Jag har arbetat med bilder i många år. Bilder som jag sparat i Photoshop och använt på webben har alltid sparats med upplösningen 72 ppi (pixlar/tum). Det är det vi kallar för lågupplöst och man säger att bilder på webben ska vara lågupplösta, vilket för de flesta innebär just 72 ppi. Men sanningen är att upplösningen egentligen inte spelar någon alls. Det enda betyder något när du sparar dina bilder är pixeldimensionerna. Hur kan det vara så och varför sparar Photoshop alla bilder i 72 ppi om du väljer alternativet att Spara för webben?
72 ppi – en bakgrund
Anledningen till varför vi sparar bilder till webben i 72 ppi går ända tillbaka till mitten på 80-talet. Då kom Apple med de första Macintosh-datorerna. De datorerna använda en inbyggd 9-tums skärm, med en upplösning på 72 pixlar/tum. Man valde just 72 pixlar/tum därför att skärmarna på Macintosh-datorerna skulle harmoniera med Apples skrivare, Image Writer. De skrivarna skrev ut i en upplösning på 144 pixlar/tum, vilket var exakt den dubbla skärmupplösningen. Därför var det lätt att förutse storleken på en bild när man skulle skriva ut den. När Apple kom med nya datorer och större skärmar var man länge noga med att skärmarna visade en upplösning på 72 ppi för att matcha skrivarnas upplösning.
Med tiden kom fler skärmar från Apple och andra tillverkare med olika upplösningar. Idag gör ingen skärmar med en upplösning på 72 pixlar/tum längre. Ändå sitter vi i Photoshop och sparar bilder i upplösningen 72 ppi när vi gör i ordning bilder för webben och vi gör det för att vi tänker att bilder på webben ska vara lågupplösta, alltså 72 ppi. Men vi ska testa om det är sant att bilder måste ha en upplösning på 72 ppi eller inte.
Så här kontrollerar du din skärms upplösning
Tror du inte att det är sant att din skärm inte har en upplösning på 72 pixlar/tum kan du testa själv. Allt du behöver är ett måttband som du använder för att mäta skärmens bredd från vänster till höger. Var noga med att vi bara ska mäta själva skärmens yta. Eftersom upplösningen mäts i pixlar/tum behöver vi veta vad cm blir i tum.
När du mätt skärmens bredd och omvandlat den till tum måste du försäkra dig om att skärmen är inställd på standardupplösningen. En skärm med upplösningen 1920×1080 px, också kallad för full HD, innehåller 1920 pixlar på bredden och 1080 pixlar på höjden. Skärmen som jag skriver den här texten på har en upplösning på 2880 x 1800 px med en pixeltäthet på 220 px/tum. Kontrollera i datorns kontrollpanel/systeminställningar vilka pixeldimensioner din skärm har.
Om jag tar min skärms bredd som är 33,3 cm och räknar om till tum blir det 13,1 tum. Då tar jag min skärms pixelmått på bredden (2880 px) och delar med bredden i tum (13,1). Resultatet blir då ca 219,8 px/tum, vilket är min skärms upplösning. Jag har en s.k. Retina-skärm (högupplöst skärm) som har dubbelt så hög upplösning som en standardskärm.
Om du själv gör samma matematiska formel (Skärmens bredd i pixlar/skärmens breddmått i tum=upplösningen) får du kanske inte lika hög upplösning. Det är inget konstigt med det om du inte har en högupplöst skärm. De flesta har än så länge inte det. (Men inom en nära framtid säkert kommer de flesta att ha det)
Du kan räkna både på bredden och höjden
Om du vill kan du göra samma matematiska formel på höjden.Du kommer att få, om inte helt exakt, så i det närmaste samma resultat. Det jag kan vara helt säker på är att din skärms upplösning inte är exakt 72 pixlar/tum i alla fall. Om du mäter olika skärmars upplösning kommer du kunna konstatera att det inte finns någon standard för skärmars upplösning. Och även om det fanns en standard skulle det inte vara 72 pixlar/tum. Men ändå är det fortfarande för många standarden för att visa bilder på webb och skärm.
