen Properties. Klicka på knappen så öppnas ett. Där kan du kan ställa in penselbredd, storleksvariation och opacitet, med skjutreglage och ett tryckdiagram.
När du väljer alternativet Pressure kan du ange punkter på kurvan. Formen blir profilen för linjen på det markerade objektet. Det gör det enkelt att ställa in en variabel linjebredd för valfri form. Du kan också spara ett sånt utseende som en Preset (förinställning).
Opacity – genomskinlighet
Om du ställer in enbart Opacitet kan du tona objektet längs banan med Pressure-kontrollen. Du kan klicka och dra i mitten av tryckdiagrammet för att lägga till mer än bara en toning på linjen.
Dots and Dashes – Prickar och streck
Välj alternativet för Streckad linje så blir din linje streckad/prickad i stället för heldragen. Som standard är punkterna sammanfogade. Med inställningen för Cap ställer du in om du vill ha streck eller prickar.
Längst ner i panelen Linje (Stroke) hittar du fyra numeriska fält där du kan skriva in storleken på punkten och mellanrummet efter den. Ställ in strecket på värdet 4, som du ser här, så skapar du ett mellanrum som är fyra gånger så långt som objektlinjen. Men varför är pricken så bred, när den är inställd på 1?
Svaret är att ett värde på 1 lägger till tjockleken på vardera sidan av pricken. Om du vill ha en perfekt rund punkt, ställer du in värdet på 0 istället.
Det var en kort genomgång om hur du kan ställa in linjer i Affinity Designer. Hoppas du gillar vad du såg. Du som prenumererar på Adobe Illustrator och letar efter ett mer ekonomiskt alternativ kan se att Affinity Designer åtminstone när det handlar om linjeinställningar inte saknar något från Illustrator. Som så ofta behöver en utmanare vara bättre än den som sitter på tronen för att få användare att fundera på om det är värt att byta. Och Affinity Designer har kommit väldigt långt när det handlar om det.