Upplösning påverkar bara utskriftsstorlek, inte storlek på skärmen
Kanske börjar du bli övertygad om att bilders upplösning inte spelar någon roll på webben.Upplösningen spelar bara roll för hur bilderna kommer att se ut när de ska tryckas. En tum, som man mäter med när man trycker, är alltid lika bred. Upplösning handlar om hur många pixlar man kan trycka in på ytan av en tum. Ju fler, desto högre upplösning.
Säg att vi har en bild med pixeldimensionerna 1920×1080. Då kommer den bilden att fylla hela skärmen om skärmens dimensioner är samma 1920×1080 px. Det spelar ingen roll om bilden har en upplösning på 72 ppi eller 300 ppi, eftersom det bara får rum en bildpixel på varje skärmpixel. Det enda som spelar roll på en skärm är antalet pixlar på bredden och höjden. Har vi en bild med måtten 800×300 px så kommer den att visas på skärmen i 800×300 px oavsett vilken ppi som bilden har.
Men bilden kommer väl att väga mer om upplösningen är högre?
Vi kan väl testa det och se om den funderingen håller. Jag har öppnat en bild på en väldigt närgången ko som jag tänkte använda. Bilden är väldigt stor och väger 51,3 MB med dimensionerna 3456 x 5184 px och en upplösning på 72 ppi.
Upplösning 72 ppi
Jag börjar med att skala ner bildens dimensioner till 1000 x 1500 px. Det kommer att påverka filstorleken så nu väger bilden 4,29 MB och upplösningen är fortfarande 72 ppi. Utskriftstorleken är 12×18 cm. (De 72 ppi som jag hade på bilden från början beror på att min kamera alltid sparar alla bilder med dimensionerna 3456 x 5184 px och en upplösning på 72 ppi.)
Upplösning 300 ppi
Men nu till det intressanta. Om jag ändrar upplösningen till 300 ppi borde bilden bli större enligt tidigare rådande uppfattning att upplösningen påverkar filstorleken. Innan jag ändrar upplösningen måste jag se till att alternativet Ändra inte är förbockat. Om det är förbockat kommer bildens dimensioner också att ändras. Jag vill fortfarande att bildens dimensioner ska vara 1000 x 1500 px, men upplösningen ska vara 300 ppi.
Om jag ändrar upplösningen, men inte bildens pixeldimensioner som fortfarande är 1000 x 1500 px, ser vi att bilden är precis lika stor. Den väger lika mycket (4,29 MB) oavsett om upplösningen är 300 ppi eller 72 ppi. Det jag däremot ser är att bildens utskriftsstorlek förändras från 121 x 182 cm till 8,47 x 12,7 cm. Men det var ju inte vad det här handlade om, eller hur?
Upplösning 600 ppi
Jag kan ändra upplösningen en gång till. Den här gången till 600 ppi och pixeldimensionerna är fortfarande samma 1000 x 1500 px, bilden väger 4,29 MB, men den måtten för utskrift är 4×6 cm
Samma bild med tre olika upplösning
Jag ska slutligen också lägga upp tre bilder på samma kossa, men med samma pixeldimensioner (200 x 300 px) fast olika upplösning, 600, 300, 72 ppi. Som du kan se är bilderna identiska även när vi tittar på dom här på webben.
Upplösningen påverkar utskriftsstorleken, inte skärmstorleken
Om du markerar bild för bild och skriver ut bilderna kommer dom skrivas ut i olika storlekar, eftersom upplösning påverkar utskriftstorlekar. Men det här handlar enbart om hur bildens upplösning på webben.
Det en helt annan sak att om du ska spara bilder för webb i Photoshop bör du använda någon av de tre exportalternativen. Då ändrar Photoshop upplösningen till 72 ppi. Men du använder Photoshops export-funktioner för att Photoshop ska komprimera bilder för webben på ett effektivare sätt. Inte för att bilderna ska sparas i 72 ppi. Bättre komprimering ger lägre filstorlekar och mindre filstorlekar gör att bilder laddar in snabbare på webbplatsen.
Så det spelar inte någon roll vilken upplösning vi har på våra bilder på webben . Men när vi sparar för webben i Photoshop får alla bilder en upplösning på 72 ppi.
Vill du lära dig mer om Photoshop?
Vi har både klassrumskurser och distanskurser
>> Photoshop Grundkurs klassrum | >> Photoshop Fortsättningskurs klassrum
>> Photoshop Grundkurs distanskurs | >> Photoshop Fortsättningskurs distanskurs